Menu

The Glass Castle (2017)

Oskarovka Brie Larson glumi glavnu ulogu u ekranizaciji bestseler memoara Jeannette Walls o mladoj ženi koja dolazi iz veoma disfunkcionalne obitelji.

  U kinima

Hrvatska02.11.2017.
Bosna i Hercegovina02.11.2017.

  Ocjena

The Glass Castle (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 37min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Destin Daniel Cretton

  Scenarij

Destin Daniel Cretton
Andrew Lanham
Jeannette Walls

  Produkcija

Mike Drake
Tami Goldman
Ken Kao
Jennie Lee
Gil Netter
Bo Shen
Shixing Zhou

  Glazba

Joel P. West

  Kinematografija

Brett Pawlak
  Sinopsis

“The Glass Castle” ispričat će nam priču o obitelji Walls i njihovom nomadskom životu daleko od ostatka društva. Pogođeni siromaštvom, Wallsovi izbjegavaju život u gradu, te se oslanjaju na jednostavan život u napuštenim kućama i nenaseljenim mjestima. I dok glava obitelji, Rex (Woody Harrelson) pokušava navesti svoju obitelj na ovaj alternativni način života, on se mora nositi sa raznim izazovima koje takav život donosi, kao i sa činjenicom da ga određeni članovi obitelji odbijaju – posebice njegova kćer Jeannette (Brie Larson), koja je pošto-poto naumila živjeti gradskim stilom života.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Brie Larson Jeannette
Woody Harrelson Rex
Naomi Watts Rose Mary
Ella Anderson Young Jeannette
Chandler Head Youngest Jeannette
Max Greenfield David
Josh Caras Brian
Charlie Shotwell Young Brian
Iain Armitage Youngest Brian
Sarah Snook Lori
  Recenzija

U ovo vrijeme prošle godine u kinima se pojavio film “Captain Fantastic”, drama koja se fokusirala na neobičnu obitelj koju je predvodio karizmatični, iako pomalo naporni patrijarh. Sada dobivamo film na sličnu temu, redatelja Destina Daniela Crettona – no, on je ipak malo drugačiji – ozbiljniji, realniji, a iako i on posjeduje dozu humora, njegova izvedba ipak je mnogo više dramska.

Rex je vođa obitelji – nestabilni, ekscentrični otac koji ima veoma unikatan način odgajanja svoje četvero djece – oni su stalno u pokretu, te ne žele pokleknuti konvencijama modernog društva. Njegova žena Rose Mary umjetnica je, a sva njegova djeca žele jednog dana živjeti u velikom gradu, na svoj način, daleko od njegove tiranije. Najviše od svih to želi kćer Jeannette, koja sanja o tome da postane spisateljica. Nekoliko godina kasnije, ona je sada zaručena za biznismena Davida te napokon postaje neovisnom ženom. No, njena obiteljska veza je snažna, a njen otac neće ju tako lako pustiti na miru.

Temelje na stvarnim događajima, “The Glass Castle” se ponajviše bavi odnosom između djece i njihovih roditelja – načinom na koji ih idoliziramo dok smo maleni, te kako ne mogu napraviti ništa krivo – sve dok ne odrastemo i počnemo uviđati njihove mane, te počnemo povlačiti paralele između nas i njih, a što ih zapravo čini ljudima. U ovom primjeru Jeannette je odrasla i uvidjela da je njen otac alkoholičar, šarlatan i čovjek s velikim problemima koje je pretakao na svoju djecu. No, ona ga zbog toga nimalo manje ne voli.

Larson je naravno odlična u glavnoj ulozi, no Harrelson joj je uvijek za petama – on istovremeno nosi cijeli film na svojim leđima, te uspijeva ponuditi nekakvu formu zlikavca u ovom filmu koji istog zapravo i nema. Da, imamo konflikte i ljude koji čine pogreške, no uvijek je moguće vidjeti ljudskost u svima njima, te razumjeti da su ljudi veoma kompleksna bića, a obitelji još i više. U konačnici dobivamo film pun emocija i dubine, koji je zanimljiv od prvog do posljednjeg trenutka. Iako je kraj nešto slabiji, svekupuni dojam je odličan te ga svakako možemo preporučiti svima onima koji vole pogledati kvalitetnu dramu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Fantazije Serije Povijesni Biografije Romantični Komedije Kriminalistički
Sortiraj