Menu

City Of God (2002)

Primorani da igraju igru mačke i pasa u kaosu rata, elitna postrojba dolazi intervenirati u grad u kojem je svaki civil moguća meta a svaka stvar moguća eksplozivna naprava.

  Ocjena

 City of God
(2002) on IMDb

  Trajanje

2h 10min

  Zemlja / jezik

Brazil, Francuska / portugalski

  Klasifikacija

  Režija

Fernando Meirelles
Kátia Lund

  Scenarij

Paulo Lins
Bráulio Mantovani

  Produkcija

Andrea Barata Ribeiro
Marc Beauchamps
Bel Berlinck
Daniel Filho
Hank Levine
Vincent Maraval
Mauricio Andrade Ramos
Donald Ranvaud
Juliette Renaud
Walter Salles
Elisa Tolomelli

  Glazba

Ed Côrtes
Antonio Pinto

  Kinematografija

César Charlone
  Sinopsis

Ovaj film Fernanda Meirellesa je dirljiva priča o tome kako kriminal utječe na siromašno stanovništvo Rio de Janeira. Iako sama priča nije linearna, glavni fokus je na Cabeleiri koji je osnovao bandu pod nazivom „Tender Trio“. On i njegov najbolji prijatelj Bené (Phelipe Haagensen), postanu vladari podzemlja kroz period od jednog desetljeća. Kada Bené bude ubijen prije nego što ode u mirovinu, Lil’ Zé pokuša ubiti svog najvećeg rivala, Sandra Cenoura (Matheus Nachtergaele). No Sandro i mladi gangster Mane udruže se te počnu ratovati sa Lil’ Zéom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Alexandre Rodrigues Buscapé – Rocket
Leandro Firmino Zé Pequeno – Li'l Zé
Phellipe Haagensen Bené – Benny
Douglas Silva Dadinho – Li'l Dice
Jonathan Haagensen Cabeleira – Shaggy
Matheus Nachtergaele Sandro Cenoura – Carrot
Seu Jorge Mané Galinha – Knockout Ned
Jefechander Suplino Alicate – Clipper
Alice Braga Angélica
Emerson Gomes Barbantinho – Stringy
  Recenzija

Brazilski redatelj Fernando Meirelles sa velikim entuzijazmom ispričao je istinite priče koje se zbivaju u ovom filmu, koji posjeduje ogromnu količinu energije – onakve kakvu očekujemo na nekom ludom paryju u Riu, no ljudi iz filma tu energiju ne koriste za slavljenje života, već ga njome pokušavaju održati na okupu.

Kinematografija i režiranje ovog filma je veoma uzbudljivo, te mu daju stil koji je distinktan i zarazan, te savršeno komplementira grandiozne priče. Meireless slijedi primjer „Pulp Fictiona“, te prikazuje mnogo nasilja kroz više slojeva priča, bez da zapravo prikazuje sve na samom ekranu. Kada zavšri, imat ćete osjećaj da je film bio više gadan nego što on to zapravo jest. U ovom svijetu, život je prirodno nasilan, čak i u rijetkim trenucima kada je grad miran.

Mnogi glumci su prava djeca iz siromašnih kvartova koji su prikazani na filmu, te nemaju gotovo nikakvog glumačkog iskustva. Meirelles je smatrao bitnim za autentičnost pronaći mlade ljude čije su duše pod stvarnim utjecajem onoga što se zbiva u filmu, a to mu se veličanstveno isplatilo. Glavni glumci također su svi odlični, a režija je brutalno iskrena. Za razliku od nekih drugih filmova, ovdje nasilje nikada nije eksploativno – Meireless razumije da mašta može izazvati veći strah nego bilo koja količina krvi i mesa koju može prikazati na ekranu.

Iako je ponekad „City of God“ veoma težak za gledati, još je teže odvojiti oči od njegovih živopisnih likova, interesantne priče i stimulativnih vizuala. Ako još niste, obavezno pogledajte ovaj film, jer rijetko koji drugi uspjet će ga nadmašiti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Kriminalistički Akcije Avanture Povijesni
Sortiraj