Menu

12 Strong (2018)

Priča o prvoj specijalnoj postrojbi koja je otišla u Afganistan nakon napada na World Trade Center, sa misijom da sruše Talibane.

  U kinima

  Ocjena

12 Strong (2018) on IMDb

  Trajanje

2h 10min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, ruski

  Klasifikacija

  Režija

Nicolai Fuglsig

  Scenarij

Ted Tally
Peter Craig
Doug Stanton

  Produkcija

Yale Badik
Jerry Bruckheimer
Garrett Grant
Val Hill
Broderick Johnson
Andrew A. Kosove
Thad Luckinbill
Trent Luckinbill
Emma McGill
Chad Oman
Melissa Reid
Jon Schumacher
Ellen H. Schwartz
Molly Smith
Rachel Smith
Doug Stanton
Mike Stenson
David H. Venghaus Jr.

  Glazba

Lorne Balfe

  Kinematografija

Rasmus Videbaek
  Sinopsis

Mjesec dana nakon napada na World Trade Center, elitna skupina američkih Zelenih beretki spustila se na planine sjevernog Afganistana kako bi izvršili svoju tajnu misiju – njihov cilj bio je pružiti podršku generalu Abdulu Rashidu Dostumu, sudioniku anti-talibanskog pokreta, kako bi zaposjeli talibansko središte Mazar-i-Sharif – prvi i krucijalni korak u borbi protiv Al Qaede. Ovaj film priča njihovu uistinu nevjerojatnu priču, koja sada više nije vojna tajna. No, bez obzira na uspijeh ovih hrabrih ljudi, posljedice rata osjećaju se još i dan danas diljem svijeta.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Chris Hemsworth Captain Mitch Nelson
Michael Shannon Hal Spencer
Michael Pena Sam Diller
Naivd Negahban General Dostum
Trevante Rhodes Ben Milo
Geoff Stults Sean Coffers
Thad Luckinbill Vern Michaels
Austin Hebert Pat Essex
Austin Stowell Fred Falls
Ben O'Toole Scott Black
  Recenzija

Biti će potrebno još nekoliko godina, no jednog dana filmovi o napadu na World Trade Center i onome što je uslijedilo nakon uskoro će brojčano nadmašiti filmove o Drugom svjetskom ratu (koji je usput barem bio dovoljno pristojan da završi). “12 Strong”, temeljen na knjizi “Horse Soldiers” novinara Douga Stantona, priča priču o prvoj američkoj misiji u Afganistanu kao odgovor na teroristički napad u New Yorku. Redatelju Nicolaiu Fuglsigu ovo je prvijenac, te on veoma dobro odrađuje svoj posao – no, ovo je ipak samo formulaični ratni poludokumentarac.

Chris Hemsworth, najpoznatiji kao Thor u Marvelovim filmovima, u ovom filmu glumi kapetana Mitcha Nelsona, koji je na dopustu u trenutku kada se dogode kobni teroristički napadi, no smjesta odlazi u sjedište i spreman je povesti svoju ekipu u borbu. Na to dobiva jedno stotinjak odgovora kako on više nema svoju ekipu, no on je jednostavno ona vrsta tvrdoglavog i bahatog vojnika koji ne dopušta činjenicama da mu stanu na put. Pukovnik Mulholland (William Fichtner) pak ima na umu određenu misiju, te odabire Nelsona da ju predvodi.

Misija je suradnja sa antitalibanskim borcem, generalom Dostumom (Navid Negahban), te pomaganje njegovim jedinicama da onesposobe Talibane, što će oslabiti Al Qaedu i njihovog vođu Osamu bin Ladena. Nelson odabire jedanaestoricu ljudi za svoju ekipu, no film je zainteresiran samo za dvojicu od njih: Hala Spencera (Michael Shannon) i Sama Dillera (Michael Pena). Scenarij, napisan od strane Teda Tallyja i Petera Craiga, sastoji se od nekoliko mini-misija, od kojih svaka ima svoje komplikacije. No, iako neki filmovi o ratu na Bliskom istoku imaju prilično komplicirane priče koje je ponekad teško pratiti, ovaj film nema takvih problema – on ne može biti jednostavniji niti da se trudi.

Same borbe prilično su dobro odrađene, te će u gledateljima sigurno pobuditi određenu dozu napetosti. Demonizacija neprijatelja svedena je na minimum, što je dobrodošlo, no sve skupa filmu definitivno nedostaje određena količina emocija – samo trojica likova dobili su pažnju filma, a čak niti oni nisu dovoljno duboko karakterizirani. Događaji su generalno prikazani prilično dobro i trezveno, no značaj i važnost ove misije jednostavno nisu nimalo istraženi niti komentirani. U konačnici, ako vas ovakva tematika zanima, ovo je sasvim solidan film koji vas neće ostaviti na cjedilu. No, za sve druge, ne vidimo ništa posebno zbog čega bi ga morali pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Najnoviji traileri Kriminalistički Biografije Komedije Romantični
Sortiraj