Menu

Fifty Shades Darker (2017)

Dok se Christian suočava sa svojim unutarnjim demonima, Anastasia se mora suočiti sa ljutnjom i zavišću žene koja je postojala u njegovom životu prije nje.

  U kinima

Hrvatska09.02.2017.
Srbija09.02.2017.
Bosna i Hercegovina02.03.2017.

  Ocjena

 Fifty Shades Darker
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 55min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

James Foley

  Scenarij

Niall Leonard
E.L. James

  Produkcija

Dana Brunetti
Michael De Luca
E.L. James
Marcus Viscidi

  Glazba

Danny Elfman

  Kinematografija

John Schwartzman
  Sinopsis

Zateknuta čudnim ukusima i mračnim tajnama zgodnog, ali izmučenog mladog poduzetnika Christiana Greya, Anastasia Steele prekinula je njihovu vezu kako bi započela novu karijeru u novoj novinskoj izdavačkoj tvrtki; no njena želja za Christianom i dalje dominira svakim trenutkom njenog života, a kada joj on predloži novu opciju, Anastasia jednostavno ne može odoljeti. Oni ponovno probude strast jedno u drugom, a Anastasia sazna mnogo više o prošlosti svog Christiana, uključujući i njegove prošle veze.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dakota Johnson Anastasia Steele
Jamie Dornan Christian Grey
Bella Heathcote Leila Williams
Tyler Hoechlin Boyce Fox
Kim Basinger Elena Lincoln
Jennifer Ehle Carla
Luke Grimes Elliot Grey
Max Martini Taylor
Marcia gay Harden Mrs. Grey
Eric Johnson Jack Hyde
  Recenzija

Unatoč svojem komercijalnom uspjehu, serijal romana “Pedest nijansi” E.L. Jamesa konstantno trpi snažne kritike sa više različitih strana: ovi romani optuženi su da glamoriziraju nasilne veze, da asociraju neobične seksualne ukuse sa psihološkim poremećajima, te da potiču regresivne fantazije o bogatstvu i moći. Sve ove gromoglasne kritike daju naslutiti kako bi se u ovim romanima možda i moglo pronaći nešto zanimljivo, kao i u filmovima koji su nastali po njima. A to napokon i dobivamo u ovom filmu, mnogo boljem od svog prethodnika, koji uistinu nudi nešto više od prvog dijela.

Talentirani redatelj Foley, koji se vratio na filmsko platno nakon više od desetljeća rada na TV serijama, za razliku od svog prethodnika, nikada ne čini pogrešku u tome da s visoka gleda na izvorni materijal. A ujedno, on nije niti krivac za jedinu slabu točku ovog filma – loše podijeljenu glavnu ulogu Christiana Greya koja je dana Jamieju Dornanu. On se doima kao mlađi Colin Firth, no nije dovoljno uvjerljiv kao izmučeni bogataš, niti posjeduje dovoljnu količinu alfa muškosti – on jednostavno ne uživa u svojoj vlastitoj moći – što je karakteristika koja je izuzetno ključna za ovog lika. Prava zvijezda filma jest Dakota Johnson u ulozi Anastasie Steele, asistentice u izdavačkoj tvrtki koja otkriva svoju divlju stranu.

Veoma mudro s obzirom na okolnosti, Foley režira scene seksa fokusirajući se na Anastasijino uživanje i uzbuđenje. Njena submisivnost odvija se ekskluzivno po njenim vlastitim pravilima, kao da joj je Christian samo osobni trener koji ju vodi kroz neki novi zahtijevni seksualni režim. Foley također uspješno i održava uglađeni izgled prvog filma – glatke, sjenaste kompozicije definirane su snažnim verikalama, kao što možemo vidjeti u spektakularnom pogledu na Seattle kroz prozor penthousea Christiana Greya. No, on također ubacuje i određenu dozu napetosti, što ne čudi s obzirom da je Foley pravi majstor trilera.

Kao srednji dio trilogije, “Fifty Shades of Darker” završava sa mnogo nedorečenosti, no to mu ujedno može i poslužiti kao adut, jer dopušta Foleyju i scenaristu Niallu Leonardu da istraže dvosmislenosti koje su prisutne u priči bez toga da publici daju lake odgovore na sva njihova pitanja. U konačnici, ovaj film uistinu je veliki napredak u odnosu na svog prethodnika. On postavlja neka veoma zanimljiva pitanja – Koja je razlika između sadizma i dominacije? Može li se romantična veza svesti na čista i jednostavna pravila? Je li moguće da je netko submisivan u spavaćoj sobi, no autonoman izvan nje? S obzirom da se na ovaj film gleda s visoka, on se usudio postaviti neka prilično duboka pitanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Akcije SF-ovi Avanture Komedije Kriminalistički Najnoviji traileri
Sortiraj