Menu

You Were Never Really Here (2017)

Traumatizirani veteran za život pronalazi nestale djevojke. No, kada jedan posao krene po zlu, njegove noćne more vraćaju se u velikom stilu.

  U kinima

  Ocjena

You Were Never Really Here (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 30min

  Zemlja / jezik

UK, Francuska, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Lynne Ramsay

  Scenarij

Lynne Ramsay
Jonathan Ames
Joaquin Phoenix

  Produkcija

Jonathan Ames
Rosa Attab
Pascal Caucheteux
Carrie Fix
Rose Garnett
Rebecca O’Brien
Lynne Ramsay
Ben Roberts
Sue Bruce Smith
James Wilson

  Glazba

Jonny Greenwood

  Kinematografija

Thomas Townend
  Sinopsis

Pokušavajući kontrolirati svoje halucinacije iz prošlosti i tmurnu stvarnost sadašnjice, traumatizirani ratni veteran Joe, koji živi sa svojom boležljivom majkom, upravo je dovršio još jedan posao. On sada zarađuje za život pronalazeći nestale djevojke, a pritom bez problema koristi prekomjerno nasilje nad počiniteljima zločina. No, kada Nina, 13-godišnja kćer senatora, nestane i postane novi Joeov zadatak, to za njega neće bit još jedan obični posao. Ovoga puta morat će se suočiti sa svim hororima iz svoje prošlosti, te nsposlijetku pokušati pronaći izlaz iz labirinta svoje patnje.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Joaquin Phoenix Joe
Dante Pereira-Olson Young Joe
Larry Canady Cincinatti Cab Driver
Vinicius Damasceno Moises
Neo Randall Moises's Friend
Judith Roberts Joe's Mother
Frank Pando Angel
John Doman John McCleary
Edward Latham Drug Dealer
Alex Manette Senator Albert Votto
  Recenzija

Lynne Ramsay već na neko vrijeme osvaja svojom odličnom umjetničkom sposobnosti – vrhunski filmovi poput “Morven Callar” iil “We Need to Talk About Kevin” bili su nešto sasvim posebno u modernoj kinematografiji, a sada imamo priliku vidjeti njen najnoviji film, koji još jednom potvrđuje da se ona nalazi na samom vrhu i da savršeno dobro razumije kako prenijeti zapisanu riječ na filmsko platno u najboljem mogućem svjetlu.

Kratka priča Jonathana Amesa u ovom filmu pretvara se u halucinacijsku, očaravajuću mješavinu audio-vizualnih tekstura – ovo je vrhunski primjer zvučnog dizajna, koji uspjeva pretvoriti gradske zvukove u nešto dezorijentirajuće i prijeteće, dok nas istovremeno upoznaje sa enigmatičnim i oštećenim lovcem na glave kojeg glumi Joaquin Phoenix – on je u potrazi za izgubljenom djecom, te je centralan za priču. Joe je lik koji prolazi kroz svijet bez da ga itko primjećuje, a u jednoj sceni u filmu, čak se na kameri i doima kao da je pravi duh.

Sa pričom koja podsjeća na Scorseseov “Taxi Driver”, ovaj film potvrđuje da nije toliko bitno o kakvoj se priči radi, već da je ključno kako ju ispričati. Ramsayin film apsolutno je svjež i zanimljiv, te se bez problema može suprotstaviti klasiku iz 70-ih, ponajviše zbog svojih tihih kvaliteta. To je film u kojem tišina i dugačke pauze popunjavaju rupe koje inače služe za hrpetinu dijaloga. Ramsay shvaća da je za film izuzetno bitna moć same slike, te na temelju nje dodaje ovom filmu nevjerojatnu dubinu. Vjerojatno ste već vidjeli mnogo filmova u kojima nasilni lik traži osvetu i napada ljude koji su mu nanijeli štetu. No, isto tako vjerojatno nikada niste vidjeli filmu kojem će isti taj lik leći pored čovjeka kojeg je upravo ubio i početi pjevati.

Lik Joaquina Phoenixa istovremeno je brutalan i ranjiv, nježan i okrutan – on je antiheroj koji je proživio veliku tragediju, a Phoenix ga glumi apsolutno savršeno, te ne možemo zamisliti nikoga drugoga koji bi ove kvalitete tako dobro prenio. U konačnici, ovaj film pravi je uspjeh iz razloga što uspješno radi nešto što rijetko koji drugi film može napraviti – on istovremeno u gledateljima pobuđuje osjećaj nelagode, napetosti, ali i simpatije i osjećanja. Njegovo trajanje od 90 minuta je savršeno, a priča koju pokušava ispričati uistinu je kvalitetno odrađena, te nema ničega viška. Ukoliko ste u mogućnosti, svakako nemojte propustiti ovaj film, jer uistinu je rijetkost da ćete moći pogledati nešto ovako unikatno.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj