Menu

Loveless (2017)

Par koji prolazi kroz rastavu mora se udružiti i pronaći svog sina koji je nestao tokom jedne od njihovih svađa.

  U kinima

Hrvatska30.11.2017.

  Ocjena

Nelyubov (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 7min

  Zemlja / jezik

Rusija, Francuska / ruski

  Klasifikacija

  Režija

Andrey Zvyagintsev

  Scenarij

Oleg Negin
Andrey Zvyagintsev

  Produkcija

Pascal Caucheteux
Gleb Fetisov
Sergey Melkumov
Olivier Pere
Alexander Rodnyansy

  Glazba

Evgueni Galperine
Sacha Galperine

  Kinematografija

Mikhail Krichman
  Sinopsis

Iako još uvijek žive pod zajedničkim krovom, par iz Moskve – Boris i Zhenya – u svom su groznom, konačnom stadiju razvoda. Pod takvim okolnostima, oboje su već našli nove partnere, a njihove uvrede sve su jače i jače tokom njihovih sve toksičnijih svađa. Onaj tko u svemu tome najviše pati jest 12-godišnji Alyosha, oko kojeg se naravno vodi bitka o skrbništvu – no, njega nitko ne čuje, ne vidi i ne želi, a njegovi roditelji niti ne shvaćaju da on dobro čuje svaku njihovu riječ. Kada jednog dana Boris i Zhenya shvate da Alyoshe nema već gotovo dva dana, oni će se morati udružiti kako bi ga pronašli. No, hoće li time uspjeti spasiti svoju vezu?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Maryana Spivak Zhenya
Aleksey Rozin Boris
Varvara Shmykova Lena
Matvey Novikov Alyosha
Daria Pisareva Dasha
Yanina Hope Girlfriend
Aleksey Fateev Coordinator
Andris Keiss Anton
Maxim Stoianov Hustler
Marina Vasilyeva Masha
  Recenzija

Dva ključna trenutka definiraju ovaj novi film Andreya Zvyaginsteva – a oni su jedni od najrazoritijih, najsablasnijih stvari koje smo ikada vidjeli na filmskom platnu. Nećemo vam ovdje otkriti o čemu se točno radi, pošto se jedan od njih oslanja na element iznenađenja, a drugi se dešava prilično kasno u filmu. No, njihova sirova emocija istovremeno komplicira i produbljuje Zvyaginstevov film, koji se nalazi negdje između osobne drame i duboke političke alegorije.

“Loveless” funkcionira na emocionalnom nivou – a u tome je vraški dobar – no, ima tu i nešto drugo: godina je 2012, a na radiju i televiziji konstantno slušamo reportaže o ratu u Ukrajini. Političke izjave i vjerski simboli posvuda su, no isti je slučaj i sa kapitalizmom koji je van svake kontrole, te raspadom institucija. Muškarci u filmu uglavnom su ambiciozni i hladni, dok su žene nešto između narcisa i očajnica – one se samo fotkaju i prizivaju na seks.

Možda ćete se u jednom trenutku zapitati koji vrag se događa u ovom filmu – to je sasvim normalno i nećemo vam zamjeriti. Mnogo toga u ovom filmu na prvi pogled nema apsolutno nikakve veze sa radnjom. Radi se o tome da je redatelj filma u potrazi za nečim mnogo dubljim – Rusija koju on predstavlja je zemlja u kojoj se svi trude preživjeti, zemlja u kojoj je ženi jedina nada ta da si pronađe bogatog muškarca. To je naravno i način na koji su Boris i Zhenya završili u svojoj trenutoj situaciji – u jednom trenutku, ona mu priznaje da nikada nije htjela zatrudniti, te da je zapravo htjela pobačaj.

No, cijeli film još je dublji od toga – gledajući ove ogromne prostore, gigantske zgrade i mrtva polja, te interakcije u kojima je sve podređeno preživljavanju, zapitat ćete se kako bi itko mogao pronaći jednog izgubljenog dječaka. Kasno u filmu, vidimo kako jedan prolaznik uopće ne primjećuje letak na kojem se nalazi obavijest o izugbljenom dječaku, dok ga drugi pak pogleda, ali odmah zaboravi. Zatim dobivamo pogled na ogromnu zgradu koja se nalazi pored letka, što nam govori da je Zvyagintsevova Rusija ogromno mjesto bez srca u kojem pojedinačne duše nemaju mjesta. Sve ovo veoma su teške teme, stoga se bolje pripremite za mozganje dok gledate ovaj film, jer on nije jedan od onih u kojem ga možete pustiti na pašu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj