Menu

The Dictator (2012)

Priča o diktatoru koji na herojički način pokušava spriječiti da demokracija stupi u zemlju koju on toliko voli.

  Ocjena

 The Dictator
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 23 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Larry Charles

  Scenarij

Sacha Baron Cohen
Alec Berg
David Mandel
Jeff Schaffer

  Produkcija

Mark Albela
Sacha Baron Cohen
Peter Baynham
Alec Berg
Anthony Hines
David Mandel
Dan Mazer
Adam McKay
Scott Rudin
Jeff Schaffer
Todd Schulman
Mari-Jo Winkler

  Glazba

Erran Baron Cohen

  Kinematografija

Lawrence Sher
  Sinopsis

Haffaz Alladeen je bizarni diktator naftom bogate afričke zemlje Wadiye. Alladeen je jednako egoističan i nemilosrdan kao i svaki drugi diktator, te će smaknuti bilo koga tko se ne slaže s njim. No, kada ga UN pozove da prodiskutiraju činjenicu da njegova država posjeduje nuklearni program, stvarni za Alladeena okreću se potpuno naopačke.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sacha Baron Cohen Aladeen/Efawadh
Sayed Badreya Omar
Rocky Citron Baby Aladeen
Liam Campora Aladeen Age 6
Aasif Mandvi Doctor
Rizwan Manji Patient
Rick Chambers Newscaster Voiceover
Elsayed Mohamed Wadiyan Olympic Official
Adeel Akhtar Maroush
Horatio Sanz Aide on Balcony
  Recenzija

„The Dictator“ je nešto drugačiji smjer, kojeg do sada nismo vidjeli od Sasche Barona Cohena. Ne brinite, i dalje je veoma vulgaran i uvredljiv poput „Borata“ i „Brune“, no ono što je ovog puta drugačije je da film nije prikazan u stilu parodije dokumentarca, nego kao i svaki drugi običan film.

Nema više veličanstveno neugodnih scena u kojima nedužni prolaznici reagiraju na bizarnog lika za kojeg niti ne znaju da je lik. Nema više dojma da je sve neplanirano i nescenirano, a nema niti vratolomija koje istovremeno pobuđuju divljenje i zgražanje. Ta promjena stila ovaj film čini pomalo manje električnim od Cohenovih prošlih uradaka, poput TV serije koja se snimala uživo a sada je snimana unaprijed.

Baron Cohen i njegovi pisci – Alec Berg, David Mandel i Jeff Schaffer – dali su si pravu priču, sa zapletom, vrhuncem i raspletom, koju moraju slijediti, te nisu ostavili niti malo slobode za improvizaciju. Pod tim okolnostima, i bez dodatnih susreta sa ljutitim civilima, ovaj film ne doima se toliko opasnim, a nažalost, niti toliko smiješnim kao što su bili „Borat“ i „Bruno“. No, što se glume tiče, Sascha Baron Cohen i dalje je pun entuzijazma i snage, čak i za vrijeme najlošijih šala u filmu. Gledajući ga, uistinu vam se čini da to što on glumi nije lik, nego stvarno živuće biće. Sporedni glumci nažalost nisu toliko dobri, no i njihova svrha je samo da budu nasuprot Cohena dok on izvaljuje najbolje provale ovog filma. Oni su ono što su u njegovim bivšim filmovima bili obični ljudi, no to je veoma loše korištenje njihovih glumačkih sposobnosti.

Iako ćete se tokom gledanja ovog filma vjerojatno jako dobro nasmijati, nakon što ga pogledate osjećat ćete se pomalo praznima. Promjena stila snimanja je bila hrabra odluka, no nažalost je očito da Cohen i ekipa još nisu u potpunosti ovladali ovakvim „normalnim“ filmovima. Svejedno, šale su odlične, priča zanimljiva, a gluma veoma dobra – stoga ako vam treba nova doza smijeha, slobodno dajte šansu ovom filmu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Akcije Drame Avanture
Sortiraj