Menu

Ostrov (2006)

Negdje u na sjeveru Rusije u malom ortodoksnom manastiru živi neobičan čovjek čije ponašanje zbunjuje i njegove kolege monahe. Drugi ljudi koji posjećuju manastir vjeruju kako taj čovjek ima čudesnu moć liječenja, isjerivanja demona i proricanja budućnosti.

  Ocjena

 The Island
(2006) on IMDb

  Trajanje

1h 52 min

  Zemlja / jezik

Rusija / ruski, njemački

  Klasifikacija

  Redatelj

Pavel Lungin

  Scenarij

Dmitry Sobolev

  Produkcija

Pavel Lungin
Sergey Shumakov
Olga Vasileva

  Glazba

Vladimir Martynov

  Kinematografija

Andrei Zhegalov
  Sinopsis

Negdje u sjevernoj Rusiji u malenom ruskom ortodoksnom samostanu, živi neobičan čovjek čije čudno ponašanje zbunjuje njegovu braću koja žive s njime, dok ostali koji posjećuju otok vjeruju da taj čovjek ima moć kojom može izliječiti bolesti, istjerati demone i predvidjeti budućnost.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Pyotr Mamonov Anatoly
Viktor Sukhorukov Father Filaret
Dmitriy Dyuzhev Father Iov
Yuriy Kuznetsov Tikhon
Viktoriya Isakova Nastya
Nina Usatova Widow
Yana Esipovich Girl
Olga Demidova Woman with Child
Timofey Tribuntsev Young Anatoly
Aleksei Zelensky Young Tikhon
  Recenzija

Ovaj film veoma je vizualan prikaz često spajajućeg, no ponekad i razdvajajućeg efekta koji vjera ima na ljudsko biće – Mamanova gluma će vas istovremeno živcirati, zabaviti i pobuditi veliko žaljenje.

Iako se film odvija veoma sporo, sa svojim veličanstvenim prikazima ruske zime i Anatolyeve beživotne okoline, te repetitivnim dijalogom vjetrova, nemamo sumnje kako je to učinjeno sa namjerom. Sami tempo filma zrcali Antoloyjev život i profesiju koju je odabrao, skupa sa ostalima oko sebe.  A gledatelji, poput protganosista, neće moći biti na miru.

Mnogo toga može se cijeniti u radu kojeg je napravio redatelj Lungin – mjesto radnje filma predivno je, ledeno i blijedo, a film nam daje mnogo fascinantnih ideja o prirodi grijeha, vjere i iskupljenja, no u određenom trenutku Lungin je izgleda izgubio povjerenje u svoju priču, te je treći čin filma nažalost prilično slab. Ideje koje je ovaj film pokušao iznijeti preteške su i prekompleksne kako bi završile na takav tipičan način, no ako je Lungin jednostavno odgrizao preveliki komad, oprostit ćemo mu, jer postoje i gore pogreške koje redatelj može napraviti.

Mamanov je uspješno odglumio ovog veoma kompleksnog lika, te mu dao šarm i strast koja je potrebna kako bi se održala pažnja gledatelja, dok su njegovi ekscentrični manerizmi koji su rezultat njegove patnje i izolacije cijelo vrijeme suptilnon pristuni. Sporedni glumci također su veoma dobri. Svećenici koje glume Viktor Sukhorukov i Dimitriy Dyushov daju pružaju nam čak i malo smiješnih trenutaka.

Iako je film veoma težak, naposlijetku je jedna priča o grijehu, iskupljenju i izolaciji, koja je vrijedna gledanja. Nažalost, svi gledatelji neće imati strpljenja za ovaj film, no oni koji ga imaju, znati će ga cijeniti kada krene odjavna špica.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Preporuke Avanture Trileri Povijesni Kriminalistički Akcije
Sortiraj