Menu

Exam (2009)

Finalnih 8 kandidata za vrlo traženi posao je zaključano u sobu za testiranje, no test koji su dobili nije bio onakav kakvoga su očekivali…

  Ocjena

 Exam
(2009) on IMDb

  Trajanje

1h 41 min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Stuart Hazeldine

  Scenarij

Stuart Hazeldine
Simon Garrity

  Produkcija

Stuart Hazeldine
Chris Jones
Gareth Unwin

  Glazba

Stephen Barton

  Kinematografija

Tim Wooster
  Sinopsis

U bliskoj budućnosti, osam kandidata nađu se u posljednjoj fazi ispita za asistenta direktora farmaceutske kompanije. Zatvoreni su u prostoriji, te imaju 80 minuta za odgovoriti samo na jedno jedino pitanje, no moraju se strogo držati nekoliko pravila. Kada shvate da su im papiri prazni, kandidati krenu zajedno rješavati problem, no hoće li ga stići odgonetnuti prije nego im vrijeme istekne?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Adar Beck Dark
Gemma Chan Chinese Girl
Nathalie Cox Blonde
John Lloyd Fillingham Deaf
Chukwudi Iwuji Black
Pollyanna McIntosh Brunette
Luke Mably White
Jimi Mistry Brown
Colin Salmon The Invigilator
Chris Carey The Guard
  Recenzija

Ponekad pronađete film kojeg mnogi vaši prijatelji i poznanici ne poznaju. A kada je taj film toliko stilski vješt i inteligentan kao ovaj, onda se osjećate fenomenalno. U „Examu“ imamo 10 likova koji u nespecificiranoj budućnosti moraju riješiti test. Test ima samo jedno pitanje i jedan odgovor, oni ne smiju komunicirati sa nadzornikom i stražarom, ne smiju oštetiti svoj papir, te ne smiju napustiti sobu. Kandidati se međusobno udruže i krenu pokušavati odgonetnuti pitanje i odgovor, no jedan po jedan, kandidati bivaju eliminirani zbog raznih lapsuza.

Dio po dio, priča se otkriva gledateljima kroz cijelo trajanje filma, poput „Saw“ serijala. Unatoč dugom trajanju, film se niti u jednom trenutku ne doima dosadnim, već veoma uspješno održava razinu napetosti. Svaki glumac pruža odličan nastup, te svi zajedno imaju veoma dobru kemiju, koja je toliko dobra da bi ovaj film slobodno mogao biti kazališna predstava.

Priča filma, koju je napisao, režirao i producirao, Hazeldineu će poslužiti kao način da se domogne mnogo boljih filmskih projekata u budućnosti. Na njegovom kalendaru već je adaptacija klasične poeme „Paradise Lost“, a mnogo njegovog rada usmjereno je prema pisanju umjesto režiranju. Ovaj film pokazao je da je sposoban i za jedno i drugo, a iako ima nekoliko sitnih frustracija, najviše na kraju filma, one su relativno male i ne bi trebale uvelike utjecati na vaš doživljaj filma.

„Exam“ nema mnogo krvi i mesa, no ima dosta nasilja. On je napeti psihološki triler koji na vidjelo stavlja ljudsku okrutnost kada su pravila igre širom otvorena. On prikazuje kako reagiramo na najkritičnije situacije, te kako te reakcije definiraju ono što jesmo. Naposlijetku bivaju nagrađeni oni koji su pošteni, a ne oni koji manipuliraju, varaju i koriste druge podmukle taktike kako bi pobjedili. I dok život nažalost nije takav, ovaj film veoma dobro utjelovljuje taj koncept.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Akcije SF-ovi Avanture Ratni Domaći filmovi
Sortiraj