Menu

The Florida Project (2017)

Film koji slijedi šestogodišnju Moonee tokom jednog ljeta u njenim avanturama po malenom naselju u sjeni Disney Worlda.

  U kinima

  Ocjena

 John Q
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 51min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, španjolski, portugalski

  Klasifikacija

  Režija

Sean Baker

  Scenarij

Sean Baker
Chris Bergoch

  Produkcija

Sean Baker
Chris Bergoch
Kevin Chinoy
Darren Dean
Andrew Duncan
Dani Johnson
Samantha Quan
Alex Saks
Elayne Schneiderman Schmidt
Francesca Silvestri
Shih-Ching Tsou

  Glazba

Lorne Balfe

  Kinematografija

Alexis Zabe
  Sinopsis

U sjeni Disney Worlda na Floridi nalazi se oronuli motel pun siromašnih ljudi koji si ne mogu priuštiti bolje mjesto za stanovanje. Jedna od njih je Halley, samohrana majka i striptizeta, koja tamo živi sa svojom šestogodišnjom kćeri Moonee. No, malena Moonee i njeni prijatelji ovo mjesto vide potpuno drugačije – to je njihovo čarobno igralište na kojem svaki dan odlaze u neku novu avanturu. Ipak, iluzija sretnog života donosi sa sobom visoku cijenu, a Halley svakim danom mora preuzeti sve veći rizik kako bi spojila kraj s krajem.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Brooklynn Prince Moonee
Christopher Rivera Scooty
Aiden Malik Dicky
Josie Olivo Grandma Stacy
Valeria Cotto Jancey
Edward Pagan Ducky's Dad
Bria Vinaite Halley
Patti Wiley Amber
Jasineia Ramos Luci
Willem Dafoe Bobby
  Recenzija

Šestogodišnja Moonee (Brooklynn Prince) živi u mjestu zvanom “Magic Castle”, motelu u Floridi nadomak Disney Worlda, koji je u potpunoj suprotnosti sa glamurom tamošnjeg zabavnog parka. Njena majka Halley (Bria Vinaite) nezaposlena je samohrana majka koja pokušava turistima prodavati kopije parfema kako bi zaradila za kruh. Halley je i sama jedva odrasla osoba, a njeno roditeljstvo u najmanju ruku bi se moglo nazvati kaotičnim. Moonee po naselju radi rusvaj zajedno sa svojim prijateljima, nanoseći štetu gdje god da stignu. No, oni nisu loša djeca, već jednostavno nemaju priliku imati nešto bolje.

Glavni glumci u ovom filmu, relativno nove glumice Vinaite i Prince, kao i veteran Willem Dafoe u ulozi upravitelja motela Bobbyja, ovaj film čine mnogo posebnijim od sličnih pokušaja ove godine, a za svoje odlične nastupe i nagrađeni su brojnim nominacijama za prestižne filmske nagrade. Redatelj Baker u međuvremenu pristupa svojim likovima i priči sa velikom dozom senzibiliteta i humora te ju pretvara u prilično zabavnu aferu koja je veoma lako mogla biti dva sata čiste depresije.

Osim toga, ovaj film ima i određenu dozu umjetničke vrijednosti. Priča je ispričana u hiper-realističnom stilu, većinom kroz oči malene Moonee, a gledatelji će se cijelo vrijeme osjećati kao da gledaju neki ludi dokumentarac sniman kamerom koja je držana u jednoj ruci. Isto tako, glumci su toliko dobro odradili svoj posao da ćete ponekad uistinu imati osjećaj kao da su pravi ljudi, a ne plaćeni umjetnici, što je čak i slučaj za Vinaite, koju je Baker pronašao na ulici i ponudio joj glavnu ulogu u filmu.

Baker je poznat po tome da u svojim filmovima prikazuje stranu američkog društva koja inače ne dobiva mnogo pažnje u medijima, a niti ovaj film nije iznimka. Sa svršetkom koji će vas ostaviti u stanju da se pitate jeste li upravo gledali nešto stvarno, ili samo još jedan Monneein san, redatelj je odlučio ne ponuditi odgovore, no pitanja koja postavlja o nejednakosti i lošoj politici SAD-a sama su sebi dovoljna. U svakom slučaju, iako se na prvu ruku čini kao prilično mlaki film, ovo je jedan od najvećih dragulja prošle godine, te si svatko duguje da ga pogleda čim prije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj