Menu

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Savez pobunjenika napravi riskantan potez kada odluče pokušati ukrasti planove za Death Star, što će razviti događaje za epsku sagu koja slijedi.

  U kinima

Hrvatska15.12.2016.
Bosna i Hercegovina15.12.2016.
Srbija15.12.2016.

  Ocjena

 Rogue One: A Star Wars Story
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 13min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Gareth Edwards

  Scenarij

Chris Weitz
Tony Gilroy
John Knoll
Gary Whitta
George Lucas

  Produkcija

Simon Emanuel
Kiri Hart
Toby Hefferman
Finni Johansson
Kathleen Kennedy
John Knoll
Jason D. McGatlin
Allison Shearmur
John Swartz
Susasn Towner

  Glazba

Michael Giacchino

  Kinematografija

Greig Fraser
  Sinopsis

Od studija Lucasfilma dolazi nam prvi od zasebnih Star Wars filmova – Rogue One: A Star Wars Story, nova epska svemirska avantura. U vremenu velikih bitaka, skupina neočekivanih junaka okupi se na misiji kako bi ukrali planove za Death Star, najmoćnije oružje zlog Galaktičkog Carstva. Ovaj ključni događaj u Star Wars sagi spojit će obične ljude koji su izabrali napraviti neobične stvari, a svojim djelima postat će dio nečeg mnogo većeg i bitnijeg.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Felicity Jones
Diego Luna Cassian Andor
Alan Tudyk K-2SO
Donnie Yen Chirrut Imwe
Wen Jiang Baze Malbus
Ben Mendelsohn Orson Krennic
Guy Henry Governor Tarkin
Forest Whitaker Saw Gerrera
Riz Ahmed Bodhi Rook
Mads Mikkelsen Galen Erso
  Recenzija

Pošto su Star Wars prequeli bili toliko uspješni, obožavani i nikako nisu stavili mrlju na reputaciju ove mega franšize, novi vlasnici iste odlučili su napraviti još jedan takav. “Rogue One” je epizoda 3.9, a njeni događaji odvijaju se nakon “Revenge of the Sith”, netom prije “A New Hope”, te su nastanjeni likovima koje većinom do sada nismo upoznali i ne možemo očekivati da ćemo ih viđati i dalje.

No, možda je tako i bolje. Dok je prošlogodišnji “The Force Awakens” donio mnoštvo novih, pamtljivih i simpatičnih likova, ovo poglavlje nema toliko osobnosti, ali zato ima mnoštvo vojne strategije. Vjerovali ili ne, ovo je zapravo prvi film koji se uistinu fokusira na rat, koji se spominje u naslovu svakog filma. On vješto prikazuje logistiku i razlike u vođenju rata između carstva i pobunjenika, no karakterizacija likova nije mu toliko bitna. Rezultat toga su neka prilično zanimljiva pitanja o vladi, fašizmu i slobodi, no nažalost film ih ipak nije išao dovoljno duboko istraživati.

Ipak, posljednjih 40-ak minuta ovog filma totalno nas podsjeća na onaj dobri stari Star Wars osjećaj, dok pleše između akcijskih scena na tlu, akcije na nebu, te akcije unutar imperijske baze u kojoj Jyn, Cassian i ostatak ekipe rade tipične Star Wars stvari poput nadmudrivanja Stormtroopera i prerušavanja u iste kako bi prošli neopaženo. Jedini problem jest u tome što oni to ne rade sa tolikim guštom kao što smo već imali prilike vidjeti u nekim drugim dijelovima – oni definitivno nisu Rey ili Finn. Gospodin kojeg nazivamo Darth Vader čak se u jednoj sceni pojavi kako bi nekoga zadavio, a nekoga raskomadao svojim lightsaberom, a Grand Moff Tarkin je Vaderov pukovnik, baš kao i u prvom filmu sage. Nažalost, Peter Cushing, glumac koji je glumio Tarkina u originalu, preminuo je 1994. godine. Suočeni sa dilemom – da li uzeti novog glumca ili napraviti ovog lika pomoću kompjuterskih efekata, ekipa koja je radila film nažalost je donijela kriv odluku, to jest onu koju bi vjerojatno donio i sam George Lucas.

Na poslijetku, s ovim filmom postoji problem kao i sa još jednim nedavnim koji se odlučio izdvojiti od glavnog serijala, a to je “Fantastic Beasts and Where to Find Them”, a taj problem jest da su gledatelji već dobro upoznati sa svijetom i mitologijom ovog serijala. Nije dovoljno samo baciti ga na ekran i igrati se s njime dva sata. Jednostavno se mora s njime napraviti nešto više. “Rogue One” poznatoj nam sagi dodaje nešto raznobojnih detalja, a definitivno postoji određeni osjećaj ushićenja kada ponovno posjetite mjesta koja ste već vidjeli. No, on ipak nije film za kojim će svi vrištati. Po prvi puta u Star Wars sagi, uistinu imamo osjećaj kao da se radi samo o jednoj od mnogobrojnih epizoda.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Trileri Komedije Fantazije Animirani Sinkronizirani crtići SF-ovi Romantični
Sortiraj