Menu

Serenity (2005)

Posada broda Serenity pokušava izbjeći i pobjeći ubojici koji je poslan da otme jednog od članova posade koji ima telepatske sposobnosti.

  Ocjena

 Serenity
(2005) on IMDb

  Trajanje

2h 2 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Joss Whedon

  Scenarij

Joss Whedon

  Produkcija

Christopher Buchanan
David V. Lester
Barry Mendel
Alisa Tager

  Glazba

David Newman

  Kinematografija

Jack N. Green




  Sinopsis

U budućnosti, ljudi su potpuno istrošili resurse na Zemlji i preselili se na druge planete i satelite. Utemeljena je nova totalitarna vlast na čelu sa Savezov, koji se bori protiv svojih neprijatelja, nezavisnika. Kada Dr. Simon spasi svoju telepatičnu sestru tinejdžerku, River Tam, od Saveznika, oni se sakriju na brodu Serenity, kojim upravlja skupina plaćenika i švercera, na čelu sa bivšim ratnim herojem kapetanom Malcolmom Reynoldsom. Saveznici pošalju ubojicu kako bi vratio River Tam, dok Mal i njegova ekipa otkriva koliko je ona zapravo moćna te pravu istinu o skrivenom planetu Mirandi.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Nathan Fillion Mal
Gina Torres Zoë
Alan Tudyk Wash
Morena Baccarin Inara
Adam Baldwin Jayne
Jewel Staite Kaylee
Sean Maher Simon
Summer Glau River
Ron Glass Shepherd Derrial Book
Chiwetel Ejiofor The Operative




  Recenzija

„Serenity“ je pokazao ono što su mnogi već dugo vremena vjerovali, a to je da kada dobije priliku, Joss Whedon može pisati i režirati bolje od većine drugih u Hollywoodu, iako je lik sa televizije. Njegove serije „Buffy the Vampire Slayer“, „Angel“ i „Firefly“ izrodile su potpuno novu generaciju štrebera, ali štreberstvo nije potrebno za ovaj film, koji je veoma inteligentna i smiješna sci-fi western avantura koja nastavlja tamo gdje je stala prerano ukinuta serija „Firefly“.

Čak i ako niste gledali seriju, nema razloga da zaobiđete film, jer vam prethodno iskustvo neće biti nužno. Posada broda Serenity je veoma kukavička, te je njihov najšešći plan bježanje i skrivanje, a nemaju ništa protiv prljave borbe ako je neizbježna. To naravno dovodi do brojnih smiješnih scena, te ovaj film koliko je pun akcije i uzbuđenja, toliko je i pun humorističnih scena, što je tipično za Jossa Whedona koji u jednoj sceni ima sposobnost iskombinirati heroicizam, avanturu i humor.

No, s vremenom, posada broda razvija smisao za pravdu i poštenje, te prihvaćaju životne nesigurnosti zajedno sa spoznajom da samo zašto što nemaju odgovore na sva pitanja, to ne znači da ne mogu vjerovati u nešto. Mal, kao protagonist, je glavni fokus filma, što je malo zabrinjavajuće. On je veoma sebičan i jednosmjeran lik, koji i kada naposlijetku dobije promjenu srca, čini se kao premalo i prekasno. Kada film završi, sjećat ćete se ga kao budalu – zabavnu budalu naravno, i kao kul lika, no naposlijetku ipak iskvarenu osobu. A imamo osjećaj da Whedonu to nije bila ideja.

Ono što Whedon očito jest htio, to je da nas ovaj film barem malo podsjeća na „Star Wars“, „Star Trek“ i Whedonovu vlastitu „Buffy the Vampire Slayer“. Ipak, ništa u filmu ne doima se kao ponavljanje nečeg već viđenog. Tamo gdje se osjete reference na druge sci-fi ikone, očito je da se radi o suptilnom hommageu, koji je uvijek dodatno ubrizgan Whedonovim humorom i vizualnim stilom. „Serenity“ je uistinu svjež film, možda jedan od najboljih sci-fi filmova desetljeća, te jedan od najjačih u svom žanru.

  Slični filmovi