Menu

Spring Breakers (2012)

Četiri prijateljice s faksa završe u zatvoru nakon krađe restorana a sve zbog toga da bi financirale svoje proljetne praznike. Problem nastaje nakon što njihovu jamčevinu plate kriminalci koji za njih imaju neke mračnije planove.

  Ocjena

 Spring Breakers
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 34 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Harmony Korine

  Scenarij

Harmony Korine

  Produkcija

Charles-Marie Anthonioz
Agnès B.
Vikram Chatwal
Chris Contogouris
Noémie Devide
Megan Ellison
Ted Field
Brian James Fitzpatrick
Jonathan Fong
Jordan Gertner
Chris Hanley
Jane Holzer
Vince Jolivette
Susan Kirr
Miles Levy
Scott Pierce
Debra Rodman
Stella Schnabel
Fernando Sulichin
Wicks Walker
Aeysha Walsh
Mike Weber
David Zander

  Glazba

Cliff Martinez
Skrillex

  Kinematografija

Benoît Debie




  Sinopsis

Brit, Candy, Cotty i Faith najbolje su prijateljice još od srednje škole. One žive zajedno u dosadnom studentskom domu i žude za avanturama. Sve što trebaju učiniti je uštediti dovoljno novaca za proljetni odmor, kako bi dobile priliku ostvariti svoj san. Neočekivano poznanstvo sa reperom „Alienom“ obećaje djevojkama svo uzbuđenje i zabavu koje su ikada željele. Sa ohrabrivanjem njihovog novog prijatelja, ubrzo postane nejasno koliko daleko će djevojke ići kako bi iskusile proljetni odmor kojeg nikada neće zaboraviti.




  Trailer





  Glumac   Uloga
James Franco Alien
Selena Gomez Faith
Vanessa Hudgens Candy
Ashley Benson Brit
Rachel Korine Cotty
Gucci Mane Archie
Heather Morris Bess
Ash Lendzion Forest
Emma Holzer Heather
Lee Irby History Professor




  Recenzija

Ništa u ovom filmu ne odigrava se kako biste očekivali. On nije priča koja upozorava, no nije niti priča o moći – on je jednostavno priča. Korine prati likove i promatra ih, tu i tamo ističući ljepotu trenutka, uzbuđenje i strah. Ovaj film je poput poezije u transu – fantazija o slobodi, ili barem onome što djevojke smatraju slobodom.

Uz pomoć kinematografa Benoita Debiea, Korine je uspjela postići da ovaj film bude prepun neona, bogatstva i da izgleda poput slatkiša, uz opaku i mračnu glazbenu podlogu Cliffa Martineza i Skrillexa. Korine također ne osuđuje ništa i nikoga: scene kriminala su pune uzbuđenja, a scene seksa neupitno erotične. Glumice, uglavnom veteranke tinejdžerskih filmova, komuniciraju određenu dozu tuposti, te apetita koji, barem u dva slučaja, neće biti zadovoljen. Film u potpunosti pripada Jamesu Francou, inteligentnom i eksperimentalnom glumci koji je ponekad predobar za likove koje glumi, no ovdje je uistinu savršeno odabran za ulogu Aliena.

Ispod svih svojih vizuala i jedva obučenih djevojaka, tu se ipak krije jedan eksperimentalan film koji koristi razne audiovizualne trikove kako bi gledatelje konstantno držao u transu. Ovaj film se ne samo gleda, nego i doživljava te živi. Nekim gledateljima vjerojatno se neće svidjeti ono što osjećaju i to je sasvim u redu. No onima kojima se film svidi, pričat će o njemu danima. Korine je sastavila nešto što nije nužno remek-djelo, no zasigurno je primjer veoma visoke umjetnosti.

Svrstati ovaj film među još jednog u nizu B-filmova Harmony Korine bila bi velika pogreška. Osjećaj prljavštine i gađenja koji Korine želi da osjetite dok gledate ovaj film, natjerat će vas da se ustanete i dobro pogledate kakva ste sami osoba, te da ponovno procjenite svoje vlastite životne vrijednosti. I to je prava vrijednost ovog filma, stoga ga preporučujemo svima onima koji žele zaviriti u nešto dublje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Fantazije Akcije Kriminalistički Povijesni
Sortiraj