Menu

The Beach (2000)

Mladić Richard putuje na Thailand i slučajno nabasa na čudnu mapu. Glasine govore da mapa vodi do posebnog skrivenog otoka, raju na Zemlji…

  Ocjena

 The Beach
(2000) on IMDb

  Trajanje

1h 59 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Danny Boyle

  Scenarij

John Hodge
Alex Garland

  Produkcija

Andrew Macdonald
Callum McDougall

  Glazba

Angelo Badalamenti

  Kinematografija

Darius Khondji
  Sinopsis

Richard (Leonardo Di Caprio) je amerikanac koji putuje kroz Aziju sa šačicom prijatelja iz Europe. Dok provodi vrijeme u Bangkoku, upozna ludog Škota, koji, prije nego se ubije, ostavi Richardu kartu do lokacije u Tajlandu na kojoj se navodno krije pravi raj na zemlji: predivno, neiskvareno i nenaseljeno mjesto. Richard i njegovi prijatelji poušaju doći do lokacije, koja ih nakon nešto muke uistinu i dovede do predivne plaže koja je točno onakva kakvom ju je Škot opisao. No, nakon nekog vremena, Richard i ekipa shvate da tamo nisu sami.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Leonardo DiCaprio Richard
Daniel York Hustler
Patcharawan Patarakijjanon Hotel Receptionist
Virginie Ledoyen Françoise
Guillaume Canet Étienne
Robert Carlyle Daffy
Somboon Phutaroth Cleaning Woman
Weeratham 'Norman' Wichairaksakui Detective
Jak Boon Travel Agent
Peter Youngblood Hills Zeph
  Recenzija

„The Beach“ je jedan od onih filmova za koji će vam se činiti da vam se sviđa, ali isto tako ćete moći pronaći mnogo razloga zbog kojih vam se ne bi trebao sviđati.

Film počinje sa Richardom (Leonardo Di Caprio) kao američkim turistom u Bangkoku. Njegovo pripovijedanje upućuje da je veoma ciničan i odvojen. Pošto ne saznajemo njegovo ime, odakle je, niti ništa drugo o njemu, možemo zaključiti da on predstavlja današnju tipičnu mladež, odnosno njihovu nezadovoljštinu modernim načinom života. No, problem je u tome što je Leonardo Di Caprio prevelika dobrica i prenježan glumac kako bi uspješno odlgumio ovako ciničnog lika.

Kada Richard i njegovi prijatelji napokon dođu na otok, otprilike 20 minuta nakon početka filma, oni pronađu uistinu rajsko mjesto – cijelu zajednicu bivših turista koji su odlučili ostaviti sve svoje brige i nastavili živjeti ovdje. Red postoji, u obliku ženske vođe Sal (Tilda Swinton), no ona nikako nije nekakav čelični diktator. Iako se treba malo truditi kako bi sve bilo savršeno, mjesto je uistinu pravi mali raj.

Film veoma dobro propagira svoje teme odgovornosti i realnosti – dvije stvari od kojih svi na otoku pokušavaju pobjeći, no s kojima se naposlijetku moraju suočiti. Kada jednog člana zajednice napadne morski pas, ostatak ljudi ne može ga slušati kako pati, te ga odvode u kolibu u šumi, daleko od očiju i srca. Ovo su ljudi, a Richard pogotovo, koji se ne želi suočiti sa ničim neugodnim. Tu su također i problemi sa nepoznatim. Svi postaju umorni od dosadne svakodnevnice, no također se i boje probati bilo što novo. Ovaj film, pomalo pesimistično, sugerira da je pokušavanje nečeg novog ionako uzaludno.

Od loših stvari u filmu valja spomenuti ljubavni trokut, koji je potpuno nepotreban i nezanimljiv, te lik Daffyja, koji je sve skupa pokrenuo, ali se nakon toga, bez nekog posebnog razloga, ubio. Ono što je veoma dobro u filmu je Leonardo Di Cpario, koji je veoma iskren i stvaran u svojoj ulozi, pogotovo kada mu je dana sloboda da se malo zabavlja. Mjesto radnje je predivno, a glazba je također odlična. U cjelosti, film je vrijedan gledanja, iako možda neće kod svih gledatelja postići jednak učinak.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Avanture Preporuke Komedije Fantazije Akcije Povijesni
Sortiraj