Menu

Dark Shadows (2012)

Nakon više od stoljeća zatočeništva vampir Barnabas ustaje iz groba i vraća se u njegov rodni dom, gdje njegovi disfunkcionalni potomci trebaju njegovu pomoć.

  Ocjena

 Dark Shadows
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 53 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tim Burton

  Scenarij

Seth Grahame-Smith
John August
Dan Curtis

  Produkcija

Bruce Berman
Christi Dembrowski
Johnny Depp
Katterli Frauenfelder
Derek Frey
Nigel Gostelow
Tim Headington
David Kennedy
Graham King
Chris Lebenzon
Richard D. Zanuck

  Glazba

Danny Elfman

  Kinematografija

Bruno Delbonnel
  Sinopsis

Barnabas (Johnny Depp) ima cijeli svijet u svojoj šaci – ili barem maleni gradić zvan Collinsport u državi Maine. Vlasnik Collinwood imanja, Barnabas je bogat, moćan playboy… sve dok ne počini ogromnu pogrešku kada slomi srce vještice Angelique Bouchard (Eva Green). Ona ga proklinje na sudbu goru od same smrti – pretvorila ga je u vampira, te zatim živog zakopala. Dva stoljeća kasnija, Barnabas slučajno biva oslobođen iz svoje grobnice te se probudi u veoma drugačijem svijetu 1972.g.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Johnny Depp Barnabas Collins
Michelle Pfeiffer Elizabeth Collins Stoddard
Helena Bonham Carter Dr. Julia Hoffman
Eva Green Angelique Bouchard
Jackie Earle Haley Willie Loomis
Jonny Lee Miller Roger Collins
Bella Heathcote Victoria Winters/Josette DuPres
Chloë Grace Moretz Carolyn Stoddard
Gulliver McGrath David Collins
Ray Shirley Mrs. Johnson
  Recenzija

„Dark Shadows“ je adaptacija popularne gotičke sapunice koja se emitirala od 1966. do 1971.g. te je stekla kultni status zahvaljujući svom gotičkom stilu i nadnaravnim pričama.

Tim Burton je u ovom filmu potpuno u svom elementu, te režira priču koja istovremeno iskrivljava pojam normalnog obiteljskog života i slavi senzibilitet koji je stvorio u svom „Beetlejuiceu“ iz 1988.g. Vizualno, film je odličan, što je i za očekivati od njegovih filmova. Za glazbu je zadužen Danny Elfman, što podrazumijeva veoma visoku razinu kvalitete.

Bilo da ste fan originala ili prvi put otkrivate ove likove, dobra vijest jest da je Burton uspješno prenio ovu seriju na filmsko platno i uspio u tome da obitelj Collins predstavi novoj generaciji. Deppov Barnabas je triumf – njegov izgled je savršeno pogođan, a često smiješan dijalog izgovaran je šarmantno-arhaički. U filmu su također prisutne i mnoge reference na filmove i knjige sedamdesetih, a Burton uživa u pop kulturi – tu su Carpentersi koji izvode svoju pjesmu „Top of the World“, a i Alice Cooper ima ulogu u filmu, kao i sam drakula Christopher Lee.

Nažalost, centralna ljubavna priča nije veoma dobro ispričana. Budući da je njegova ljubav prema Josette-Vicky, te konstantno preziranje Angelique, okidač cijele priče, film se nedovoljno bavi tom vezom. Ipak, nakon relativno lošijih filmova, Burton i Depp vraćaju se u velikom stilu, te će svi obožavatelji ovo dvoje doći na svoje i u ovom filmu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije SF-ovi Avanture Preporuke Horori Romantični Drame
Sortiraj