Menu

The Circle (2017)

Žena dobije posao snova u moćnoj tehnološkoj kompaniji, no ubrzo otkriva opaki plan koji će utjecati na živote njenih prijatelji, obitelji i cijelog čovječanstva.

  U kinima

Hrvatska04.05.2017.
Bosna i Hercegovina18.05.2017.
Srbija18.05.2017.

  Ocjena

 The Circle
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

James Ponsoldt

  Scenarij

James Ponsoldt
Dave Eggers

  Produkcija

Stefanie Azpiazu
Anthony Bregman
Peter Cron
Sophia Dilley
Gary Goetzman
Evan Hayes
Russell Levine
James Ponsoldt
Federica Sainte-Rose
Ron Schmidt
Alex G. Scott
Steve Shareshian
Marc Shmuger
Sally Willcox

  Glazba

Danny Elfman

  Kinematografija

Matthew Libatique
  Sinopsis

Kada Mae dobije posao u svjetski najvećoj i najmoćnijoj tehnološkoj kompaniji, ona to vidi kao priliku koja se pojavljuje samo jednom u životu. I dok se pokušava probiti na neku bolju poziciju, ona dobiva poticaj od samog osnivača tvrtke, Eamona Baileyja, da pokrene revolucionarni eksperiment koji će pomaknuti granice privatnosti, etike i naposlijetku njene vlastite slobode. Njeno sudjelovanje u ovom opakom eksperimentu, te svaka njena odluka, polako počinju utjecati na živote i budućnosti njenih prijatelja, obitelji, a u konačnici i čitavog čovječanstva.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Emma Watson Mae
Ellar Coltrane Mercer
Glenne Headly Bonnie Holland
Bill Paxton Vinnie
Karen Gillan Annie
Tom Hanks Bailey
Beck Beck
Nate Corddry Dan
Mamoudou Athie Jared
John Boyega Ty
  Recenzija

“The Circle” je horor film u kojem se Facebook, Google i Apple udružuju kako bi nas sve zgrabili za virtualni grkljan i iz nas izcijedili i zadnju kap privatnosti, mijenjajući ju za kontrolu i oglašivački novac. Sve je to malo previše pretjerano, no redateljeva poruka upozorenja odjekuje istinito iako film možda ipak malo previše hiperbolizira. Priča je neka vrsta moderne reimaginacije sličnih filmova iz devedesetih, poput “The Firm” i “Devil’s Advocate”, u kojima mladi nabrijani poslovni čovjek dobije posao snova, no kasnije biva progutan od strane korporativne politike i kulture.

Mae je uzbuđena kada dobije novi posao u najmodernijoj tehnološkoj kompaniji, koja se doima kao nekakav spoj Googlea, Facebooka i Applea. No, posao ima i svoje loše strane – sve što Mae radi ocijenjuje se, a promaknuće može dobiti samo ukoliko bude bolja od svih drugih. Unatoč upozorenjima od strane svojih roditelja i prijatelja, Mae odluči sve dati svojoj firmi, te se ubrzo nađe u velikim nedoumicama kada preuzme vodstvo nad novim eksperimentalnim projektom koji će u potpunosti oduzeti privatnost svim ljudima na svijetu.

Redatelj Ponsoldt (“The Spectacular Now”, “The End of the Tour”) poboljšao je svoje karakteristične, sci-fi elemente sa fascinantnom tehnologijom, poput malenih 360 kamera koje se mogu prikvačiti za bilo koju površinu i pružati konstantan video uživo, X-Wing dronovima i modernijom verzijom Facebook aplikacije. Veoma lako je zamisliti da bilo što iz ovog filma kroz pet godina može postati stvarnost, a to je veoma dobar znak u bilo kojem filmu koji se trudi ispričati ovakvu vrstu priče.

Nastupi glumaca uvelike pomažu u tome da gledateljima približe priču i iz nje izvuku maksimalnu moguću količinu emocije. Hanks je fenomenalan u ulozi korporativnog tiranina, a Watson se u ovom filmu doima mnogo domaćija nego npr. u “Beauty and the Beast”, dok istražuje mračnu stranu ovog visokotehnološkog Hogwartsa. Možda najstrašniji aspekt čitavog filma jest koliko se njegove ideje o budućnosti bez imalo privatnosti čine kul i privlačnima. Svijet kojeg on prikazuje čini se kao nešto što nećemo moći izbjeći, bez obzira na to koliki danak ćemo morati platiti kao ljudska bića. To je definitivno nešto o čemu ćete još dugo nakon odlaska iz kina moći razmišljati, a upravo takvi filmovi oni su koji najduže ostanu u našem sjećanju.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj