Menu

Wonder Wheel (2017)

Na Coney Islandu tokom 1950-ih, spasilac priča priču o srednjevječnom operatoru vrtuljka i njegovoj izmučenoj ženi.

  U kinima

Hrvatska14.12.2017.

  Ocjena

 John Q
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 41min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Woody Allen

  Scenarij

Woody Allen

  Produkcija

Erika Aronson
Letty Aronson
Mark Attanasio
Ron Chez
Helen Robin
Adam B. Stern
Edward Walson

  Kinematografija

Vittorio Storaro
  Sinopsis

Ovaj film priča je o četiri lika čiji se životi isprepliću usred živahnog razdoblja Coney Island lunaparka tokom 1950-ih: Ginny (Kate Winslet), emocionalno mestabilnoj bivšoj glumici koja sada radi kao konobarica u restoranu, njenom mužu i operatoru lokalnog vrtuljka Humptyju (Jim Belushi), Mickeyju (Justin Timberlake), mladom i zgodnom spasiocu koji sanja o tome da postane pisac, te Humptyjevoj kćeri Carolini (Juno Temple), koja se sada skriva od gangstera u stanu svog oca.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jim Belushi Humpty
Juno Temple Carolina
Justin Timberlake Mickey
Kate Winslet Ginny
Max Casella Ryan
Jack Gore Richie
David Krumholtz Jake
Robert C. Kirk Boardwalk Vendor
Tommy Nohilly Humpty's Friend
Tony Sirico Angelo
  Recenzija

Kako god vam se na kraju svidio ovaj film, on je naposlijetku uistinu posvećen tragediji i melodrami koja je toliko glasna da bez problema nadjačava veselje i pomalo iritantnu atmosferu Coney Islanda u 50-ima. Svi, od Jima Belushija do Kate Winslet, pružaju veoma teatralne nastupe koji su očito mamac za nagrade i izvedeni ne baš na suptilan način, jer gotovo nijedna scena sa ovo dvoje ne prolazi bez prenemaganja i mahanja rukama posvuda.

Stoga, ako gluma baš i nije svakome po volji, što ovaj film nudi? Naravno, to je sposobnost Woodyja Allena da gledatelje natjera da simpatiziraju sa veoma nesavršenim likovima koji ne naprave uvijek ono najbolje. Scenarij se također ne boji okrenuti naglavačke, čineći nekoć okrutne likove mnogo simpatičnijima. U suštini, radi se o veoma poznatoj priči, no kreativna odluka da se film izvede kao prava predstava spašava ju od dosade. Neki bi čak mogli reći da se radi o prizemnoj zabavi, poput neke sapunice, no sa odličnim scenarijem i redateljem, koji, iako možda više nije na svom vrhu, ovdje uspijeva napraviti svoj najbolji film još od “Blue Jasmine”.

Uz sve to, Woody Allen se u ovom filmu odlučio poigrati sa šarenim osvjetljenjem, koje ponekad prelazi iz mračnih nijansi plavih boja u jarke narančaste, te nazad na normalne boje, a sve to u samo jednoj sceni. Vizuali filma svakako su priča za sebe te savršeno komplementiraju osjećaje likova i njihov razvoj. Napetosti među njima rastu sve više i više, a sve skupa završava sa prilično tužnim svršetkom – određena odluka koju Ginny donese jednostavno se doima van njenog karaktera, no ipak uspijeva pojačati dozu melodrame koja je postavljena od prvih trenutaka filma.

Ako ni pod koju cijenu ne možete podnijeti suviše melodramatične ljubavne priče i ogromnu količinu zapleta, “Wonder Wheel” bi vam možda ipak mogao biti problem za pogledati. No, jednostavno je nemoguće zanijekati njegov estetski šarm, bilo da on dolazi iz maštovitog korištenja svjetlosti i boja ili iz samog mjesta i vremena radnje – Coney Islanda i njegovih pješčanih plaža. Kate Winslet također pruža vrhunski slojevit nastup koji je uistinu vrijedan Oscara. U konačnici, kada bi Woody Allen nastavio raditi ovako kvalitetne filmove u svojim poznim godinama, vjerujemo da ne bi imali ništa protiv da pogledamo jedan njegov film godišnje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj