Menu

Winchester (2018)

Ekscentrična nasljednica poznatog proizvođača oružja Winchestera vjeruje da ju proganjaju duhovi ljudi koji su bili ubijeni od strane poznate Winchester puške.

  U kinima

  Ocjena

Winchester (2018) on IMDb

  Trajanje

1h 39min

  Zemlja / jezik

Australija, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Michael Spierig
Peter Spierig

  Scenarij

Tom Vaughan
Michael Spierig
Peter Spierig

  Produkcija

Tobin Armbrust
Michael Burton
Benedict Carver
Yvonne Collins
Daniel Diamons
Brian J. Gilbert
Antonia Lianos
Tim McGahan
Bryce Menzies
Simon Oakes
Marc Schipper
Brett Tomberlin
Andrew Trapani

  Glazba

Peter Spierig

  Kinematografija

Ben Nott
  Sinopsis

Inspiriran stvarnim događajima, ovaj film započinje na izoliranoj parceli zemlje, 50 milja udaljenoj od San Francisca, koja na sebi sadrži najukletiju kuću na svijetu. Izgrađena od strane Sarah Winchester (Helen Mirren), bogate nasljednice Winchestera, ovo je kuća koja ne poznaje pravila normale. Sagrađena neprekidnim građenjem 24 sata na dan tokom nekoliko desetljeća, ona ima sedam katova i stotine prostorija. Za nekoga tko ju gleda izvana, ona se doima kao monstruozni spomenik ludoj ženi. No, Sarah nije izgradila ovu kuću samo za sebe, svoju nećakinju i briljantnog doktora Erica Pricea – ona je zapravo napravila zatvor i utočište za stotine osvetničkih duhova, a najstrašniji među njima odlučili su provesti svoju osvetu nad obitelji Winchester na najokrutniji mogući način.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Helen Mirren Sarah Winchester
Sarah Snook Marion Marriott
Finn Scicluna-O'Prey Henry Marriott
Jason Clarke Dr. Eric Price
Emm Wiseman Nancy
Tyler Coppin Arthur Gates
Michael Carman Frank
Angus Sampson John Hansen
Alice Chaston Clara
Eamon Farren Ben Block
  Recenzija

Priča o Sari Winchester jedna je od najinteresantnijih u američkoj gotičkoj povijesti. Prema legendama, udovica Williama Wirta Winchestera i nasljednica njegovog bogatstva vjerovala je u to da je njena obitelj ukleta od strane žrtava koje su nastradale od njegovih pušaka, a nakon savjeta duhovnog medija, ona se odselila na drugi kraj države kako bi izgradila kuću za duhove koji su ju progonili. Izgradnja ove kuće odvijala se 24 sata dnevno, od 1884. do 1922. godine. Iako su Sarini motivi možda upitni, ova kuća koja i dan danas stoji, nedvojbeno je impozantna i gotovo savršeno mjesto radnje za priču o duhovima.

To su očito mislili i braća Spierig, koji su odlučili napraviti horor film vezan uz njenu priču. Njih dvojica na svojoj strani imali dva veoma jaka aduta – kuću koja je savršeno rekreirana na jednom australskom filmskom setu, te glavnu glumicu Helen Mirren, koja glumi udovicu Winchester sa velikom dozom gracioznosti i časti, podižući ovaj film na sasvim novu razinu. Realno gledajući, da nije bilo nje, ovaj film bio bi srednja žalost, no njena prisutnost uistinu je pravi pogodak. Osim nje, glavnu ulogu ima i gore spomenuta kuća, koja je savršeno klaustrofobična, a zvukovi konstantne gradnje pružaju odličnu zvučnu podlogu koja je konstantno uznemirujuća.

Nažalost, ovaj film sadrži i druge elemente osim kuće i Helen Mirren, a oni su prilično slabi. Jason Clarke glumi doktora Erica Pricea, psihijatra kojeg je unajmila tvrtka Winchester kako bi dokazala da Sarah nije suviše luda da upravlja sa 51% udjela u tvrtki. Price ima povijest koja ga mutno veže sa duhovima iz Winchester kuće, no taj element priče se doima previše nategnut, iako se se Clarke dobro potrudio da to funkcionira. Osim njega, tu je i Sarah Snook u ulozi Marian Marriott, Sarine nećakinje, a koja također ne pridonosi kvaliteti filma.

Na kraju imamo i priču, koja je nažalost dobila tretman skraćivanja kako bi film imao podnošljivo trajanje, ali s time je film samo dodatno izgubio na kvaliteti. Što se tiče strašnih scena, one su prilično dobro izvedene – neke od njih su atmosferične, dok su druge pak iznenadni prepadi, no kada film dospije do svog vrhunca, one polako počinju gubiti svoju moć. U konačnici, ono što je unikatno u ovom filmu je mjesto radnje – prava pravcata ukleta kuća koja daje nevjerojatnu težinu ovoj priči. Ona i Helen Mirren jedini su pravi razlog da pogledate ovaj film, no ako vam kojim slučajem ovaj film promakne, nemate za čime žaliti – vidjeli smo mnogo boljih.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Kriminalistički Biografije Najnoviji traileri Dokumentarci Romantični Fantazije Trileri
Sortiraj