Menu

It Follows (2014)

Nakon seksualnog čina s jednim mladićem, nadnaravna sila počinje slijediti mladu djevojku.

  Ocjena

 It Follows
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

David Robert Mitchell

  Scenarij

David Robert Mitchell

  Produkcija

Joshua Astrachan
Robyn K. Bennett
Mia Chang
P. Jennifer Dana
Frederick W. Green
Rebecca Green
David Kaplan
Corey Large
David Robert Mitchell
Alan Pao
Erik Rommesmo
Jeff Schlossman
Laura D. Smith
Bill Wallwork

  Glazba

Rich Vreeland

  Kinematografija

Mike Gioulakis
  Sinopsis

Za 19-godišnju Jay, jesen bi trebala biti nova školska godina, u kojoj razmišlja o dečkima i vikendima na jezeru. No nakon naizgled nevinog seksualnog iskustva, ona se nađe uhođena od strane čudnih vizija i osjećaja da ju netko ili nešto stalno slijedi. Suočena s tim teretom, Jay i njeni prijatelji moraju pronaći način da pobjegnu od horora, koji je uvijek par koraka iza njih.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Bailey Spry Annie
Carollette Phillips Woman with Groceries
Loren Bass Annie's Father
Keir Gilchrist Paul
Maika Monroe Jay Height
Lili Sepe Kelly Height
Charles Gertner Neighbor Boy
Debbie Williams Mrs. Height
Olivia Luccardi Yara
Jake Weary Hugh/Jeff
  Recenzija

Mnogo horor filmova kažnjavalo je svoje promiskuitetne tinejdžere ubijajući ih nakon što se seksaju, no ovaj film tu ideju odnosi na potpuno drugi nivo, koristeći metaforički element kako bi sakupili sav strah koji adolescenti, a i ostali, imaju u vezi seksa. Rezultat je jedan od najoriginalnijih, najinteligentnije napisanih horor filmova ovog stoljeća.

Više pisaca opisalo je „It Follows“ kao susret Johna Carpentera i Johna Hughesa. Teško je naći bolji opis u tako malo riječi, stoga ćemo ga i mi koristiti. Carpenterov utjecaj je jasan – film koristi njegov font u odjavnoj špici, te ima obilje synth glazbe iz 80-ih u svojoj glazbenoj podlozi. Utjecaj Johna Hughesa manifestira se kroz fokus filma na tinejdžere iz predgrađa, te njihovo razmišljanje o tome sa kime bi se smjeli seksati, te zašto, i koje posljedice mogu proizaći iz toga. Je li problem samo u seksu bez ljubavi? Da li bi bilo išta drugačije ako bi se seksali sa nekim koga zaista vole? Te i slične moralne dileme konstantno se javljaju, kroz uvjerljivu i prirodnu glumu glavnih likova i suptilno napisanog scenarija od strane Davida Roberta Mitchella.

Osim centralne metafore, ništa drugo u filmu nije previše naglašeno – što je krucijalno za uspjeh ovog filma. Nikada ne vidimo veliku količinu nasilja ili horora, sve je prikazano potpuno suptilno, te vidimo samo djelić toga kako To ubija svoje žrtve. Vremenski period filma također je nejasan: imamo mobitel u jednoj sceni i tablet u drugoj, no ostali detalji sugeriraju da se radnja odvija u 80-ima ili 90-ima. Sve se čini stvarno, no nestvarno, potpuno nemoguće, a ipak uvjerljivo i stvarno.

„It Follows“ je unikatna poslastica za horor fanove koji su dugo vremena tražili nešto novo, svježe i zastrašujuće. Čak i oni koji inače nisu ljubitelji horor filmova mogu ga pogledati, jer je uistinu unikatan, a njegova retro vibra privući će svakoga. Ako ga još niste pogledali, obavezno to učinite!

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Akcije Komedije Trileri
Sortiraj