Menu

Maratonci trče počasni krug (1982)

Velika obitelj pogrebnika, njihove zgode i nezgode.

  Ocjena

 The Marathon Family
(1982) on IMDb

  Trajanje

1h 32 min

  Zemlja / jezik

Jugoslavija / hrvatski, srpski, bosanski

  Klasifikacija

  Redatelj

Slobodan Šijan

  Scenarij

Dušan Kovačević

  Produkcija

Milan Žmukić

  Glazba

RZA

  Kinematografija

Božidar ‘Bota’ Nikolić
  Sinopsis

Obitelj Topalović već generacijama vodi pogrebno poduzeće. Kada stari 150-godišnjak Pantelija umre, pet generacija njegovih nasljednika počnu se boriti za nasljedstvo. Priča se odvija između dva svjetska rata. Obitelj Topalović sastoji se od pet generacija muškaraca, između 25 i 120 godina starosti. Konflikt u familiji izbije jer najmlađi član odbija nastaviti voditi pogrebni posao, koji se desetljećima prenosio sa generacije na generaciju. Iako posao postaje sve unosniji, zahvaljujući modernim tehnologijama i proizvodnji, mladog Mirka nije briga. On vjeruje u “bolji, ljepši i časniji” posao. U tom vjerovanju podupiru ga njegova djevojka Kristina i najbolja prijateljica Đenka, vlasnica male kino dvorane. Kristinin otac, dobavljač lijesova za Topaloviće, od njih traži “pravedniju” raspodjelu zarade, te tako dolazi do okršaja između dviju obitelji, u kojem su sva sredstva dopuštena.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Uma Thurman The Bride
Lucy Liu O-Ren Ishii
Vivica A. Fox Vernita Green
Daryl Hannah Elle Driver
David Carradine Bill
Michael Madsen Budd
Julie Dreyfus Sofie Fatale
Chiaki Kuriyama Gogo Yubari
Shin'ichi Chiba Hattori Hanzo
Chia-Hui Liu Johnny Mo
  Recenzija

Nakon svog ogromnog uspjeha sa filmom „Tko to tamo peva“, redatelj Slobodan Šijan ponovo se udružuje sa scenaristom Dušanom Kovačevićem i urnebesnim komičarima Pavlom Vuišićom i Danilom ‘Batom’ Stojkovićem, no ovoga puta u crnohumorističnom filmu „Maratonci trče počasni krug“, koji je za nijansu slabiji od prethodnika.

Valja posebno istaknuti uvodne scene, koje prikazuju stvarno ubojstvo jugoslovenskog kralja Aleksandra I. u Marseillesu u 1930-ima, što se čini pomalo bizarnim osim ako ovaj film nije prekrivena alegorija o raspadanju Jugoslavije (nakon što najstariji član obitelj Topalović, Pantelija, umre, obitelj se polako počinje raspadati te sve završava nasiljem, u kojem mladi junak Mirko odjednom postane heroj, slično kao što je to u „Kumu“ Michael).

Priča o obitelji grobarima je puna crnih šala, te podjeća na „Monthy Python“ ili „South Park“ – kao na primjer kada stari Pantelija umre i sam sebi ostavi svu ostavštinu, kada obitelj jede meso ispečeno u krematoriju, ili pak kada Laki slučajno autom pregazi čovjeka, izađe i pita se „Što ovaj radi na podu“.

Ovaj film po mnogima se smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena, no njegov svršetak ipak je pomalo pretenciozan. Iako ima mnogo genijalnih scena, nekima će jednostavno biti premorbidan.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Drame Akcije SF-ovi Avanture Ratni Serije
Sortiraj