Menu

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Film o Jean-Baptisteu Grenouilleu, rođenom s superjakim osjetilom njuha, koji je kreirao najbolji parfem na svijetu. Njegov posao nažalost ode u krivom smjeru nakon što traži još veće savršenstvo mirisa.

  Ocjena

 Parfem: Povijest jednog ubojice
(2006) on IMDb

  Trajanje

2h 27 min

  Zemlja / jezik

Njemačka, Francuska, Španjolska / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tom Tykwer

  Scenarij

Andrew Birkin
Bernd Eichinger
Tom Tykwer
Patrick Süskind

  Produkcija

Bernd Eichinger
Julio Fernández
Teresa Gefaell
Andreas Grosch
Samuel Hadida
Manuel Cuotemoc Malle
Martin Moszkowicz
Gigi Oeri
Edmon Roch
Andreas Schmid
Silvia Tollmann

  Glazba

Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer

  Kinematografija

Frank Griebe
  Sinopsis

„Perfume“ je stravična priča o ubojstvu i opsesiji smještena u Francuskoj u 18. stoljeću. Jean-Baptiste Grenouille ima unikatan talent da osjeti svaki miris koji kruži oko njega, koji koristi kako bi napravio najbolje parfeme svijeta. Pošto sam nema nikakav miris, on postane opsjednut idejom da zarobi neodoljivu aromu mlade žene. Grenouillova opsesija postaje smrtonosna, te 12 mladih djevojaka biva pronađeno mrtvima. Panika izbije u gradu, te ljudi žure kako bi zaštitili svoje kćeri, dok neumorni Grenouille i dalje traži posljednji sastojak koji mu treba kako bi ostvario svoju namjeru.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ben Whishaw Jean-Baptiste Grenouille
Francesc Albiol Court Official
Gonzalo Cunill Guard 1 Dungeon
Roger Salvany Guard 2 Dungeon
Andrés Herrera Door Guard
Simon Chandler Mayor of Grasse
David Calder Bishop of Grasse
Richard Felix Chief Magistrate
Birgit Minichmayr Grenouille's Mother
Reg Wilson Customer Fishmarket
  Recenzija

Godine su 1760-e, a Francuzi su okupili jednu od svojih poznatih masovnih rulja. Mršavi mladić je osuđen za ubojstvo i dana mu je smrtna kazna koja će se provesti na glavnom gradskom trgu. Rulja je zadovoljna! Tako počinje ovaj film, bizaran triler njemačkog redatelja Tomy Tykwera, temeljen na romanu Patricka Suskinda. Osuđeni čovjek je Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw), a film nakon toga prikazuje što je zapravo dovelo do ovog događaja.

Britanski glumac Ben Whishaw je odličan u ulozi sociopata Grenouillea, dok Dustin Hoffman glumi pomalo zvrckasto u ulozi njegovog parfemskog mentora. Tu je također i Alan Rickman kao zaštitnički nastrojen otac jedne od mladih žena koju Grenouille ima na meti. Svi glumci veoma su predani svojim ulogama i ludosti ovog filma, te niti u jednom trenutku ne prestaju ga svhaćati ozbiljno, nego nas pokušavaju uvjeriti da je ovo stvarnost, te da se može dogoditi i dan danas.

Film kroz svoju priču naposlijetku ponovno dođe do početka, kada Grenouille biva uhićen i osuđen zbog ubojstva, a tada mislite da je tu kraj – no nije. Prilično sigurno možemo reći kako nikada nismo gledali film poput ovoga, te da gotovo nikad nismo vidjeli nešto toliko uvrnuto. Priča je veličanstveno bizarna, ton je zaigran, a Tykwer sve režira sa velikom dozom uzbuđenja. Mnogo scena su krupni planovi noseva, kođže i ostalih dijelova tijela, koji pokušavaju na vizualan način dočarati kako to mirisi „izgledaju“, pružajući nam priču koja je jednako vizualno inventivna kao i njegov raniji film „Run Lola Run“.

Ovakav film preuzeo je ogroman rizik da ne postane prečudan za svoje dobro, a možda Tykwer na momente i postane malo prečudan. No, definitivno je bolje da je redatelj prekreaitvan nego nedovoljno kreativan. Ovaj film je grozan i užasavajuć, zabavan i zarazan, te svima koji vole nešto malo drugačije (ili puno drugačije) definitivno preporučamo ovo kao jedan od filmova koji obavezno morate pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Fantazije Drame Preporuke Akcije Povijesni Avanture Trileri
Sortiraj