Menu

The Snowman (2017)

Detektiv Harry Hole istražuje nestanak žene čiji je šal pronađen omotan oko snjegovića zlokobnog izgleda.

  U kinima

Hrvatska12.10.2017.
Srbija19.10.2017.
BiH09.11.2017.

  Ocjena

The Snowman (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 59min

  Zemlja / jezik

UK, Norveška, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Tomas Alfredson

  Scenarij

Hossein Amini
Peter Straughan
Jo Nesbø

  Produkcija

Tomas Alfredson
Tim Bevan
Liza Chasin
Eric Fellner
Amelia Granger
Peter Gustafsson
Richard Hewitt
Jo Nesbø
Alexander O’Neal
Niclas Salomonsson
Martin Scorsese
Robyn Slovo
Tor Arne Øvrebø

  Glazba

Marco Beltrami

  Kinematografija

Dion Beebe
  Sinopsis

Kada glavni istražitelj elitne ekipe za kriminalitet (Michael Fassbender) krene istraživati nestanak žrtve koji se dogodio na prvi snijeg te zime, on saznaje da se neuhvaćeni serijski ubojica možda ponovno pojavio i počeo ubijati. Uz pomoć briljantne nove detektivke (Rebecca Ferguson), on sada mora povezati desetljećima stare neriješene slučajeve sa ovim najnovijim i najbrutalnijim, kako bi nadmudrio nezamislivo zlo prije nego se ono pojavi prilikom novog snijega.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Michael Fassbender Harry Hole
Rebecca Ferguson Katrine Bratt
Chloë Sevigny Sylvia Ottersen
Val Kilmer Gert Rafto
J.K. Simmons Arve Støp
Charlotte Gainsbourg Rakel
Jamie Clayton Edda
James D'Arcy Filip Becker
David Dencik Idar Vetlesen
Jakob Ofterbro Superintendant Skarre
  Recenzija

Temeljen na sedmoj knjizi detektivske sage Joa Nesboa o Harryju Holeu, koji je u svibnju ove godine dobio svoju desetu (i trenutno posljednju) avanturu, “Snowman” je jedna od onih priča koju je vrlo teško svesti u film u trajanju od dva sata. Pošto je knjiga ispričana detaljno u nekoliko različitih poglavlja, ovakvim djelima mnogo bolje leži format mini serije. Na taj način stvari bi se mogle opisati mnogo detaljnije, a tempo bi bio mnogo bolji nego u formatu dvosatnog filma.

Michael Fassbender glumi detektiva-alkoholičara Harryja Holea, koji zajedno sa svojom novom kolegicom Katrine (Rebecca Ferguson) istražuje nestanak žene koji se dogodio netom nakon što je pao prvi zimski snijeg. Njih dvoje ubrzo otkrivaju da ovo nije izolirani slučaj, već djelo serijskog ubojice koji vrbuje žene iz nesretnih brakova sa djecom, a njegov potpis je zlokobni snjegović kojeg ostavlja pred vratima.

Hole i Katrine započinju svoju dugačku istragu sa potragom za tragovima, što im otvara mnoge mogućnosti po pitanju toga tko je ubojica – od bogatog biznimena (J.K. Simmons), do doktora koji radi pobačaje (David Dencik) – a sve to odvija se za vrijeme dok Oslo očekuje bitnu odluku o tome hoće li biti domaćin važnih zimskih sportskih igara. No, tu postoji i sporedna priča u kojoj slijedimo događaje koji su se odvijali prije devet godina, a imamo i naznake obiteljske drame u pogledu veze između Holea i njegove bivše žene, te njenog sina.

Redatelj Tomas Alfredson definitivno je odličan pripovjedač, te je vješto uspio snaći se usred svih mogućih sporednih priča, napravivši veoma koherentan film. No, problem je u tome što rezolucija filma završava deus ex machinom, koja se protivi svemu onome što saznajemo kroz ostatak filma – dakle, 90 minuta priče takoreći pada u vjetar. Iz tog razloga, ovaj film u konačnici je podjednako zabavan koliko i frustrirajuć. Ipak, ukoliko ste obožavatelj djela Joa Nesboa, ne vidimo ništa loše u tome da “Snowmanu” pružite šansu, iako smo prilično sigurni da je u ovom slučaju knjiga bolja od filmske adaptacije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj