Menu

No Country for Old Men (2007)

Događaji u dotad mirnome životu jednog čovjeka nakon što pronađe 2 miliona dollara nakon pokolja dviju bandi usred pustinje. Slijedi ga poremećeni plaćeni serijski ubojica…

  Ocjena

 Kill Bill: Vol. 1
(2003) on IMDb

  Trajanje

2h 2 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Ethan Coen
Joel Coen

  Scenarij

Joel Coen
Ethan Coen
Cormac McCarthy

  Produkcija

Ethan Coen
Joel Coen
David Diliberto
Robert Graf
Mark Roybal
Scott Rudin

  Glazba

Carter Burwell

  Kinematografija

Roger Deakins
  Sinopsis

U ruralnom Teksasu, varioc i lovac Llewelyn Moss otkrije tijela nekoliko dilera droge koji su se pobili u krvavom okršaju. Umjesto da to prijavi policiji, Moss odluči sebi uzeti dva milijuna dolara koje je pronašao među njima. No, to mu na vrat nabije psihopatnog ubojicu Antona Chigurha, koji bez imalo problema ubija sve na svom putu kako bi vratio svoj novac. Dok Moss očajnički pokušava biti jedan korak ispred ubojice, krvavi trag kojeg ostavlja iza sebe počinje ga sve više sustizati, kao i sam ubojica.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tommy Lee Jones Ed Tom Bell
Javier Bardem Anton Chigurh
Josh Brolin Llewelyn Moss
Woody Harrelson Carson Wells
Kelly Macdonald Carla Jean Moss
Garret Dillahunt Wendell
Tess Harper Loretta Bell
Barry Corbin Ellis
Stephen Root Man who hires Wells
Rodger Boyce El Paso Sheriff
  Recenzija

Cormac McCarthy po mnogima se smatra najboljim živućim autorom u Americi, a Joel i Ethan Coen zasigurno su jedni od najboljih filmaša u industriji. No ipak, nitko ne bi očekivao da će njihov međusobni spoj dovesti do ovako savršenog filma, koji je tipični Coenski film po vizualima i dijalogu, dok istovremeno uspijeva zadržati dijalog iz knjige, bez gotovo ikakve modifikacije.

Film sadrži odličnu mješavinu napetosti i smijeha. Braća Coen uspjeli su naći mnogo mračnog, slučajnog humora u ovoj priči, te također posvetiti mnogo pažnje detaljima u Mossovj i Chigurhovoj igri mačke i miša. Moss je prikazan kao veoma snalažljiv i inteligentan čovjek, koji možda čak i može nadmudriti naizgled nezaustavljivog Chigurha. Kao posljedica toga, svaka scena je izuzetno napeta jer gledatelj niti u jednom trenutku ne zna kako će se završiti.

Što se tiče likova, Chigurh, iako naizgled smiješan sa svojom ženskastom frizurom i mirnim ponašanjem, pokazao se jednim od najsablasnijih psihopatskih likova u bilo kojem filmu snimljenom do sada. Njemu je savršeno normalno baciti novčić kako bi odlučio da li nekoga ubiti ili ne, te personalizira generalni stav filma o životu – on je nasumičan, često nepravedan, te je svatko njegova moguća žrtva. Šerif Bell je prava duša filma, koji je nemoćan protiv zla koje utjelovljuje Chigurh i mreža ljudi koji rade za njega. Tommy Lee Jones savršeno glumi ovog nesretnog lika, koji ne može naći riječi kojima bi opisao grozne stvari koje počinje gledati.

Kraj filma možda će vam se učiniti malo razočaravajuć na prvu ruku, no ovo je jedan od onih filmova koje biste definitivno trebali pogledati više puta, kako biste drugom prilikom mogli uočiti neke subtilne detalje, koji će vam omogućiti da vidite cijelu sliku. Nemojte gledati ovaj film kao samo običan krimi-triler, nego priču o hirovitosti sudbine, o tome kako se životi mogu izmijeniti u trenu oka, na način koji je nepredvidljiv i nepošten.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Trileri SF-ovi Preporuke Drame Kriminalistički Romantični
Sortiraj