Menu

Love & Friendship (2016)

Radnja se zbiva 1790.-e godine, a prati lijepu mladu udovicu Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) koja je poznata po zavođenju kako slobodnih tako i oženjenih muškaraca te koristi svoju ljepotu kako bi dobila sve što želi.

  Ocjena

 Love and Friendship
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 32min

  Zemlja / jezik

Irska, Nizozemska, Francuska, SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Whit Stillman

  Scenarij

Jane Austen
Whit Stillman

  Produkcija

Lauranne Bourrachot
Trevor Brown
Rémi Burah
Marco Cherqui
Collin de Rham
Cathleen Dore
Serge Hayat
Katie Holly
Russell Pennoyer
Keith Potter
Olivier Père
Whit Stillman
Raymond van der Kaaij
Kieron J. Walsh
Nigel Williams

  Glazba

Benjamin Esdraffo

  Kinematografija

Richard Van Oosterhout




  Sinopsis

Smješten u engleskom društvu osamnaestog stoljeća, ovaj film fokusira se na spletke prelijepe udovice, Lady Susan Vernon, koja se, čekajući da se glasine o jednoj njenoj privatnoj aferi smire, privremeno useli kod svojeg tasta i punice. Tamo, ova inteligentna, zanosna i zabavno-egotistična dama odluči biti posrednik za vezu svojoj kćeri Frederici – no i ona sama želi neku novu avanturu. Kako bi ostvarila svoje planove, ona zatraži pomoć svoje stare prijateljice Alicie, no dvojica veoma naočitih udvarača zakomplicirat će Susanin velebni plan.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Kate Beckinsale Lady Susan Vernon
Morfydd Clark Frederica Vernon
Tom Bennett Sir James Martin
Jenn Murray Lady Lucy Manwaring
Lochlann O'Mearáin Lord Manwaring
Sophie Radermacher Miss Maria Manwaring
Chloë Sevigny Alicia Johnson
Stephen Fry Mr. Johnson
Jordan Waller Edward
Ross Mac Mahon Owen




  Recenzija

Nevjerojatno je kako su se djela Jane Austen dobro održala tokom gotovo 200 godina. Ljubav prema njenim romanima proizvela je mnoštvo filmova i televizisjkih mini-serija koje su dodatno ojačale njeno mjesto u povijesti. Neke adaptacije striktno su se držale izvornih materijala, poput oskarom nominiranog „Sense & Sensibility“ redatelja Anga Leeja, te „Pride and Prejudice“ redatelja Joea Wrighta. S druge strane, neke adaptacije bile su mnogo labavije. „Clueless“, „Bridget Jones’s Diary“ i „Pride & Prejudice & Zombies“ su tri veoma različita filma, no svi oni inspirirani su poznatim likovima ove famozne autorice.

Jane Austen umrla je sa 41 napunjene godine, te je uspjela dovršiti samo 6 romana, od kojih su dva objavljena posthumno. Više od 50 godina nakon njene smrti, njen nećak izdao je biografiju koja je u sebi sadržavala druge kratke priče Jane koje nikad nisu uvidjele svjetlost publike. Među njima je bio i kratki roman „Lady Susan“ koji se sastojao od 41 pisma koje su si međusobno slali likovi iz romana. Redatelj i scenarist Whit Stillman već dugo vremena veliki je obožavatelj Jane Austen, te se čini kao odličan izbor da nam na filmsko platno prevede ovaj nikad dovršeni roman. Stillman je više od deset godina proveo adaptirajući ovo djelo, a ovo je prvi puta da je „Lady Susan“ prikazana na filmskom platnu.

Film je ugodna, zabavna komedija puna odličnog dijaloga. Neki likovi su manipulatori, neki bivaju manipulirani, a neki jednostavno bespomoćno gledaju sa strane dok se manipulacija odvija oko njih. Iako možda zvuči kao grozna osoba, Lady Susan svejedno posjeduje nevjerojatnu dozu šarma koju ostvaruje uz pomoć svojih odličnih dijaloga. Nakon što provede nešto vremena sa djecom svojeg brata, ona ponosno kaže kako zna neka od njihovih imena, kao da je to nekakvo velebno postignuće.

Osim nje, film je pun drugih odličnih likova te različitih priča koje se odvijaju istovremeno. Kako bi publiku prilagodio priči, Stillman otvara film sa uvodom koji je istovremeno veoma neortodoksan i izrazito prigodan. Glumačka ekipa je odlična sa Tomom Bennettom koji blista u ulozi Sira Jamesa Martina, udvarača koji pokušava osvojiti kćer Lady Susan. Njegova uloga u izvornom materijalu bila je mnogo manja, no Stillman je mudro odlučio dati više scena ovom liku, kada je shvatio koliki humoristični potencijal on posjeduje. Kate Beckinsale također zaslužuje pohvale za nevjerojatan timing kojim izlaže svoje rečenice. Sve u svemu, ako ste obožavatelj Jane Austen, ovo će za vas biti velika poslastica.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Trileri Biografije Animirani
Sortiraj