Menu

The Lorax (2012) Sinkronizirano

Dječak od 12 godina traži način kako da pridobije pažnju od cure njegovih snova. Kako bi našao način dječak mora pronaći priču o Lorax, šarmantnom čudovištu koje se bori kako bi zaštitilo svoj svijet.

  Ocjena

 The Lorax
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 26 min

  Zemlja / jezik

SAD / hrvatski

  Klasifikacija

  Redatelj

Chris Renaud
Kyle Balda

  Scenarij

Dr. Seuss
Cinco Paul
Ken Daurio

  Produkcija

Ken Daurio
Audrey Geisel
Janet Healy
Christopher Meledandri
Cinco Paul
Robert Taylor

  Glazba

John Powell
  Sinopsis

Dvanaestogodišnji Ted (Zac Efron) živi u mjestu potpuno lišenom prirode – niti jedan cvijet niti drvo ne rastu u njegovom gradu zvanom Thneedville. Ted bi više od svega želio osvojiti srce djevojke svojih snova, Audrey (Taylor Swift), no kako bi mu to pošlo za rukom, mora pronaći ono što ona najviše želi: drvo Truffule. Kako bi ga pronašao, Ted uranja u priču o Loraxu (Danny DeVito), nekoć strašnom čuvaru šume, kao i Once-leru (Ed Helms) koji je dopustio da pohlepa nadjača njegovo poštovanje prema prirodi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Danny DeVito The Lorax
Ed Helms The Once-ler
Zac Efron Ted
Taylor Swift Audrey
Betty White Grammy Norma
Rob Riggle Mr. O'Hare
Jenny Slate Ted's Mom
Nasim Pedrad Once-ler's Mom
Joel Swetow 1st Marketing Guy
Michael Beattie 2nd Marketing Guy
  Recenzija

Redatelji Kyle Baida i Chris Renaud pružaju nam ovu adaptaciju priče svima omiljenog Dr. Seussa. Seussov „Lorax“ je priča koja upozorava, napisana u njegovom klasičnom stilu, dok poruka koju prenosi nosi veliku težinu u današnje vrijeme. Pošto je priča dugačka svega nekoliko stranica, kreatori ovog filma imali su ruke pune posla pretvarajući ga u film od 94 minute.

Srećom, Renaud je doveo ekipu scenarista koja je radila na nenadanom hitu „Despicable Me“ iz 2010. „The Lorax“ je priča koja govori o uništavanju prirode i okoliša zbog ljudskog konzumerizma i stalne pohlepe, te iako nije toliko mračna kao u knjizi, svejedno je veoma relevantna, bez obzira na glazbene točke i ljubavnog dijela. Renaud je likove stvorio jednako slatkima i otkvačenima kao i u knjizi, no nije ga strah malo ih proširiti, davajući One-Leru ogromnu ambiciju, te potragu za iskupljenjem. Posljedice su prikazane na način da neće djeci davati noćne more, no ipak će ih sentimentalno pogoditi.

Dodavanje glazbenih točaka postalo je standard u animiranim filmovima, osobito nakon Shreka. Iako ovdje imamo osjećaj da baš ne pripadaju u cjelosti, cjelokupna ljepota animacije uspjeva prevladati i taj nedostatak. Danny DeVito odličan je u svojoj ulozi Loraxa, dok je Rob Riggle u ulozi zločestog O’Harea jedan od najsimpatičnijih zlikavaca nakon dugo vremena.

3D i CGI scene u ovom filmu veoma su dobre, te iako nisu najbolje u klasi, definitivno se isplati pogledati ovaj film u 3D verziji. Sve u svemu, „Lorax“ je dokaz kako animirani film može istovremeno prenijeti i poruku koju djeca trebaju čuti. Dok njihovi stariji braće i sestre čekaju u redu za novi iPhone, njihovi mlađi će znati što se dogodi kada se „biggerism“ otme kontroli, te kako mogu ispraviti situaciju.