Menu

Julieta (2016)

Nakon slučajnog događaja, žena strganog srca odluči suočiti se sa svojim životom i najvažnijim događajima u vezi svoje napuštene kćeri.

  Ocjena

 Julieta
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 39min

  Zemlja / jezik

Španjolska / španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Pedro Almodóvar

  Scenarij

Pedro Almodóvar
Alice Munro

  Produkcija

Agustín Almodóvar
Esther García
Diego Pajuelo
Bárbara Peiró

  Glazba

Alberto Iglesias

  Kinematografija

Jean-Claude Larrieu




  Sinopsis

Julieta je srednjovječna žena koja živi u Madridu sa svojim dečkom Lorenzom. Oni se odluče preseliti u Portugal, kada Julieta slučajno sazna da njena kćer Anita živi u Švicarskoj, gdje je udana i ima troje djece. Slomljena srca, nakon 12 godina odsutstva od svoje kćeri, Julieta otkazuje put u Portugal te odluči na bilo koji način naći svoju kćer. No, ta potraga dovest će ju do ružnih sjećanja iz prošlosti, koja će ju dovesti do ruba same depresije, kada sazna koliko zapravo slabo poznaje svoju vlastitu kćer. Hoće li Julieta ipak uspjeti suočiti se sa svojom prošlošću i pronaći svoju kćer, ili će biti pobjeđena od same sebe?




  Trailer





  Glumac   Uloga
Adriana Ugarte Julieta Arcos
Rossy de Palma Marian
Emma Suárez Julieta Arcos
Michelle Jenner Beatriz
Inma Cuesta Ava
Daniel Grao Xoan Feijóo
Darío Grandinetti Lorenzo
Pilar Castro Claudia (Madre de Beatriz)
Nathalie Poza Juana
Agustín Almodóvar Revisor del tren




  Recenzija

Ovaj film pomalo je drugačiji od ostalih koje nam je do sada pružio redatelj Pedro Almodovar. On u sebi nema niti trunku smijeha. Umjesto toga, dobivamo veoma emotivnu priču o majci i njenom razrušenom odnosu sa svojom kćerkom, koja se proteže od samog početka, do svog iznenađujućeg kraja.

Je li nedostatak humora problem? Baš i ne. Almodovarovi filmovi konstantno evoluiraju u novom stoljeću, te iako možda ne predstavljaju klimaks njegove karijere, oni označavaju jednu značajnu promjenu od pomalo smiješnih, blesavih filmova koje je radio tokom 1980-ih i 90-ih. No, u suštini, svi njegovi filmovi su u biti filmovi o likovima koji pokušavaju biti potpuno slobodni. Oni prvi su pokušavali rušiti ostatke tradicionalne vjere u Španjolskoj, dok su njegova kasnija djela ograničena na same likove i njihova ograničenja – oni vole krivu osobu, ili ju vole premalo, ili ne dovoljno.

„Julieta“ je različita od svih tih filmova po još jednoj stvari – ona je adaptirana iz drugog djela, nešto što je Almodovar do sada napravio samo dva puta. U ovom, svom 21. filmu, on posuđuje materijal iz tri priče Alice Munro iz njene knjige „Runaway“. Osim toga, ovoga puta Almodovar glavne uloge daje dvjema ženama s kojima do sada nikada nije surađivao – Emmi Suarez i Adriani Ugarte. Šef očito pokušava počistiti kuću – imamo nove priče, nova lica, nove stilove. No, i dalje su tu poznati elementi Almodovarskih filmova – velebna melodrama sa pregrštom emocija, tajni, žaljenja, te naposlijetku i mogućim pomirenjem. Također, film ima veoma kompliciranu vremensku crtu koja stalno bježi u prošlost i sadašnjost – kao i većina drugih Almodovarovih filmova.

Alfred Hithcock jedan je od najvažnijih Almodovarovih inspiracija. „Julieta“ ima napetost dobrog trilera, iako se fokusira na emocije žena – nešto što Hitchcock nikada nije u potpunosti razumio. Žene su Almodovarova specijalna tematika – on nema gotovo nikakav interes prema muškarcima, u dramatskom pogledu. U „Julieti“, on nam pruža priču u kojoj možemo vidjeti cijenu koju jedna žena mora platiti za ljubav, te nasilnost tuge. Iako nije jedan od njegovih najboljih filmova, on je ipak obilježen dvama odličnim nastupima glavnih glumica, a očito je da Almodovar nikada ne radi film osim ako mu nije izrazito stalo do materijala i likova koji se u njemu nalaze. Stoga, ako ste obožavatelj karatkernih melodrama, ovo će za vas biti prava poslastica.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični SF-ovi
Sortiraj