Menu

Borg/McEnroe (2017)

Priča o velikom tenisaškom rivalstvu iz 1980-ih između Björna Borga i Johna McEnroea.

  U kinima

Hrvatska28.09.2017.
Bosna i Hercegovina28.09.2017.
Srbija28.09.2017.

  Ocjena

Borg McEnroe (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

Švedska, Danska, Finska / engleski, švedski, francuski, njemački, španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Janus Metz

  Scenarij

Ronnie Sandahl

  Produkcija

Tomas Eskilsson
Sanne Glæsel
Olli Haikka
Kristina Hejduková
Jarkko Hentula
Lone Korslund
Pavel Muller
Jon Nohrstedt
Birgitte Skov
Ina Sohlberg
Olof Spaak
Anna Lo Westlin
Fredrik Wikström

  Glazba

Vladislav Delay
Jon Ekstrand
Carl-Johan Sevedag
Jonas Struck

  Kinematografija

Niels Thastum
  Sinopsis

Ljeto je 1980. godine i Björn Borg (Sverrir Gudnason) najbolji je tenisač svijeta. No, iako je izuzetno moćan i discipliniran igrač, kako bi dospio do rekordne pete pobjede na Wimbledonu morat će premostiti jednu jedinu prepreku – izuzetno talentiranog no isto toliko i divljeg mladog Amerikanca, Johna McEnroea (Shia LaBeouf). Do turnira je preostalo samo tri dana, te Borg religiozno trenira u svojoj luskuznoj kući u Monacu, uz pomoć mentora i trenera Lennarta (Stellan Skarsgård) i djevojke Mariane (Tuva Novotny). No, McEnroeovo samopouzdanje i osobnost narušavaju Borgovu staloženost. Ova velika suprotnost među njihovim karakterima ubrzo će dovesti do jednog od najboljih teniskih mečeva ikad viđenih, te će zauvijek promijeniti svijet tenisa.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Stellan Skarsgård Lennart Bergelin
Shia LaBeouf John McEnroe
Sverrir Gudnason Björn Borg
Tuva Novotny Mariana Simionescu
David Bamber George Barnes
Björn Granath Bengt Grive
Robert Emms Vitas Gerulaitis
Colin Stinton Talk Show Host
Jane Perry Kay McEnroe
Linnea Tagesson Air stewardess
  Recenzija

Tenis je uistinu napravljen veoma zanimljivim u ovoj rekonstrukciji 1980-ih i velikom rivalstvu između dvojice najboljih tenisača onog doba – pa čak iako sami portreti Björna Borga i Johna McEnroea nisu toliko dobri koliko su mogli biti. Hladni i staloženi Šveđanin, te temperamentni Amerikanac: tako je svijet poznavao tenisače Björna Borga i Johna McEnroea, a to je i način na koji su prikazani u ovoj filmskoj biografiji.

Shia LaBeouf je prirodni izbor za McEnroea, talentiranog no divljeg mladog pastuha koji nije imao problema sa ludim ponašanjem na mečevima. Sverrir Gudnason je također veoma dobar izbor, a njegova sličnost sa Borgom je nevjerojatna. Ako ste premladi da biste se sjećali ove dvojice, trebali biste barem znati da su ovi momci bili izuzetno popularni u to vrijeme: oni su bili svima poznata imena koja su svaki dan mogla biti viđena u svim novinama svijeta, posebice zbog nevjerojatnih vještina na terenu i kontrastnih osobnosti.

No, ovaj film bavi se i ranijim danima ove dvojice. Danski redatelj Janus Metz odlučio je zaroniti u Borgovo djetinjstvo, gdje možemo vidjeti mladića koji ima velikih problema sa kontrolom bijesa, a koji su iskorišteni od strane njegovog trenera Lennarta Bergelina. U jednoj ključnoj sceni, Bergelin daje uputu Borgu da usmjeri svu svoju mržnju u meču, no da ne pokazuje nikakve emocije izvan terena. To na neki način objašnjava Borgovu osobnost, no također i mnogo govori o njegovoj disciplini. Ovaj film jednako je priča o psihologiji u sportu koliko i o rivalstvu – ovi ljudi žrtvovali su gotovo sve kako bi došli do vrha.

Imajući na umu Borgovu uspješnu kontrolu svojih emocija, malo je žalosna činjenica da nismo dobili jednaki uvid u McEnroeov privatni život. Da, vidjeli smo da je imao veoma napasne roditelje, te da je volio odlaziti u noćne izlaske, no nismo dobili potpun uvid u njegovo srce. Također, ovaj film nije se nimalo potrudio iz njega izvući dozu komedije – LaBeouf je dobar, no njegov nastup je – ironično – očajnički ozbiljan, kao uostalom i cijeli ton ovog filma. Ipak, konačni meč između ove dvojice apsolutno je odlično odrađen, te će podsjetiti sve obožavatelje tenisa koliko zapravo taj sport može biti napet. Ako ste i vi jedan od njih, definitivno nemojte propustiti ovaj film, no za one koji nisu neki fanovi sporta, ne vidimo nešto što će ih privući u ovaj film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj