Menu

Blow (2001)

Priča o Georgeu Jungu, čovjeku koji je uspostavio američkio tržište kokaina 1970.

  Ocjena

 Blow
(2001) on IMDb

  Trajanje

2h 4 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Ted Demme

  Scenarij

Bruce Porter
David McKenna
Nick Cassavetes

  Produkcija

Michael De Luca
Ted Demme
Tracy Falco
Georgia Kacandes
Tomas Krejci
Denis Leary
Jose Ludlow
Susan McNamara
Hillary Sherman
Joel Stillerman

  Glazba

Graeme Revell

  Kinematografija

Ellen Kuras
  Sinopsis

U turbulentnim zbivanjima 1970-ih, međunarodno trgovanje drogom doživjelo je brzu, nasilnu i financijski isplativu revoluciju – a jedan obični Amerikanac bio je u središtu svega. U samo par kratkih godina, George Juing (Johnny Depp), srednjoškolska nogometna zvijezda postao je vodeći svjestki uvoznik kokaina iz kolumbijskog Medelin kartela, promjenivši put cijele jedne generacije. „Blow“ je napeti pogled na uspon i pad Georgea Junga.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Johnny Depp George Jung
Penélope Cruz Mirtha Jung
Franka Potente Barbara Buckley
Rachel Griffiths Ermine Jung
Paul Reubens Derek Foreal
Jordi Mollà Diego Delgado
Cliff Curtis Pablo Escobar
Miguel Sandoval Augusto Oliveras
Ethan Suplee Tuna
Ray Liotta Fred Jung
  Recenzija

Kako bi ovakva vrsta filma postigla uspjeh nakon popularnog „Traffica“, mora sadržavati ono što on nije imao – srce i ljudskost. „Blow“ to ima – dok nas vodi kroz ludi život dilera Georga Junga i priča priču o svijetu droge kroz oči čovjeka koji ju je proživio. Rezultat je napeti i zanimljivi film, koji je jednako ironično smiješan koliko je i bolno tragičan.

Iako priča nije ništa novo, redatelj Ted Demme pokazuje veoma snažan vizualni stil koji do sada nije bio prisutan u njegovim filmovima. Scenarij su napisali David McKenna (American History X) i Nick Cassavetes, te daje veoma detaljni portret Junga, što je istovremeno i dobra i loša stvar.

Johnny Depp ovdje je iskorišten na najbolji mogući način. Njegov nastup je suptilan, ali kompleksan, te vjerojatno jedan od najboljih nastupa godine. Ostali glumci također su veoma dobri, poput Raya Liotte i Rachel Griffith u ulozi Jungovih roditelja. No, za svakog dobrog lika, tu je i jedan potpuno jednodimenzionalni – Penelope Cruz na primjer ima doslovno dvije karakteristike – ona je seksi, i kujasta. Unatoč tome, nastupi glumaca pružaju nekoliko fenomenalnih scena, od kojih posebno valja istaknuti one između Deppa i Liotte, koji imaju nevjerojatno dobru kemiju.

Najveći nedostatak filma jest što propušta priliku zaviriti u život onih koji konzumiraju drogu, i rezultata do kojih to dovodi. Georgova žena uzima kokain, alkohol i cigarete za vrijeme trudnoće, no to nema nikakvog utjecaja na njihovo dijete. S obzirom na to da ovaj lik zarađuje novac uništavajući tuđe živote, nije ga mnogo briga za posljedice, čak niti kada se radi o njegovoj obitelji.

Unatoč tome, film je veoma dobar pogled na svijet droge. Iako neće biti zapamćen kao klasik, priča je dobro ispričana, režija veoma dobro odrađena, a tu je i dovoljno dobrih nastupa glumaca da vas zainteresiraju za ovaj film, naravno ako vas zanima takva tematika.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Preporuke Domaći filmovi Akcije Ratni
Sortiraj