Menu

Bag of Marbles (2017)

Ovaj film priča o avanturi koju su doživjeli jedan maleni Židov i njegov brat tokom svog bijega od nacista koji su u to doba okupirali Francusku.

  U kinima

  Ocjena

 Un sac de billes
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

Francuska, Kanada, Češka / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Christian Duguay

  Scenarij

Jonathan Allouche
Christian Duguay
Alexandr aGeismar
Benoit Guichard
Joseph Joffo
Laurent Zeitoun

  Produkcija

Gaetan David
Tanguy Dekeyser
Nicolas Duval Adassovsky
Joe Iacono, Marc Jenny
Lyse Lafontaine
Jean-Charles Levy
Andre Logie
Laurent Zeitoun
Yann Zenou

  Kinematografija

Christophe Graillot
  Sinopsis

Po prvi puta nakon legendarnog “Dnevnika Anne Frank” svjetska publika ima priliku dobiti pogled na Drugi svjetski rat kroz oči djeteta, u ovom novom filmu adaptiranog po romanu pisca Josepha Joffoa. Potresna životna priča autora prvo je utisnuta u književno djelo, a nakon toga i u istoimeni film koji je premijerno prikazan u Francuskoj 18. siječnja. Film na veoma snažan i emotivno sugestivan način dočarava avanture dvojice braće, Josepha i Mauricea, koji su iz Pariza sa samo 5.000 franaka u džepu poslani da uz pomoć svoje domišljatosti nadmudre naciste i dočepaju se slobode.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dorian Le Clech Joseph
Batyste Fleurial Maurice
Patrick Bruel Roman
Elsa Zylberstein Anna
Bernard Campan Amboise Mancelier
Kev Adams Ferdinand
Christian Clavier Docteur Rosen
Cesar Domboy Henri
Ilian Bergala Albert
Emile Berling Raoul Mancelier
  Recenzija

Ovaj film Christiana Duguaya obilježava drugi put da je ovaj best-seller autora Josepha Joffoa ekraniziran na velike ekrane, četrdeset godina nakon što je to prvi puta napravio redatelj Jacques Doilon. Njegove pozitivne strane su to što je film uistinu predivno snimljen i u sebi ima veoma dobre glumačke nastupe od strane dvojice glavnih glumaca, koji imaju samo 17 i 12 godina.

No, stavimo li to na stranu, ovaj film je prenaglašena i premelodramatična priča o veoma teškom periodu u modernoj francuskoj povijesti, a kojoj za divno čudo nedostaje mnogo emocionalne dubine. Nemojte nas krivo razumjeti, film ima mnogo scena koje će vas dirnuti u srce – dvojica mlade braće prisiljena su se snaći kako god znaju i umiju za vrijeme njemačke okupacije Francuske, a nadolazeće proganjanje Židova njihove živote stavlja u veliki rizik. No, Duguayev film jednostavno se drži standardne formule sa tipičnim, klišejskim likovima – okrutnim njemačkim oficirom, hrabrim članom otpora i prevrtljivim francuskim kolaboratorom. Tu i tamo film daje naslutiti da je nešto mnogo bolje od toga, no većinom mu nikako ne uspijeva odmaknuti se od prosjeka.

Duguay je dao mnogo veću težinu ulogama Romana i Anne, koje prilično dobro glume Bruel i Sylberstein, nego što je to bio slučaj u knjizi po kojoj je film napravljen. Istini za volju, ovo stvarno naglašava osjećaj gubitka sa obje strane kada djeca pobjegnu od nacističke okupacije, no umanjuje mnogo interesantniji odnos između dvojice braće koji napreduje od običnog bratskog odnosa do mnogo veće i odraslije povezanosti. Fleurial i Le Clech uistinu su odlični, posebice Le Clech koji stvarno uvjerljivo prikazuje dirljivu nevinost i ranjivost.

No, drugi glumci prilično su loše odabrani. Popularni francuski komičar Kev Adams je borac otpora koji plati kaznu za svoja uvjerenja. Ova uloga totalni je preokret za Adamsa koji je inače prisutan samo u lakim komedijama, a nažalost je pokazao kako nema potrebnu dubinu za ovakvu vrstu filmova, u kojima mu nimalo ne pomaže njegova komičarska pozadina. U konačnici, valja reći kako su posljednja dva filma redatelja Duguaya (“Belle et Sebastian, l’Aventure Continue” i “Jappeloup”) bili velike uspješnice u kino dvoranama, a unatoč nekim nedostacima, i ovaj film će bez sumjne biti veliki hit diljem cijele Europe. Nažalost, to neće postati zahvaljujući svojoj umjetničkoj vrijednosti, nego isključivo zahvaljujući dirljivoj priči koja je uistinu bezvremenska, te koju svatko mora barem jednom doživjeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj