Menu

Evil Dead (2013)

5 prijatelja ode na odmor u samotnu kuću u šumi. Tamo otkrivaju tajnu knjigu mrtvih a počinje ih progoniti i nevidljivi identitet te kreće igra preživljavanja!

  Ocjena

 Evil Dead
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 31 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Fede Alvarez

  Scenarij

Fede Alvarez
Rodo Sayagues
Sam Raimi

  Produkcija

Bruce Campbell
Sally Campbell
Joseph Drake
Nathan Kahane
Matthew F. Leonetti Jr.
Sam Raimi
Peter Schlessel
Rob Tapert

  Glazba

Roque Baños

  Kinematografija

Aaron Morton
  Sinopsis

U dugoiščekivanom remakeu kultnog horor filma iz 1981, petero adolescenata ostanu zarobljeni u napuštenoj kolibi. Kada otkriju knjigu mrtvih, Necronomicon, nehotice pozovu pritajene demone koji obitavaju uobližnjoj šumi, te ih oni počnu opsjedati, sve dok ne ostane samo jedan – koji će se morati izboriti kako bi preživio.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jane Levy Mia
Shiloh Fernandez David
Lou Taylor Pucci Eric
Jessica Lucas Olivia
Elizabeth Blackmore Natalie
Phoenix Connolly Teenager
Jim McLarty Harold
Stephen Butterworth Toothless Redneck
Karl Willetts Long Haired Redneck
Randal Wilson Abomination Mia
  Recenzija

Tipično opravdanje za pravljenje remakea omiljenog filma je izlika da se želi „upoznati nova generacija sa tim filmom“ ili „dovesti ga u moderni svijet“, ili nešto u tom stilu. Većina remakea uspije samo napuniti džepove kreatora (ako i to), a velika većina ih se pokaže kao nedostojne imitacije. „Evil Dead“ je rijedak primjer remakea koji funkcionira, kako kao reiteracija klasika Sama Raimija iz 1981.g, tako i kao hororac koji može stajati sam za sebe.

Uz to, ovo je jedan od najkrvavijih filmova u posljednjih nekoliko godina, a kreatori tvrde kako ništa od toga nije kompjuterski efekt, nego dobar stari obojani javorov sirup koji pršti na sve strane u ogromnim količinama. Scenarij je poznat svima koji su gledali original – petero mladih ljudi posjeti napuštenu kolibu u šumi – gdje pronađu knjigu mrtvih i prizovu demone koji jednog od njih pretvore u opsjednutog vraga. No, ovoga puta, dano je opravdanje za njihov put – Mia (Jane Levy) pokušava prestati koristiti drogu tako da se jednostavno makne što dalje od nje – a u tome su joj odlučili pomoći njen brat David (Shiloh Fernandez), njegova djevojka Natalie (Elizabeth Blackmore) te njihovo dvoje prijatelja, Eric (Lou Taylor Pucci) i Olivia (Jessica Lucas).

Redatelj Alvarez nije učinio ništa sa mogućom metaforom između ovisnosti o drogi i demonskog opsjedanja, no svejedno ta priča nije na odmet. Fokus je, naravno, na izgradnji napetosti, stravičnim događajima, te naposlijetku na potpunoj ekstazi krvoprolića. U ovim dijelovima Alvarez je zadivljujuće dobar. Ton je napet, a ponekad i veoma crno humorističan (iako ne u tolikoj mjeri kao ogirinal). Mnogo bolnih i odvratnih stvari događa se likovima i njihovim dijelovima tijela, no nije zlonamjerno ili zlo, kao što je to slučaj kod „Sawa.“

Ono što filmu nedostaje jest jak centralni lik, ili barem neki sporedni lik za pamćenje. Osim Miine ovisnosti i patnje, jedina druga konkretna karakterizacija jest da je Olivia medicinska sestra. Iako film nije bogat u jednakoj mjeri kao što je to bio original, te se ne usuđuje eksperimentirati u mjeri u kojoj se to njegov prethondik usudio, ovaj remake svejedno je veoma solidan, te ćete se zasigurno gledajući ga dobro zabaviti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Trileri Najnoviji traileri Akcije SF-ovi Komedije Avanture
Sortiraj