Menu

Enemy At The Gates (2001)

Ruski snajperist i njemački snajperist se igraju mačke i miša po ruševinama Staljingrada tijekom drugog svjetskog rata.

  Ocjena

 Enemy at the Gates
(2001) on IMDb

  Trajanje

2h 11 min

  Zemlja / jezik

SAD, Francuska, Njemačka, UK, Irska / engleski, njemački, ruski

  Klasifikacija

  Redatelj

Jean-Jacques Annaud

  Scenarij

Jean-Jacques Annaud
Alain Godard

  Produkcija

Jean-Jacques Annaud
Alain Godard
Roland Pellegrino
Jörg Reichl
John D. Schofield
Alisa Tager

  Glazba

James Horner

  Kinematografija

Robert Fraisse
  Sinopsis

Tokom zime 1942.g. njemačka i ruska vojska kreću u bitku za Stalingrad, jednu od najgorih bitaka Drugog svjetskog rata. Mladi ruski snajperist Vassili Zaitsev uhodi Njemce, ubijajući ih jednog po jednog, te na taj način spušta moral njemačke vojske. Vassili ubrzo postaje poznat, te to natjera Njemce da dovedu svog snajperista – iskusnog Königa koji uvijek izvrši svoju misiju bez obzira na cijenu. Dok se oko njih odvija bitka za Stalingrad, njih dvojica moraju se boriti jedan protiv drugog.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jude Law Vassili
Ed Harris Major König
Rachel Weisz Tania
Joseph Fiennes Commisar Danilov
Bob Hoskins Nikita Khrushchev
Ron Perlman Koulikov
Eva Mattes Mother Filipov
Gabriel Thomson Sacha Filipov
Matthias Habich General Paulus
Sophie Rois Ludmilla
  Recenzija

Temeljen na istinitoj priči, ovaj film smješten je u doba bitke za Stalingrad 1942.g. te prikazuj priču borbe dvojice snajperista –  jednog neiskusnog farmera i jednog veoma iskusnog strijelca.

Redatelj Jean-Jacques Annaud ima veoma dobro oko za detalje, barem što se tiče akcije. Sunčeva svjetlost probija kroz mjesto gdje je nekoć bio zid tvornice, očito prikazujući smrt ako Vassili ili njegov parter stane na nju. Razbijeno staklo prikazuje Vassilijevu reakciju na Koniga. Desetine Rusa poklane su u početnim scenama filma, prikazujući kontrast između masovnih bitki i Vassilijevog jedan-na-jedan stila ubijanja.

No, tu je i nepotrebna romansa koja gotovo upropaštava čitav film. Tania (Rachel Weisz) je vojnikinja u koju se Danilov zaljubi. Ali, njegova ljubav je neuzvraćena jer nju više zanima Vassili, koji joj ubrzo uzvrati osjećaje, te njih dvoje odjednom vode tihu, diskretnu ljubav, dok njihovi suborci mirno spavaju oko njih. Ovoj romansi u filmu uistinu nije bilo mjesto, te film ne bi nimalo izgubio na svom značenju da je cijela priča kompletno uklonjena iz njega. Nije niti malo dirljiva, već samo odvraća pozornost od glavne priče.

Fiennesov konačni dijalog protiv komunizma također je nepotreban. Samo zato što su u ovom filmu Rusi dobri dečki, ne znači da film promovira komunizam, nitko ga za to ne bi optužio. Lawov nastup je moćan, iako Harrisov čelični pogled njega stavlja na prvo mjesto u ovom filmu. Fiennes je također dobar u nezahvalnoj ulozi, a Bob Hoskins odličan je kao Nikita Khruschev.

Sve u svemu, film je veoma dobar, te ako volite ratne priče, nema razloga da mu ne pružite šansu. Samo preporučamo da ga ugasite na kraju kada vidite natpis „Dva mjeseca kasnije“. Film će na vas ostaviti veći utjecaj i odzvanjati mnogo dublje ako stvari ostanu kako su bile prije tog dijela.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Preporuke Domaći filmovi Akcije Ratni
Sortiraj