Menu

In the Fade (2017)

Katjin život uruši se nakon smrti njenog muža i sina u bombaškom napadu. Nakon nekog vremena provedenog u tugovanju, ona odluči osvetiti se.

  U kinima

  Ocjena

Aus dem Nichts (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 46min

  Zemlja / jezik

Njemačka, Francuska / njemački, grčki, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Fatih Akin

  Scenarij

Fatih Akin
Hark Bohm

  Produkcija

Fatih Akin
Soren Bode
Melite Toscan du Planrier
Alberto Fanni
Flavien Giorda
Ann-Kristin Hofmann
Tina MErsmann
Marie-Jeanne Pascal
Aardvan Safaee
Nurhan Skerci-Porst
Jerome Seydoux
Sophie Seydoux
Harro von Have
Michael Weber
Herman Weigel
Flaminio Zadra

  Glazba

Josh Homme

  Kinematografija

Rainer Klausmann
  Sinopsis

U jednom kobnom trenutku, Katjin život u potpunosti se raspao kada su njen muž Nuri i maleni sin Rocco smrtno stradali u bombaškom napadu. Njeni prijatelji i obitelj pokušali su ju utješiti i pružiti joj potrebnu podršku, te je samo uz njihovu pomoć Katja uspjela preživjeti idućih nekoliko dana. No, njena potraga za počiniteljima i razlozima zbog kojih su to učinili Katju će ponovno uznemiriti. Danilo, odvjetnik i Nurijev najbolji prijatelj, osoba je koja predstavlja Katju na sudu protiv dva osumnjičena – mladog para neonacista. Ovaj sud Katju će dovesti do samog ruba, no ona jednostavno nema drugog izbora.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Diane Kruger Katja Sekerci
Denis Moschitto Danilo
Numan Acar Nuri
Samia Muriel Chancrin Birgit
Johannes Krisch Haberbeck
Ulrich Tukur Jürgen Möller
Ulrich Brandhoff Andre Möller
Hanna Hilsdorf Edda Möller
  Recenzija

Katja (Diane Kruger) ostavlja svog mladog sina sa svojim mužem Nurijem (Numan Acar). Ona uzima obiteljski auto i odlazi na prijekopotrebni dnevni odmor u toplice sa prijateljicom. No, kada se vrati kući, ona otkriva da je dućan njenog muža napadnut bombaškim napadom. Katjin život raspada se kada sazna da su njen muž i sin smrtno stradali u ovom napadu. Policija tvrdi kako je napad povezan sa drogom, pošto je Nuri osuđeni diler. No, Katja tvrdi kako je riječ o neonacistima – i u pravu je.

Iako nije tipična priča o osveti, ovaj film fascinantan je krimić koji istražuje smrtonosne rezultate ekstremnog rasizma. Podsjećajući nas da i dan danas ljudi diljem svijeta, pa čak i mladi, obožavaju Adolfa Hitlera i njegove ekstremne ideale. Njihovi osjećaji, toliko odmaknuti od stvarnog svijeta, tjeraju ih da postanu potpuno radikalizirani i nanose štetu onima za koje smatraju da su antiteza njihovih fanatičkih vjerovanja. Iako živimo u opasnim vremenima, radikalno nasilje nažalost nije ništa novo.

Redatelj Fatih Akin, koji je rođen u Njemačkoj no turskog je porijekla, uistinu dobro razumije problem koji se postavlja u ovom filmu, a dobio je i veliku pomoć po pitanju scenarija od strane Marka Bohma. Intimna priča usko se fokusira na Katjine emocije i gledateljima približava motivaciju njenih poteza u filmu. Osim toga, ništa nije romanticizirano niti glamorizirano, već prilično surovo i realno. Katja cijelo vrijeme ide k neizbježnom sudaru – priča je izuzetno tmurna.

Kao natjecatelj za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, “In the Fade” je sa svojim direktnim i nekompliciranim pristupom definitivno jedan od onih filmova koji su laki za shvatiti. Nastup Diane Kruger sirov je i bez problema će naći odaziv u svim gledateljima. Vizuali filma također su na razini, iako ih ne možemo nazvati spektakularnima, no služe svrsi. A za razliku od ostalih filma koji suviše odlako pristupaju temama pravde i osvete, posežući bez problema za oružjem, Akin je odlučio pružiti riječ opreza, što je svakako za cijeniti u današnje vrijeme.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj