Menu

Happy End (2017)

Drama o obitelji iz Calaisa i njihovim problemima usred izbjegličke krize u Europi.

  U kinima

Hrvatska07.12.2017.

  Ocjena

Happy End (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

Francuska, Austrija, Njemačka / francuski, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Michael Haneke

  Scenarij

Michael Haneke

  Produkcija

Stefan Arndt
Christopher Granier-Deferre
Michael Katz
Margaret Menegoz
Olivier Pere

  Kinematografija

Christian Berger
  Sinopsis

Pateći od demencije, George Laurent, osamdesetogodišnji patrijarh dobrostojeće obitelji, nevoljko dijeli svoje imanje u Calaisu, srcu poznate imigrantske džungle, sa svojim sinom Thomasom koji se već dva puta ženio, te radoholičnom kćeri Annom, koja je preuzela obiteljski građevinski posao. Razvedena i frigidna, Anna se mora nositi sa katastrofalnom nesrećom na poslu do koje je došlo zbog nepažnje njenog sina Pierra. Istovremeno, Thomasova bivša žena završi u bolnici, te njegova 13-godišnja kćer Eve sada odlazi živjeti sa njenim ocem i njegovom novom ženom Anais. Bez sumnje, u ovoj obitelji svatko ima ponekog kostura u ormaru, no mogu li se ipak udružiti kako bi zajedno postigli ono što žele?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Isabelle Huppert Anne Laurent
Jean-Louis Trintignant Georges Laurent
Mathieu Kassovitz Thomas Laurent
Fantine Harduin Eve Laurent
Franz Rogowski Pierre Laurent
Laura Verlinden Anais
Aurelia Petit Nathalie
Toby Jones Larewnce Bradshaw
Hille Perl La gambiste
Hassam Ghancy Rachid
  Recenzija

“Happy End” redatelja Michaela Hanekea film je koji sadrži najbolji nastup hrčka ikad viđen na ekranu. U drugoj sceni filma, luda 12-godišnjakinja Eve eksperimentira na obiteljskom ljubimcu šopajući ga majčinim anti-depresivima, nakon čega hrčak uspijeva odglumiti savršenu scenu smrti na koju bi bio ponosan čak i Daniel Day-Lewis. No, to je samo jedan mračni trenutak koji daje uvid u atmosferu ovog filma. Hanekeov prijašnji uradak, “Amour”, uspio je pronaći malo srdačnosti koje u njegovim filmovima inače nema, no ovoga puta on se vraća u svoj tipični hladnokrvni stil.

U svojoj središnjici, “Happy End” je Hanekeova verzija sapunice koja se fokusira na obitelj Laurent, koja je toliko uvrnuta da zaslužuju cijeli serijal. Patrijarh obitelji je Georges, sada senilni osnivač građevinske tvrtke koji jednostavno želi da njegov život dođe kraju. On dijeli svoju kuću u Calaisu sa kćeri i sinom Thomasom koji se dvaput ženio, te koji traži svoju kćer Eve dok se njena majka, Thomasova prva žena, oporavlja od predoziranja. Uz sve to imamo i Thomasovu trenutnu ženu, Anneinog engleskog momka i njenog sina Pierrea koji se buni protiv obiteljskog posla kojim zloupotrebljavaju doseljenike.

Haneke nikada svoje likove ne pojednostavljuje za gledatelje, stoga je potrebno otprilike sat vremena da pohvatate sve njihove veze i dinamike. Nakon toga, film uistinu postaje zabavan. Huppert je kao i inače fenomenalna, Kassovitz je veoma dobro odmjeren, a Rogowski dobiva odličnu scenu u kojoj pjeva karaoke pjesmu, toliko depresivno da odskače od bilo čega drugog u filmu. No, najbolji posao odrađen je na suprotnim krajevima godina – Fantine Harduin jedan trenutak može biti nevina izgubljena djevojčica, a drugi opaka lisica, bez imalo problema, dok 86-godišnji Jean-Louis Trintingnant uistinu sjajno glumi čovjeka kojem je pun kufer života.

Kao i obično, Hanekeova stroga kontrola nad formom u filmu je za divljenje. Radeći zajedno sa svojim direktorom fotografije Christianom Bergerom, on je napravio film koji je ispoliran i leden. Više puta imat ćete priliku vidjeti uistinu vrhunske scene koje malo koji redatelj može napraviti. Ipak, ono što ovaj film čini posebnim njegov je specifični smisao za humor kojeg će neki obožavati, dok će definitivno biti i onih kojima nikako neće sjesti. No, jedini način da saznate u kojoj ste skupini jest da ga odete pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj