Menu

Red Sparrow (2018)

Balerina Dominika Egorova odlazi u rusku školu špijunaže u kojoj mora naučiti kako koristiti svoje tijelo kao oružje. No, njena prva misija ugrozit će sigurnost kako Rusije, tako i SAD-a.

  U kinima

  Ocjena

Red Sparrow (2018) on IMDb

  Trajanje

2h 19min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Francis Lawrence

  Scenarij

Justin Haythe
Jason Matthews

  Produkcija

Garrett Basch
Peter Chernin
Ildiko Kemeny
Cameron MacConomy
Mary McLaglen
David Minkowski
David Ready
Jenno Topping
Steven Zailia

  Glazba

James Newton Howard

  Kinematografija

Jo Willems
  Sinopsis

Dominika Egorova je mnogo toga. Ona je odana kćer koja je odlučna u tome da zaštiti svoju majku pod bilo koju cijenu. Ona je prima balerina koja svaki dan ulaže maksimalne napore u svoj um i tijelo. Ona je majstorica manipulativne špijunaže. Kada zadobije ozlijedu koja joj okonča karijeru, Dominika i njena majka nađu se pred nepoznatom budućnosti. Stoga ona odluči prijaviti se u “Sparrow School”, tajnu instituciju koja trenira izvanredne mlade da postanu oružja. Nakon perverznog i sadističkog treninga, Dominika postaje najopasniji “vrabac” kojeg je program iznjedrio, ali njen prvi zadatak pokazat će se kao ogroman test ne samo za nju, već i za sve uključene u program, kao i američke tajne službe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jennifer Lawrence Dominika Egorova
Joel Edgerton Nate Nash
Matthias Schoenaerts Vanya Egorov
Charlotte Rampling Matron
Mary Louise-Parker Stephanie Boucher
Ciaran Hinds Zakharov
Joely Richardson Nina Egorova
Bill Camp Marty Gable
Jeremy Irons General Korchnoi
Thekla Reuten Marta
  Recenzija

“Red Sparrow” redatelja Francisa Lawrencea sniman je u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Londonu, a njegovo lutanje po različitim državama itekako se osjeti, a uz to, po pitanju špijunskih trilera, ovaj film uspio je unijeti malo svježe krvi u žanr koji je već do smrti prožvakan. Ukratko, riječ je o 139-minutnom špijunskom trileru smještenom u doba Hladog rata u kojem je jednaka količina radnje posvećena seksu koliko i špijunaži. Jennifer Lawrence glumi Dominiku Egorovu, koja je prisiljena pokoriti se brutalnosti režima koji od svojih ljudi želi da domovinu stave prije ičeg drugo u životu.

Osim nje, tu je i Joel Edgerton kao Nathaniel Nash, CIA agent koji bi trebao biti zaveden od strane Dominike i otkriti ruskog dvostrukog agenta, no umjesto toga on ju uspije nasamariti i shvatiti da je ona zapravo ruska špijunka, a nakon toga ju pokuša nagovoriti da radi za CIA-u i Amerikance. Scenarij filma adaptiran je prema romanu Jasona Matthewsa, a koji sadrži mnogo brutalnog nasilja, posebice prema Dominiki. Scene u akademiji uistinu je teško gledati, a seksualna narav filma prilično je uznemirujuća, osobito brutalnost koju primjenjuje profesor Rampling.

Lawrence je u filmu prilično efektivna, unatoč prosječnom ruskom naglasku, te ćete zbog nje definitivno postati zainteresirani za priču. Njen nastup seksi je i inteligentan, te uistinu pokazuje kolika je ona zapravo zvijezda – naprosto je magnetska. Unatoč tome, filmu bi definitnvo dobro došlo skraćivanje minutaže, pošto imamo ne jedan, niti dva, nego čak četiri lažna kraja prije nego dočekamo pravi. Što se tiče ostalih nastupa, oni su adekvatni, no nitko osim Lawrence ne zaslužuje previše hvale. Ona je ipak glavni adut ovog filma i sa nekom drugom glumicom u glavnoj ulozi pitanje je koliko bi ovaj film upsio u svojem naumu.

Ukoliko ste do sada bili obožavatelj Francisa Lawrencea i njegovih filmova poput “I Am Legend” ili “The Hunger Games: Catching Fire”, ovaj film definitivno će biti po vašem ukusu – on i ovoga puta donosi svoj karakterističan tempo akcijskih scena i stil koji je pomalo staroškolski, no svejedno veoma osvježavajuć u današnje vrijeme kada se svatko trudi napraviti nešto drugačije samo radi principa. Za ostale gledatelje, valja napomenuti da film sadrži uistinu teško gledljive sekvence fizičkog i psihičkog mučenja, ali ako vas takve stvari u filmovima ne smetaju, ovo je jedan veoma solidan špijunski triler kakvog već dugo nismo vidjeli.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Povijesni
Sortiraj