Menu

Back to Burgundy (2017)

Nakon 10 godina, Jean se vraća u svoj rodni grad nakon što mu se otac teško razboli.

  U kinima

Hrvatska30.11.2017.
Srbija07.12.2017.

  Ocjena

Ce qui nous lie (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 53min

  Zemlja / jezik

Francuska / francuski, engleski, španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Cédric Klapisch

  Scenarij

Cédric Klapisch
Santiago Amigorena
Jean-Marc Roulot

  Produkcija

Cedric Klapisch
Bruno Levy

  Glazba

Loic Dury
Christophe Minck

  Kinematografija

Alexis Kavyrchine
  Sinopsis

30-godišnji Jean (Pio Marmai) već deset godina samo putuje po svijetu, te je zapostavio sve moguće veze sa svojom obitelji i Burgundijom, regijom u Francuskoj u kojoj je proveo djetinjstvo i mladost. No, Jean sada dobiva poziv da se vrati u svoje rodno mjesto, pošto mu se otac teško razbolio i umire. Pošto se vratio netom pred završetak ljeta, nadolazeća berba grožđa dat će mu savršenu priliku da se polako ponovno zbliži sa svojom sestrom Juliette (Ana Girardot) i bratom Jeremiejem (Francois Civil). No, hoće li im to uspjeti, ili će stvari iz prošlosti polako izaći na vidjelo i zamagliti njihove odnose?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Pio Marmai Jean
Ana Girardot Juliette
Francois Civil Jeremie
Jean-Marc Roulot Marcel
Maria Valverde Alicia
Yamee Couture Oceane
Jean-Marie Winling Anselme
Florence Pernel Chantal
Eric Caravaca Le pere
Tewfik Jallab Marouane
  Recenzija

Prvi podhvat reatelja Cedrica Klapischa nakon njegove trilogije “Spanish Apartment” film je naziva “Back to Burgundy”, u kojem se dva brata i sestra natječu oko toga tko će naslijediti očev vinograd. Sa obećavajućim početkom, ova sposobna francuska drama malo previše odugovlači sa svojim središnjim dijelom, te ćete vjerojatno željko iščekivati pogledati svršetak. Za razliku od vina koje glavni likovi prave, ovaj film baš i nije bolji što vrijeme više prolazi.

Nakon što sazna da njegov otac umire, Jean (Pio Marmai) vraća se kući nakon deset godina iz Australije. Nedugo nakon njegovog povratka u Francusku, njegov otac premine, ostavljajući svoje troje djece zaduženima za njegov obiteljski posao – proizvodnju vina. Iako su njegov brat i sestra sretni što ga vide, ima tu mnogo toga što će trebati premostiti, te mnogo razgovora za proći – a za to vrijeme, vino se neće proizvoditi samo od sebe. Jedna od glavnih tema filma je legalnost njihovog vlasništva nad vinogradom. Hvala bogu, film ne gnjavi previše sa birokratskim detaljima, a glavni likovi jednako su neupućeni kao i gledatelji, stoga im se trebaju objašnjavati stvari koje dobro dođu i nama.

Klapisch se čak i šali sa činjenicom kako likovima sve treba nacrtati, što je karakteristično za film koji je pun takvih malih trenutaka i mudrih, humorističnih sekvenci – kao na primjer one u kojoj naši likovi unajme ljude kako bi im pomogli obrati grožđe, a ujutro kada se zaposlenici zajedno bude u dnevnoj sobi, svi njihovi alarm upale se istovremeno.

Nažalost, takvi trenuci ne uspiju se dugo zadržati kvalitetnima, pošto je film uistinu predugačak i sve njegove simpatične sekvence ubrzo postaju zamorne što se film više bliži kraju. No, to ne umanjuje činjenicu da je ovo generalno film u kojeg se vrlo lako uživjeti, te ima genijalan ton u kojem uspijeva balansirati komediju i patetiku. Naravno, tu i tamo ima trenutaka u kojima mu to nije uspjelo, no sveukupno ovo je definitivno jedan veoma simpatična francuska drama kao stvorena za sve one koji su ljubitelji Provanse.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Akcije Avanture Animirani Povijesni Drame Biografije Romantični
Sortiraj