Menu

Tomb Raider (2018)

Lara Croft, kćer nestalog avanturista, morat će nadići samu sebe kada se nađe zarobljena na otoku na kojem je njen otac nestao.

  U kinima

  Ocjena

Tomb Raider (2018) on IMDb

  Trajanje

1h 58min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Roar Uthaug

  Scenarij

Geneva Robertson-Dworet
Alastair Siddons
Evan Daugherty

  Produkcija

Noah Hughes
Graham King
Patrick McCormick
Denis O’Sullivan

  Glazba

Junkie XL

  Kinematografija

George Richmond
  Sinopsis

Lara Croft kćer je ekscentričnog avanturista koji je nestao kada je ona bila tinejdžerka. Ona sada ima 21 godinu i nema pravi fokus i svrhu u svom životu, radeći kao dostavljačica, te jedva spajajući kraj s krajem. Odlučna da sama stvori svoj put u životu, ona odbija prihvatiti nasljedstvo svog oca, jednako kao što odbija i prihvatiti činjenicu da je on uistinu nestao. Iako su joj mnogi savjetovali da se suoči sa stvarnošću i nastavi sa svojim životom, ona i dalje ne može odustati od istraživanja njegovog nestanka, što ju naposlijetku dovede do mitskog otoka u Pacifiku. No, kada tamo dospije, ona će se naći u velikoj nevolji, kada se suoči sa potpuno nepoznatim stvarima o kojima nije mogla niti sanjati.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Alicia Vikander Lara Croft
Dominic West Lord Richard Croft
Walton Goggins Miathias Vogel
Daniel Wu Lu Ren
Kristin Scott Thomas Ana Miller
Derek Jacobi Mr. Yaffe
Alexandre Willaume Lieutenant
Hannah John-Kamen Sophie
Peter Waison Taxi Driver
Samuel Mak Chinese Kid
  Recenzija

Angelina Jolie ostavila je svoj trag u “Tomb Raider” serijalu tokom ranih 2000-ih godina, no ovaj junakinja video igara i dalje je sveprisutna, htjeli mi to ili ne, stoga je red došao i na novi film o njoj. Ovoga puta glumi ju Oskarovka Alicia Vikander, a film je režiran od strane norveškog redatelja Roara Uthauga, prema scenariju Geneve Robertson-Dworet, Alastaira Siddonsa i Evana Daughertyja. U ovoj priči o postanku Lare Croft, ona je malo drugačija nego prošli put, no usudili bismo se reći da nam je ova verzija čak i draža. Barem što se tiče glavne junakinje.

Po pogledu priče, slobodno možemo reći kako je ovaj film baš i nema. Lara odluči potražiti svog oca, za kojeg saznaje da je nestao na misterioznom otoku u Pacifiku, na kojem je naumio istražiti antičku grobnicu japanske čarobnice i kraljice. Lara se zaputi na taj otok, gdje postaje prava pljačkašica grobnica, boreći se sa uspješnim i poznatim Vogelom (Walton Goggins), kojeg je unajmila misteriozna kompanija kako bi iz nje izvukao opasan sadržaj koji se navodno nalazi u grobnici. Priča preskače velike bitne dijelove, poput činjenice zašto se Vogel ovakvim poslom bavi već desetak godina, kako ga je Larin otac uspio izbjeći, te bilo koji drugi razlog koji objašnjava zašto je itko drugi na ovom otoku.

No, ovaj film nije tu da ispriča odličnu priču, a to je skroz u redu, pošto se trudi emulirati formu video igre. Ovo je jednostavno film o zagonetkama i teškim zadacima, koje Lara mora dovršiti kako bi mogla nastaviti dalje. Ona se ovdje često nađe u veoma nezgodnim i naizgled nemogućim situacijama, koje naposlijetku uspješno prebrođuje, na opće oduševljenje svih koji navijaju za nju. Upravo iz tog razloga redatelj Uthaug savršen je izbor za redatelja ovog filma. Njegov prošli film, “The Wave”, koncentrirao se na tehnikalije, a to je slučaj i ovdje, te sve skupa neodoljivo podsjeća na klasične avanturističke filmove.

Sve to dovodi i do toga da Lara Croft ovdje doživljava i svoju evoluciju – ona više nije samo seks simbol koji barata pištoljima, već je postala prava snažana i inteligentna junakinja, koja je sposobna napraviti sve što naumi. Njeno tijelo u ovom filmu samo je alat kojim trči, bori se i preživljava, a Alicia Vikander uistinu se dovela u nevjerojatnu formu. U konačnici, iako film nema neku priču, te ima i pokoju jeftinu CGI scenu, on pruža uistinu svjež pogled na Laru Croft, a redatelj Uthaug i Alicia Vikander najviše su zaslužni za činjenicu da će vas ovaj film uvući u sebe od prve minute, te vas neće puštati sve do posljednje scene, te im iskreno želimo još mnogo kvalitetnih budućih nastavaka.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Sinkronizirani crtići Akcije Najnoviji traileri Drame Kriminalistički
Sortiraj