Menu

Good Will Hunting (1997)

Will Hunting, doman na prestižnom fakultetu ima vrlo izraženi dar za matematikom, ali treba pomoć psihologa da mu da smjernice u životu.

  Ocjena

 Good Will Hunting
(1997) on IMDb

  Trajanje

2h 6 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Gus Van Sant

  Scenarij

Matt Damon
Ben Affleck

  Produkcija

Su Armstrong
Lawrence Bender
Jonathan Gordon
Chris Moore
Scott Mosier
Kevin Smith
Bob Weinstein
Harvey Weinstein

  Glazba

Danny Elfman

  Kinematografija

Jean-Yves Escoffier
  Sinopsis

Will Hunting je momak genijalac kojeg su kao malog maltretirali te je bio u problemima sa zakonom sve od tada. Kada Will napokon pristane ići na savjetovanje kako bi prestao ići u zatvor i mogao biti sa svojom djevojkom, on upozna Seana, terapeuta koji će promjeniti njegov život. Ovaj film priča priču o Willovom i Seanovom pomirenju sa lošim stvarima koje im je život pružio te pitanjima koja leže u budućnosti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon Will Hunting
Robin Williams Sean Maguire
Ben Affleck Chuckie Sullivan
Stellan Skarsgård Prof. Gerald Lambeau
Minnie Driver Skylar
Casey Affleck Morgan O'Mally
Cole Hauser Billy McBride
John Mighton Tom – Lambeau's Teaching Assistant
Rachel Majorowski Krystyn
Colleen McCauley Cathy
  Recenzija

Fanovi Van Santovih ranijih filmova možda će biti malo razočarani ovim, dosta konvencionalnijim filmom, koji je „drama problema“ koja sadrži kompleksan odnos između grubog, nevjerojatno talentiratnog momka i njegovog jednako opterećenog  terapeuta. Svejedno, on je dokaz Van Santovog idiosinkratičkog talneta kojim obogaćuje priču, a pogotovo prve dijelove, koji su puni nihilističnog humora.

Napisana od strane Bena Afflecka i Matta Damona, priča je u srži borba volja – četiri osobe bore se za Willovu dušu: matematičar, terapeut, studentica Skylar koja je zaljubljena u njega i njegov prijatelj Chuckie. Većina dijaloga sastoji se od sesija između Willa i Seana, dva jednako tvrdoglava, jednako ranjena muškarca. Iz tih dijaloga dobivamo razna psihološko-emocionalna otkrivenja. Will je siroče kojega je kasnije njegov posvojeni otac zlostavljao, te i dan danas nosi taj teret sa sobom. Seanu je žena umrla od raka, a također zna kako je to kad te otac zlostavlja. Ove paralele ujedno su i najslabija karika priče, jer je jasno da će se do kraja filma svi problemi fino razriješiti.

Gus Van Sant mora da je i sam to shvatio, te je obogatio film svojim tipičnim stilom – vizualima koji su istovremeno i stvarni i umjetnički, te ležernim tempom koji izuzetno paše ovom filmu. Van Sant je jedan od rijetkih redatelja koji uistinu razumije radničku Ameriku, te ju ne gleda sa visoka. Što se tiče glume, Matt Damon je pružio uistinu karizmatičan nastup u zahtjevnoj ulozi koja ga je katapultirala u svijet zvijezda, dok je Robin Williams također fenomenalan, te je dokazao da nije samo vreća smijeha.

Zahvaljujući odličnim nastupima, ova emocionalna drama Gusa Van Santa uspjela se uzdići iznad prosjeka svoje relativno standardne priče. Iako je film pomalo dosadan u nekim dijelovima, a njegov kraj kao da je malo izgubljen, emocije kojima ovaj film obiluje neće nikoga moći ostaviti ravnodušnima, te bismo ga zasigurno preporučili svima koji vole kvalitetne karakterne drame.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Preporuke Kriminalistički Romantični Komedije Akcije
Sortiraj