Menu

The Big Sick (2017)

Komičar Kumail Nanjiani iz Pakistana i studentica Emily Gardner zaljube se, no probleme im predstavljaju razlike u njihovim kulturama. Kada se Emily razboli, Kumail će se morati suočiti sa njenim vatrenim roditeljima, očekivanjima svoe obitelji i svojim pravim osjećajima.

  U kinima

Hrvatska21.09.2017.

  Ocjena

The Big Sick (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 0min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, urdu

  Klasifikacija

  Režija

Michael Showalter

  Scenarij

Emily V. Gordon
Kumail Nanjiani

  Produkcija

Judd Apatow
Glen Basner
Ben Browning
Amanda Glaze
Emily V. Gordon
Barry Mendel
Kumail Nanjiani
Jeremy Kipp Walker

  Glazba

Michael Andrews

  Kinematografija

Brian Burgoyne
  Sinopsis

Temeljen na stvarnom udvaranju između Kumaila Nanjianija i Emily V. Gordon, “The Big Sick” govori o priči između pakistanskog komičara Kumaila (Nanjiani) koji se zaljubi u studenticu Emily (Kazan) tokom jednog od svojih stand-up nastupa. No, ono za što su oboje mislili da će biti samo jednonoćna afera pretvorilo se u pravu vezu koja je uvelike zakomplicirala njihove živote zbog razlika u kulturi. Kada Emily oboli od misteriozne bolesti, Kumail mora pristupiti njenim roditeljima, Beth i Terryju (Holly Hunter i Ray Romano) koje do sada nije upoznao, istovremeno žonglirajući očekivanja svojih roditelja i svoje vlastite želje u životu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kumail Nanjiani Kumail
Zoe Kazan Emily
Holly Hunter Beth
Ray Romano Terry
Anupam Kher Azmat
Zenobia Shroff Sharmeen
Adeel Akhtar Naveed
Bo Burnham CJ
Aidy Bryant Mary
Kurt Braunohler Chris
  Recenzija

Filmovi rijetko uspiju postići veoma delikatnu ravnotežu između humora i ozbiljnog društvenog komentara. Stoga treba čestitati redatelju Michaelu Showalteru i njegovoj ekipi koji su u ovom filmu uspjeli napraviti upravo to – simpatičnu, smiješnu karakternu studiju umočenu u pregršt kulturnih problema. Kumail Ninjiani stand-up je komičar koji uz to vozi i Uber kako bi zaradio novce. Tokom jedne od svojih stand-up rutina u klubu, on se zaljubi u Emily i njih dvoje započinju vezu koju Kumail mora skrivati od svojih tradicionalnih roditelja.

U međuvremenu, Kumailova majka pokušava mu namjestiti brak kojeg ovaj naravno kategorički odbija. Iako rođen u Pakistanu, Kumail je odrastao u Chicagu i prilagodio se američkom načinu života. No, on svejedno poštuje svoje roditelje i ne želi ih uzrujati direktnom konfrontacijom. No, kada se Emily teško razboli, Kumail više neće moći žonglirati sve te probleme, te će se oni početi sudarati jedni s drugima. Tokom ostatka radnje, film istražuje nekoliko veoma važnih kulturnih problema i stereotipova, kao i razlike među spolovima u različitim kulturama. Emily ima snažnu, privlačnu osobnost, a Kumail nije samo klaun bez emocija. Oni oboje imaju potrebnu dubinu te se uistinu doimaju kao par koji je stvoren jedno za drugo.

Redatelj Michael Showalter niti u jednom trenutku ne žuri se sa komedijom, što znači da kada dobijete neki humoristični trenutak on odjekuje u svojoj čitavoj jačini – ironični komentari te reakcije koje slijede dodatno povećavaju razinu humora. Ovo je uistinu predivna promjena u odnosu na niski humor koji prevladava u većini dašanjih komedija. Inteligentni dijalog koji je prezentiran potpuno prirodno ono je što u ovom filmu privlači gledatelja, a to valja zahvaliti stvarnom paru Emily V. Gordon i Kumailu Nanjianiju koji su napisali scenarij temeljen na prvoj godini svoje vlastite veze.

Za pretvaranje njihove predivne ljubavne priče u film, Kumail je odlučio sam odglumiti svoju ulogu. On je nekima možda već i poznat kao lik iz HBO-ove popularne serije “Silicon Valley”. S druge strane, u ulozi Emily, Zoe Kazan filmu donosi iznimnu energiju i prisutnost. U ulozi njenih roditelja, Holly Hunter i Ray Romanu dodaju potrebnu težinu tokom njenog boravka u bolnici, no nikada nisu suviše tmurni. Kumailovi roditelji, koje glume Zenobia Shroff i Anupam Kher, legendarni bollywoodski glumac, časni su no jednako toliko i humoristični. U konačnici, ovo je jedna od rijetkih pametnih komedija u današnje vrijeme, te se svkako isplati pogledati ju, bez razmišljanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj