Menu

Black Panther (2018)

Nakon smrti svog oca, kralja Wakande, njegov sin T’Challa vraća se kući u izoliranu, tehnički naprednu afričku naciju kako bi naslijedio prijestolje i preuzeo svoje pripadajuće mjesto kralja. No, s tim mjestom dolazi i velika odgovornost.

  U kinima

  Ocjena

 Black Panther
(2018) on IMDb

  Trajanje

2h 14min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ryan Coogler

  Scenarij

Ryan Coogler
Joe Robert Cole

  Produkcija

Victoria Alonso
Jeffrey Chernov
Louis D’Esposito
Kevin Feige
David J. Grant
Stan Lee
Nate Moore

  Glazba

Ludwig Goransson

  Kinematografija

Rachel Morrison
  Sinopsis

Nakon događaja koji su se odvili u filmu “Captain America: Civil War”, kralj T’Challa vraća se kući u izoliranu, tehnološki naprednu afričku naciju Wakandu kako bi preuzeo svoje pripadajuće mjesto novog kralja. No, T’Challa ubrzo shvati da i druge fakcije unutar njegove zemlje žele tron za sebe. Kada dvojica naprijatelja odluče surađivati kako bi uništili Wakandu, junak poznat kao Black Panther morat će se udružiti sa CIA agentom Everettom K. Rossom i specijalnim jedinicama Wakande, kako bi zajedno spasili Wakandu od novog svjetskog rata.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Chadwick Boseman T'Challa
Michael B. Jordan Erik Killmonger
Lupita Nyong'o Nakia
Danai Gurira Okoye
Martin Freeman Everett K. Ross
Daniel Kaluuya W'Kabi
Letitia Wright Shuri
Winston Duke M'Baku
Sterling K. Brown N'Jobu
Angela Bassett Ramonda
  Recenzija

Trenutno se nalazimo u svijetu koji bi radije dizao zidove nego ih rušio, što najnoviji Marvelov film, koji je posvećen afroameričkoj kulturi i identitetu, čini veoma nužnim i prijeko potrebnim. Riječ je o filmu o superjunaku koji posvećuje mnogo vremena ostavštini te vrijednosti onoga što tokom života možemo naučiti, te koji nam želi pokazati da valja cijeniti ono odakle smo došli. Osim toga, on je i veoma odlična avantura sa odličnim produkcijskim vrijednostima, genijalnim akcijskim scenama i pregršt humora. Drugim riječima, riječ je o blockbusteru koji u sebi sadrži i važnu poruku, što je uistinu nešto vrijedno pohvale.

Redatelj Ryan Coogler napravio je izuzetan posao uklopljavanjem Wakandske kulture u priču, bilo da je riječ o drevnim afričkim borilačkim vještinama koje je naš junak naučio ili korištenju afričkih bubnjeva za glazbenu podlogu. U ovom slučaju, činjenica da je glavni lik Afrikanac nije samo crtica u njegovom životopisu, nego njegovo glavno oružje, njegova prednost u odnosu na njegove neprijatelje – ono što ga definira. Ipak, činjenica da je Wakanda izolirana od ostalih afričkih nacija od njenih stanovnika napravila je ljude koji imaju pomalo nerealna gledišta – oni nikada nisu iskusili kolonizaciju niti glad.

Valja reći kako je Killmonger prava zvijezda ovog filma, iako mu je Shuri odmah za petama. Nažalost, to nas dovodi do zaključka da je glavni lik, T’Challa, prilično razočaravajuć. Sporedni glumci puni su odličnih nastupa, no naš glavni lik pomalo je prekriptičan, ili mu jednostavno nedostaje dašak karizme. Navikli smo da je u Marvelovim filmovima glavni lik najkarizmatičniji od svih, kao što je slučaj sa Tonyjem Starkom ili Thorom. No Boseman jednostavno nije dobio dovoljno kvalitetnog materijala s kojim bi to mogao postići, te se više doima kao protagonist DC filma – poput Batmana ili Supermana.

To naravno ne znači da je ovaj film depresivan ili bez humora – mnogo toga nasmijat će vas, a film je uistinu zabavan, posebice svijet Wakande iz kojeg nikada nećete htjeti izaći. No, uz komediju, ovoga puta imamo i socijalno-političku notu, koja dokazuje da ponekad moramo istupiti iz stvarnosti kako bismo ju u potpunosti mogli razumjeti. Stoga, iako je ovaj film na prvi pogled nešto mnogo drugačije od ostalih Marvelovih filmova, on je ipak satkan od istih niti – ogromna, zabavna produkcija koja ima mnogo toga za reći. No, ono što je najbolje od svega – ovaj film odiše karakteristikama redatelja Ryana Coogler, što je, s obzirom na njegovu nedavnu povijest filmova, veliki kompliment.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Najnoviji traileri Kriminalistički
Sortiraj