Menu

Stronger (2017)

Inspirativna priča o Jeffu Baumanu, običnom čovjeku koji je osvojio srca stanovnika svoga grada nakon što je preživio bombaški napad u Bostonu 2013. godine.

  U kinima

Hrvatska05.10.2017.
Bosna i Hercegovina05.10.2017.

  Ocjena

Stronger (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 56min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

David Gordon Green

  Scenarij

John Pollono
Jeff Bauman
Bret Witter

  Produkcija

Jake Gyllenhaal
David Hoberman
Todd Lieberman
Michel Litvak
Riva Marker
Anthony Mattero
Peter H. McGuigan
Scott Silver
Nicolas Stern
Jeffrey Stott
Gary Michael Walters
Alexander Young

  Glazba

Michael Brook

  Kinematografija

Sean Bobbitt
  Sinopsis

Ova dokumentarna drama prepričava istinitu priču o Jeffu Baumanu (Jake Gyllenhaal), koji je izgubio obje noge tokom bombaškog napada na bostonski maraton 2013. godine. Nakon što je uspio pružiti ključne informacije o napadačima, Bauman je krenuo u dugačku i mukotrpnu bitku za oporavak, u kojoj su mu jedina pomoć bili njegova obitelj i djevojka (Tatiana Maslany). No, uz sebe je također imao i svoje sugrađane, koji će ga zauvijek pamtiti kao ikonu – čovjeka koji je preživio jedan od najgorih terorističkih napada.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jake Gyllenhaal Jeff Bauman
Tatiana Maslany Erin Hurley
Miranda Richardson Patty Bauman
Richard Lane Jr. Sully
Nate Richman Big D
Lenny Clarke Uncle Bob
Patty O'Neil Aunt Jenn
Clancy Brown Big Jeff
Kate Fitzgerald Aunt Karen
Danny McCarthy Kevin
  Recenzija

Režiran od strane Davida Gordona Greena (“Eastbound & Down”, “Pineapple Express”), “Stronger” priča istinitu priču o Jeffu Baumanu, čovjeku koji je preživio bombaški napad tokom bostonskog maratona 2013. godine, te o njegovim mukama koje je proživljavao nakon što je u napadu izgubio obje noge. Sa scenarijem Johna Pollonoa i prema događajima samog Baumana, ovaj film prilično dobro prenosi ovu dirljivu priču na ekran, no nažalost ne može si pomoći da ne ubaci neke prilično ofucane scene koje ga pomalo kvare.

Kada Jeff biva ozlijeđen u napadu, njegova djevojka Erin trči biti uz njega, zajedno sa njegovom obitelji – no ona se ubrzo osjeća krivom za ozljede koje je njen dečko zadobio. U međuvremenu, Jeff postaje pravi američki junak, nakon što pomogne FBI-u da pronađe jednog od napadača, iako mu ubrzo titula heroja počne predstavljati teret. Vrativši se u svoj skučeni stan u kojem živi sa majkom alkoholičarkom, te pod konstantnom opsadom novinara i TV ekipa, Jeff se ubrzo počne osjećati ugušeno, te smatra kako nije zaslužio pažnju koja mu je posvećena.

Gyllenhaal veoma uspješno glumi Baumana, pokazujući svima koliko je zapravo moćan glumac postao u posljednjih desetak godina. On je uspio pronaći savršenu ravnotežu između odmjerenosti i dirljivosti, te je ovom ulogom pružio jedan od svojih najboljih nastupa u karijeri – rame uz rame onom u filmu “Nightcrwaler”. Maslany je također uvjerljiva i simpatična u ulozi Erin, dok je Richardson briljatan kao i uvijek, te uistinu savršeno glumi tipičnog bostonskog radnika.

Gren i scenarist John Pollono u ovom filmu su koristili prilično standardni format priče, no nažalost nisu uspjeli izbjeći neke klišeje kakve smo navikli vidjeti u filmovima ovakve tematike. Iako je priča bez sumnje veoma dirljiva, mnogo bismo više voljeli da su kreatori zauzeli više pragmatički pristup. No, unatoč tome, “Stronger” veoma dobro prenosi osjećaj nade i oprosta usred kaosa i bezrazložnog nasilja, te samo na temelju toga zaslužuje velike pohvale. Iako možda nije najoriginalniji film ove godine, Gyllenhaal je definitivno materijal za nominaciju za Oscara, a tko zna – možda ga i dobije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj