Menu

Ghostland (2018)

Horor priča o dvije sestre i ukletoj kući kakvu još niste vidjeli.

  U kinima

  Ocjena

Ghostland (2018) on IMDb

  Trajanje

1h 31min

  Zemlja / jezik

Francuska, Kanada / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Pascal Laugier

  Scenarij

Pascal Laugier

  Produkcija

Ian Dimerman
Frederic Fiore
Scott Kennedy
Jean-Charles Levy
Nicolas Manuel
Gregoire Melin
Clement Miserez
Alexis Perrin
Brendon Sawatzky
Sami Tesfagzhi
Matthieu Warter

  Glazba

Georges Boukoff
Todd Bryanton
Anthony d’Amario
Edouard Rigaudiere

  Kinematografija

Danny Nowak
  Sinopsis

Pauline (Mylene Farmer) naslijedi kuću od svoje tete, no kada se ona u nju useli, već prvu noć doživi groznu konfrontaciju sa ubojicama koji joj upadnu u kuću, te se mora boriti kako bi spasila živote svojih dviju kćeri, Beth (Crystal Reed) i Vere (Anastasia Philips). 16 godina kasnije, Beth, koja je sada autorica horor priča, i Vera, ponovno se ujedinjuju u ovoj kući, no tada se oko njih počnu odvijati veoma čudne i sablasne stvari.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Crystal Reed Beth
Anastasia Philips Vera
Emilia Jones Young Beth
Taylor Hickson Young Vera
Mylene Farmer Pauline
Rob Archer Fat Man
Ernesto Griffith Sanford
Alicia Johnston Cooper
Tony Braga Limo driver
Adam Hurtig Beth's Husband
  Recenzija

Poput prvog filma redatelja Pascala Laugiera, “Martyrs”, koji je mučenje doveo do sasvim novih nivoa neugodnosti, i ovaj film – iako pomalo otrcan – ponovno sadrži dvije mlade djevojke koje proživljavaju cijeli niz tortura, kako stvarnih, tako i imaginarnih, dok bivaju zatočene u kući od strane pravih pravcatih psihopata. Zašto se ovo dešava nije u potpunosti razjašnjeno, no Laugier se ipak potrudio ovaj film učiniti mnogo zanimljivijim nego što je to bilo potrebno. Ipak, on nije niti za one slabog srca, niti za one brzog mozga – drugim riječima film je stravičan, ali prilično blesav.

Slijedeći primjer sunarodnjaka Alexandrea Aje (“High Tension”), Davida Moreaua i Xaviera Paluda (“Them”), te Alexandra Bustilloa (“Inside”), redatelj Laugier odlučio se pozabaviti već svima poznatim scenarijem uklete kuće u koju netko biva zatočen, no on je ovoga puta dodao uistinu mnogo kaosa. Kao i “Martyrs”, iako sa mnogo manje krvi i mesa, i ovaj film je potpuno opsjednut naumom da dvije mlade djevojke dožive što više patnje. U ovom slučaju, Laugier ih podvrgava sadizmu kakvog će malo tko moći izdržati – sve scene prilično su mučne za gledanje, no moramo priznati da su stvarno napete.

Svo ovo nasilje i mučnost Laugier pokušava opravdati Bethinom opsesijom prema najpoznatijem autoru horora, H.P. Lovecraftu, koji se čak i pojavljuje u ovom filmu, no on je ipak svoje priče iskazivao mnogo pristojnije, putem sugestija i fantazija. S druge strane, Laugier zna samo za nasilje, koje se neprestano gomila na svakom koraku, te nema nikakvih problema da nam svima detaljno pokaže što šaka odraslog muškarca može učiniti licu mlade djevojke – to nikako ne možemo nazvati Lovecraftovskim utjecajem.

Ipak, Laugieru treba odati dužnu počast – on je s ovim filmom apsolutno pokušao napraviti nešto novo i unikatno – nešto što rijetko kada imamo priliku vidjeti. Doduše, mogao je barem malo više truda uložiti u likove i dijalog između njih, koji je prilično loš, no što se tiče osjećaja napetosti, strave i mučnine u želucu, on je postigao pravi uspjeh, dok je atmosfera također posebna i neopisiva riječima – nju jednostavno morate doživjeti, naravno ako imate želudac za pogledati ovakav film. Većina ljudi prije bi se odlučila pogledati neki nadnaravni horor, no ako ste raspoloženi za sadističko mučenje, ovo je jedan od rijetkih filmova koji ga ima napretek.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Fantazije Akcije SF-ovi Trileri Avanture Najnoviji traileri
Sortiraj