Menu

On Body and Soul (2017)

Ljubavna priča o hendikepiranom starijem muškarcu i ženom koja boluje od Apergerove bolesti.

  U kinima

Hrvatska26.10.2017.

  Ocjena

Teströl és lélekröl (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 56min

  Zemlja / jezik

Mađarska / mađarski

  Klasifikacija

  Režija

Ildikó Enyedi

  Scenarij

Ildikó Enyedi

  Produkcija

Ernö Mesterházy
András Muhi
András Pires Muhi
Mónika Mécs

  Glazba

Adam Balazs

  Kinematografija

Máté Herbai
  Sinopsis

Endre i Maria zajedno rade u koljačnici u Budimpešti, te zajedno sanjaju isti san svake noći. Oni se upoznaju u šumi, kao jelen i košuta. Spoznaju da sanjaju isti san otkriju tokom istrage kada psiholog ispituje sve u koljačnici u kojoj rade. Endre tamo radi kao šef financija, dok je Maria kontrolor kvalitete, no oboje imaju određenih tegobau svojim životima. Ono što žele najviše od svega na svijetu ljubav je poput one koje svake noći sanjaju, no tako nešto mnogo je teže pronaći u stvarnom životu nego u snovima.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Géza Morcsányi Endre
Alexandra Borbély Mária
Zoltán Schneider Jenö
Ervin Nagy Sanyi
Tamás Jordán Mária's doctor
Zsuzsa Járó Zsuzsa
Réka Tenki Klára
Júlia Nyakó Rózsi
Itala Békés Zsóka
  Recenzija

Ako bismo morali opisati ovaj film jednom jedinom riječi, to bi bila “nekonvencionalno”. Ovaj film uistinu je nekonvencionalan, što zbog načina na koji razvija svoje likove, što zbog svoje priče, mjesta radnje, pa čak i vremena u kojem se film odvija, koje otkrivamo tek na pola samog filma. Osim toga, on je možda jedan od najčednijih filmova koje smo imali prilike vidjeti u nekoliko posljednjih godina. No, istraživanje njegovih ideja o romantici, udvaranju, vezama i ljubavi uistinu ga čine nečim ekstra posebnim – filmom kojeg ćete, dok ga gledate, uistinu dobiti osjećaj uzvišenja.

Snimljen i napisan od strane mađarskog redatelja Ildikóa Enyedija, “On Body and Soul” jednostavno istražuje rastući konflikt između ljudske prirodne potrebe za seksom i društvom te sterilnosti moderne kulture u svakodnevnom životu. Bez sumnje, ovakva tematika sa sobom je povukla mnogobrojne moguće komplikacije i potencijal da film postane suviše pretenciozan, no vješto kombiniranje mirnoće vizualnog dizajna i glazbe dopušta priči o dvoje ranjivih introverata da se doima veoma zanimljivom čak i prije nego što ih ugledamo na ekranu.

Baveći se tako opširnom temom kao što je ljubav, na tako neobičan način, scenarij valja pohvaliti za veliku količinu hrabrosti i činjenicu da nikada nije zaglibio u apsurdnost ili pretencioznost. Ovaj film ne odobrava ideju biološke hijerarhije, što i jasno pokazuje brojnim sporednim likovima koji su tzv. “alfa-mužjaci”, već se fokusira na ljudski nagon kao nešto što može biti istovremeno i prirodno i senzualno u smislu ekspresije. Doduše, tu i tamo film je možda i malo preoprezan – otkrivenje najveće tajne u filmu bez sumnje dodaje dozu intrigantnosti i dinamike, no također i žrtvuje priču pretvarajući ju u nešto što smo već mnogo puta vidjeli. Ne samo da postoje očito gdje će priča završiti, već ćete biti i pod velikom kušnjom da ugasite film prije nego što napokon uspije dočekati njegov rasplet.

Za one koji traže nešto malo interesantnije u kinima, ovaj film bez sumnje ima mnogo toga za ponuditi – posebice onima koji se možda smatraju većim romanticima u duši. Ipak, valja napomenuti da će se neki gledatelji možda osjećati nepovezanima sa likovima koji su prilično drugačiji od onoga što se može očekivati u nekom romantičnom filmu. No, to ne znači da su oni dosadni – Maria je definitivno jedan od najzanimljivijih likova na filmu u posljednje vrijeme. U konačnici, za “On Body and Soul” možemo reći da je priča o kompleksnosti i ispunjenju duboke intime sa drugom osobom, te služi kao odličan uvod u opus ovog mađarskog redatelja za sve one koji još nisu čuli za njegova djela.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Najnoviji traileri Povijesni Biografije Komedije Kriminalistički
Sortiraj