Menu

Ironclad (2011)

U Engleskoj, u 13. stoljeću, malena skupina Vitezova okruglog stola bori se kako bi obranili dvorac Rochester od napada tiranskog kralja Johna.

  Ocjena

 Ironclad
(2011) on IMDb

  Trajanje

2h 1min

  Zemlja / jezik

UK, Švicarska, SAD, Njemačka / engleski, mađarski

  Klasifikacija

  Režija

Jonathan English

  Scenarij

Jonathan English
Erick Kastel
Stephen McDool

  Produkcija

Glenn Kendrick Ackermann
Christian Arnold-Beutel
Evan Astrowsky
Graham Begg
Rick Benattar
Adam Betteridge
Brian Brightly
Alastair Burlingham
Jamie Carmichael
Andrew J. Curtis
Jonathan English
John Evangelides
Uwe Feuersenger
Mark Foligno
James Gibb
Linda James
Al Munteanu
Robyn Owen
Steve Robbins
David Rogers
Marcus Schöfer
Tilo Seiffert
Deepak Sikka
Andrew Warren

  Glazba

Lorne Balfe

  Kinematografija

David Eggby




  Sinopsis

Godina je 1215. i pobunjeni engleski baruni uspjeli su prisliti svog omraženog kralja Johna da zapečati Magna Cartu – plemenit, važan dokument koji daje veća prava svim slobodnim ljudima. No, nakon nekoliko mjeseci od potpisivanja ovog dokumenta, kralj je odlučio osvetiti se, te oko sebe okuplja vojsku ubojica i plaćenika na južnom dijelu Engleske, sa namjerom da barune i njihove zemlje ponovno dovede pod svoju tiransku kontrolu. Na njegovom putu sada stoji moćni dvorac Rochester, mjesto koje će postati simbolom pobune i bitke za pravdu i slobodu.




  Trailer





  Glumac   Uloga
James Purefoy Thomas Marshal
Brian Cox Baron William d'Aubigny
Kate Mara Lady Isabel
Derek Jacobi Baron Reginald de Cornhill
Paul Giamatti King John
Charles Dance Archbishop Langton
Jason Flemyng Gil Becket
Jamie Foreman Jedediah Coteral
Mackenzie Crook Daniel Marks
Rhys Parry Jones Joseph Wulfstan




  Recenzija

Srednjevjekovnim filmovima dobro bi došlo malo nove krvi, pogotovo nakon neuspješnog remakea „Robina Hooda“, a ovaj film donosi je u velikim količinama. Ova povijesna lekcija čeličnog srca uistinu bi trebala zadovoljiti i one koji vole mozgati, kao i one koji vole uzbuđenje, pošto uistinu realistično uspijeva rekreirati jednu davnu britanku bitku iz cirka 1215.g.

Prigoda kojoj svjedočimo jest pobuna baruna protiv okrutnog kralja Johna II. Kada on krene rastrošno bacati novac na svoje pohode u Francuskoj, manji plemići odluče se udružiti i prisiliti Johna da se odrekne dijela svojih moći i potpiše Magna Cartu, dokument koji i do dana današnjeg sadrži temeljna prava običnog britanskog puka. No, King John vjeruje da je on poslan da vlada od Boga, te organizira kontra-revolucionarsku vojsku koja uključuje i danske ubojice. Kritično okupljalište demokrata je dvorac Rochester, koji se nalazi na ušću Temze. Upravo tamo, bivši križar, a sada trgovac, zvan Albany (Brian Cox), okuplja sedmoricu mačevalaca kako bi obranili dvorac od Johnove nadolazeće vojske.

Poznata lica u filmu uključuju Jamesa Purefoya u ulozi Marshalla, egzistencijalnog junaka koji prekrši svoj zavjet šutnje kada njegovi kolege, vitezovi okruglog stola, bivaju pobijeni; zatim Jasona Flemynga u ulozi nestašnog Becketta, Kate Maru u ulozi mlade barunice Rochestera, te Dereka Jacobija u ulozi pragmatičnog starog baruna koji u početku sa oduševljenjem dočekuje sedmoricu branitelja, no kasnije se okrene protiv njih i počini izdaju.

Odlična glumačka ekipa i kvalitetan scenarij najbolje su osiguranje da će likovi dobiti dovoljno karakterizacije i da će priča imati dovoljno melankolije, no ipak, onoga trenutka kada počnu letjeti mačevi, ovo postaje jedan brutalan akcijski film, iako ovaj barem razumije važnost taktike u bitkama. Kada kraljevi ljudi počnu rastapati svinjsku mast kako bi izvukli vitezove na vidjelo, ili kada John odsiječe ruke svojim neprijateljima, znat ćete da ne gledate baš tipični hollywoodski film. Napravljen u Walesu od strane prigodno nazvanog redatelja Johna Englisha, ovaj film otpuhuje svoju konkurenciju, poput filma „300“, bez imalo problema. Ako ste jedan od onih gledatelja koji ne podnose nerealne i glupe akcijske filmove, „Ironclad“ je kao stvoren za vas. On je jedan od onih filmova koje ćete s ponosom moći predlagati svojim prijateljima.

  Slični filmovi