Menu

Churchill (2017)

Triler koji slijedi lik i djelo Winstona Churchilla tokom 96 netom prije Dana D.

  U kinima

Hrvatska15.06.2017.
Bosna i Hercegovina15.06.2017.

  Ocjena

 Churchill
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 45min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jonathan Teplitzky

  Scenarij

Alex von Tunzelmann

  Produkcija

Jo Bamford
Ian Berg
Claudia Bluemhuber
Maggie Burgess
Andrew Chapman
Hugo Grumbar
Tim Haslam
Phil Hunt
Ian Hutchinson
Lisa Clarkson Milillo
Michael Milillo
Christopher Reynolds
Compton Ross
Ronnell Shaw
Nick Taussig
Piers Tempest
Paul Van Carter

  Glazba

Lorne Balfe

  Kinematografija

David Higgs
  Sinopsis

Lipanj 1944. Saveznici se pripremaju na jugu Britanije, kako bi napali Europu koja se nalazi pod okupacijom Nacista. Jedan čovjek stoji im na putu – Winston Churchill. On je u strahu da ne ponovi masovni pokolj iz 1915, kada je preko 500,000 vojnika stradalo na plaži Gallipoli. Umoran od godina rata i pod utjecajem depresije, Churchill je sjena čovjeka koji se odupirao Hitlerovom blitzkriegu. Ukoliko plan za Dan D propadne, on je užasnut da će ga se svijet sjećati kao arhitekta pokolja. Samo uz podršku svoje vjerne žene Clementine, Churchill će uspjeti prebroditi svoje mentalne probleme i napraviti jedan od najvećih vojnih pothvata u povijesti čovječanstva.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Brian Cox Winston Churchill
Miranda Richardson Clementine Churchill
John Slattery Dwight Eisenhower
Ella Purnell Helen
Julian Wadham Bernard Montgomery
Richard Durden Jan Smuts
James Purefoy King George VI
Danny Webb Alan Brooke
Jonathan Aris Mallory
George Anton Admiral Ramsay
  Recenzija

Predvođen moćnim nastupom Briana Coxa, „Churchill“ se bavi malo poznatim dijelom života ovog ikoničnog vođe, sa dozom intimnosti koja je uistinu neviđeno duboka. Ova godina definitivno se pokazuje kao godinom Winstona Churchilla – John Lithgow i Gary Oldman također će glumiti ovog poznatog britanskog premijera, no teško će im biti nadmašiti Briana Coxa u ovom filmu redatelja Jonathana Teplitzkyja, koji je izuzetno dubok, iako vizualno možda i ne tako jak film koji svoju priču priča sa velikom dozom umijeća i emocije.

Njegova priča bavi se relativno malo poznatim dijelom Churchillovog života, a to je činjenica da je Winston bio protiv D Dana i invazije Normandije koja je promijenila tok Drugog svjetskog rata. Uvodne scene ovog filma pokazuju zašto je Churchill imao takav stav, dok ga vidimo kako se prisjeća pokolja na Gallipoliju tokom Prvog svjetskog rata, kojeg je on osmislio, a koji ga i dan danas progoni. Tvrdoglav, Churchill odluči promijeniti mišljenje savezničkog generala Dwighta Eisenhowera (John Slattery, dok se bori sa sve lošijim brakom sa svojom ženom Clementine (Miranda Richardson), a sudbonosni dan napada na Normandiju svakim danom je sve bliži.

Sa svojim petim dugometražnim filmom, Teplitzky je napravio odličan posao prezentirajući nam čovjeka čija je javna osobnost čelična i snažna, dok je zapravo njegov privatni život pun žaljenja koja mu zamagljuju sposobnost donošenja odluka. Naravno, ključ ovog filma leži u dubokom istraživanju ovih problema. No, ono što je najinteresantnije u vezi ovog filma jest što on predstavlja portret političara, premijera, koji je progonjen loše donesenim odlukama iz prošlosti. U vremenu kada ljudi baš nemaju dobro mišljenje o političarima, „Churchill“ nam donosi jedan sasvim drugačiji pogled na to što sve prolazi jedan lider velike zemlje u teškim trenucima.

Glavni glumac Brian Cox već duže se smatra jednim od najboljih karakternih glumaca na svijetu, a i ovoga puta to je dokazao, glumeći Churchilla sa velikom dozom autentičnosti. Bilo da se dere na svoje podređene, ili priznaje svoje strahove svojim voljenima, cijelo vrijeme osjećat ćete Coxovu autentičnost u onome što radi. On ne da samo glumi Churchilla, već i postaje Churchill. U konačnici, iako film ima pokoju manu, poput slabe produkcije, te pomalo teškog scenarija koji neće svima leći, on je ipak jedan odličan biografski film koji na uistinu novi način prikazuje jednog od najpoznatijih svjetskih vođa u povijesti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj