Menu

Dunkirk (2017)

Saveznici iz Belgije, Britanskog carstva, Kanade i Francuske bivaju opkoljeni i evakuirani tokom opake bitke u Drugom svjetskom ratu.

  U kinima

Hrvatska20.07.2017.
Bosna i Hercegovina20.07.2017.
Srbija20.07.2017.

  Ocjena

 Dunkirk
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 46min

  Zemlja / jezik

UK, Nizozemska, Francuska, SAD / engleski, francuski, njemački

  Klasifikacija

  Režija

Christopher Nolan

  Scenarij

Christopher Nolan

  Produkcija

John Bernard
Erwin Godschalk
Jake Myers
Christopher Nolan
Maarten Swart
Emma Thomas
Andy Thompson

  Glazba

Hans Zimmer

  Kinematografija

Hoyte Van Hoytema
  Sinopsis

Ovaj novi film genijalnog redatelja Christophera Nolana prikazuje dramatičnu i istinitu priču o evakuacijama u Dunkirku, plaže i luke na kojoj se odvila jedna od najopakijih borbi tokom Drugog svjetskog rata. Nakon naizgled bezizbježne situacije u kojoj su se našli saveznički vojnici, opkoljeni njemačkim silama sa svih strana, oni neočekivano dobivaju pomoć i priliku za evakuaciju, dok stravična borba i dalje ne popušta.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Fionn Whitehead Tommy
Damien Bonnard French Soldier
Aneurin Barnard Gibson
Lee Armstrong Grnadier
James Bloor Irate Soldier
Barry Keoghan George
Mark Rylance Mr. Dawson
Tom Glynn-Carney Peter
Tom Hardy Farrier
Jack Lowden Collins
  Recenzija

Christopher Nolan redatelj je apsolutno nevjerojatnih sposobnosti, a njegov novi povijesni film “Dunkirk” ponovno potvrđuje njegovu genijalnost. No, zbog činjenice što je odabrao maknuti sav povijesni kontekst koji okružuje ovu bitku iz filma, te kako bi što bolje mogli upoznati ove anonimne likove, on je napravio film koji nema nikakvu epsku kvalitetu, koji ne uspijeva prenijeti ogromnu važnost Dunkirka, a naposlijetku i film koji u vama neće pobuditi nikakve osjećaje. Ono u čemu film funkcionira veoma dobro jest gluma i sitni trenuci intime – no Nolan naprosto nije uspio spojiti epsko sa intimnim.

Ono gdje Nolanova klaustrofobičnost i intimni pristup najbolje funkcioniraju jest u zračnim bitkama. Tom Hardy i Jack Lowden glume RAF pilote koji se upuštaju u zračne bitke oko plaže Dunkirk. Sa IMAX kamerama postavljenim na modificiranim YAK avionima, Nolan nas odvodi u nebeske visine iz kojih ćemo vidjeti uistinu spektakularne zračne scene. Ipak, negativna strana ovog pristupa je ta da će vam biti jasno zašto se ljudi na zemlji pitaju gdje su piloti – doima se kao da je zračna borba bila veoma mala i kratka, a zapravo nije bilo tako.

Osim zračne, i pomorska bitka veoma je dobro izvedena s tehničke strane. Dobit ćete jasan dojam koliko je to klaustrofobično nalaziti se na brodu, te koliko je zastrašujuće kada na njega počnu padati granate. Također, gluma u ovom dijelu daleko je najbolja u cijelom filmu. Mark Rylance i njegov sin, te tiha komunikacija između njih dvojice, uistinu su odlični, a scena utapanja mornara jedna je od najstravičnijih i najpamtljivijih scena u posljednjih nekoliko godina.

Iako na moru i u zraku film funkcionira veoma dobro, mjesto gdje je zakzao jest na kopnu. Imamo i tu nekoliko scena briljantnosti – vojnika koji je odlučio ubiti se odlaskom u more, ili tihi, ponosni osmijeh inženjera koji je napravio luku od kamiona – no ne postoji osjećaj veličine ili kaosa koji se uistinu odvijao u Dunkirku. Da je suditi po Nolanu, plaža na Dunkirku sadržavala je oko 3 stupaca po 200 vojnika koji su strpljivo čekali da budu spašeni. Nema nikakve panike, straha, kaosa ili anarhije. A također nećete dobiti osjećaj da se zapravo radi o nekoliko stotina tisuća ljudi. Stoga, u konačnici, Nolan je napravio veliku pogrešku. On nam je pružio film koji pokušava prenijeti intimu bez da je imenovao ijednog lika, a s druge strane se nije odlučio prikazati epsku veličinu ove bitke. A najgore od svega, napravio je mnogo povijesnih pogrešaka koje uvelike utječu na naše razumijevanje toga što se zapravo dogodilo. No, ukoliko ste obožavatelj njegovih prošlih filmova, vjerujemo da će vam se i ovaj svidjeti, iako možda i nije baš najbolji primjer povijesnog spektakla.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj