Menu

Pepeljuga (1950) Sinkronizirano

Svima je poznata priča o Pepeljugi, ovo je ona original od Disneya samo sinkronizirana.

  Ocjena

 Pepeljuga
(1950) on IMDb

  Trajanje

1h 14 min

  Zemlja / jezik

SAD / hrvatski

  Klasifikacija

  Redatelj

Clyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske

  Scenarij

Charles Perrault
Bill Peet
Erdman Penner
Ted Sears
Winston Hibler
Homer Brightman
Harry Reeves
Ken Anderson
Joe Rinaldi
Maurice Rapf

  Produkcija

Walt Disney

  Glazba

Paul J. Smith
Oliver Wallace
  Sinopsis

Sa zlom maćehom (Eleanor Audley) i dvije ljubomorne polusestre (Rhoda Williams, Lucille Bliss) koje ju drže zatočenom i ofucanom, Pepeljuga (Illene Woods) nema nikakve šanse otići na kraljevski bal. No, kada se pojavi dobra vila (Verna Felton) i njenu stvarnost čarolijom pretvori u njen najveći san, Pepeljuga začara princa na kraljevskom balu, no mora se suočiti sa gnjevom svoje maćehe i sestara kada čarolija prestane djelovati u ponoć.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ilene Woods Cinderella
Eleanor Audley Lady Tremaine
Verna Felton Fairy Godmother
Rhoda Williams Drizella
James MacDonald Jaq/Gus/Bruno
Luis Van Rooten King/Grand Duke
Don Barclay Doorman
Lucille Bliss Anastasia
  Recenzija

Pitajte bilo koje petgodošinje dijete da vam ispriča priču o Pepeljugi, i vjerojatno će ju znati. Ra razliku od većine bajki, zlikavci u ovom filmu jednako su zabavni kao što su zločesti, a svaka curica, bez obzira želi li princa ili ne, zasigurno bi voljela imati svoju dobru vilu. Disneyeva adaptacija ove priče je veoma tradicionalna, te prilično dobro slijedi originalnu prilču.

No, kao i mnoštvo drugih Disneyvih klasika, užitak nije samo centralna priča nego i sporedni likovi. U ovom filmu, uživanciju pružaju miševi Jacques i Gus, dva Pepeljugina prijatelja, te njihov rat sa debelim i razmaženim mačkom Luciferom. Detalji na ovim životinjama su predivni te su animatori zaista pokazali sve svoje vještine i humor u scenama gdje miševi nadmudruju mačka.

Iako je film pun napetosti i događaja koji će sasvim zaokupiti malu djecu, ima tu i nekoliko poetičnih animiranih stvari koje će se dopasti i odraslima, kao scena gdje se reflekcija Pepeljuge vidi u balončićima sapunice. Dizajn boja također je pametno iskorišten, sa toplim rozim bojama i vedrom atmosferom Pepeljuginih odaja u kontrastu sa ljubičastim i zelenim sobama njene poluobitelji.

Film je vrhom pun ženskih likova. Osim životinja, jedina druga muška uloga je kralj, pošto princ ne progovara niti jednu riječ, što je pametan izbor te pomaže održavanju fokusa na centralnog lika, Pepeljugu, te se riješava nepotrebnih romantičnih scena. Iako je mlada, Pepeljuga je prilično moderna heroina.

Možda je dobra u obavljanju kućanskih poslova, no jednako toliko je i ugodna, direktna, pametna i hrabra. Iako ovaj film puni skoro sedamdeset godina, i dalje se dobro drži te njegove lekcije o lojalnosti, prijateljstvu i očuvanju svojih snova i dalje glasno odjekuju.