Menu

Prisoners (2013)

Kelleru Doveru nestaje kćer zajedno s kćerkom njihovih najboljih prijatelja. Keller odlučuje uzeti stvari u svoje ruke mimo policije jer misli da nisu dovoljno angažirani na problem, do koje granice je spreman otići otac?

  Ocjena

 Prisoners
(2013) on IMDb

  Trajanje

2h 33 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Denis Villeneuve

  Scenarij

Aaron Guzikowski

  Produkcija

Kira Davis
Broderick Johnson
Adam Kolbrenner
Andrew A. Kosove
Stephen Levinson
Edward McDonnell
Robyn Meisinger
John H. Starke
Mark Wahlberg
Steven P. Wegner

  Glazba

Jóhann Jóhannsson

  Kinematografija

Roger Deakins




  Sinopsis

Koliko daleko biste išli da zaštitite svoju obitelj? Keller Dover se suočava sa najgorom noćnom morom svakog roditelja. Njegova šestogodišnja kćerka, Anna, je nesatala, zajedno sa njenom prijateljicom Joy. Jedini trag je sumjivo vozilo koje je do nedavno bilo parkirano u njihovoj ulici. Na čelu istrage, detektiv Loki uhiti vozača vozila Alexa Jonesa, no nedostatak dokaza prisili vlasti da ga puste na slobodu. Dok policija bjesomučno traga za počiniteljem, znajući da je njegovo dijete u velikoj opasnosti, Dover odluči uzeti stvari u svoje ruke. No, koliko daleko će ovaj očajni otac otići kako bi spasio svoje dijete?




  Trailer





  Glumac   Uloga
Hugh Jackman Keller Dover
Jake Gyllenhaal Detective Loki
Viola Davis Nancy Birch
Maria Bello Grace Dover
Terrence Howard Franklin Birch
Melissa Leo Holly Jones
Paul Dano Alex Jones
Dylan Minnette Ralph Dover
Zoë Soul Eliza Birch
Erin Gerasimovich Anna Dover




  Recenzija

Neki gledatelji mogli bi inicijalno otpisati ovaj film kao jednu manje uzbudljivu verziju „Takena“, u kojem otac neće stati sve dok ne pronađe svoje oteto dijete. No, Villeneuveov film stavlja mnogo veći naglasak na izbore i raspad likova nego koreografiju tučnjava. Ovo je izuzetno mračan film koji istražuje horor nestanka djeteta sa različitih perspektiva – ne samo očeve.

Iako će gledatelji, pogotovo oni koji se potrude, moći riješiti misterij mnogo prije glavnih likova, drama filma nikada neće zbog toga biti slabija. Guzikowski je kreirao ogroman labirint pun fascinantnih i uvjerljivih likova, a unatoč trajanju od 153 minute, gotovo svaka scena u filmu je bitna za priču i veoma intrigantna za gledatelje.

Nastupi glumaca ovaj film podižu za nekoliko razina. Jackman još jednom dokazuje da je savršeno sposoban igrati bilo koju ulogu, a ne samo Wolverinea. On pruža veoma emotivan nastup, te je uistinu napravio lika koji je na samoj granici između sramotnog i empatičnog. Unatoč izvrsnom nastupu Jackmana, Jake Gyllenhaal u ulozi detektiva Lokija je onaj koji će mnogim gledatljima biti najdraži glumac ovog filma. Njegov lik je instrumentalan u navođenju publike kroz istragu, a Gyllenhaal svom liku daje mnoštvo sitnih suptilnosti koje ga čine drugačijim od sličnih „dobrih policajaca“ koje smo navikli gledati.

Iako je film veoma realan i prizemljen, valja napomenuti da je nekoliko scena ipak malo pretjerano, te ćete morati imati malo tolerancije prema nekim postupcima koje određeni likovi rade. No, čak i u takvim scenama gdje priča padne u nešto poznatije vode, nastupi glumaca održavaju dramu na nivou. Ako volite malo mračniji pogled na ljudsko ponašanje izazvano jednim od najgorih kriminalnih djela, ovo je definitivno film koji biste trebali pogledati. Svi fanovi akcije nažalost neće imati mnogo toga po svom ukusu u ovom filmu, no oni koji vole triler i dramu uživat će u svakoj minuti „Prisonersa“.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj