Menu

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Par se odluči na obostrano brisanje pamćenja o njihovoj vezi nakon što njihova veza propadne.

  Ocjena

 Eternal Sunshine of the Spotless Mind
(2004) on IMDb

  Trajanje

1h 48 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Michel Gondry

  Scenarij

Charlie Kaufman
Michel Gondry
Pierre Bismuth

  Produkcija

Georges Bermann
Anthony Bregman
David L. Bushell
Linda Fields
Steve Golin
Michael Jackman
Charlie Kaufman
Glenn Williamson

  Glazba

Jon Brion

  Kinematografija

Ellen Kuras




  Sinopsis

Drugi film redatelja Michela Gondryja ponovo ga dovodi u suradnju sa scenaristom Charliem Kaufmanom u ovoj ludoj romantičnoj komediji. Jim Carrey u ulozi je Joela Barisha, čovjeka koji je saznao da su njegovoj bivšoj djevojci Clementine (Kate Winslet) sjećanja njihove veze obrisana u eksperimentalnoj proceduri Dr. Mierzwiaka (Tom Wilkinson). Joel odluči na sebi isprobati istu proceduru. Dok njegovi blesavi asistenti Stan (Mark Ruffalo) i Patrick (Elijah Wood) operiraju Joela, kroz period od jedne večeri, Joel se bori sa svojim umom kako bi sačuvao sjećanja na Clementine od brisanja.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Jim Carrey Joel Barish
Kate Winslet Clementine Kruczynski
Gerry Robert Byrne Train Conductor
Elijah Wood Patrick
Thomas Jay Ryan Frank
Mark Ruffalo Stan
Jane Adams Carrie
David Cross Rob
Kirsten Dunst Mary
Tom Wilkinson Dr. Mierzwiak




  Recenzija

Ovaj film odvija se u dva različita svijeta. Prvi dio je stvarni svijet, u kojem su Joel Barish (Jim Carrey) i Clementine Kruczynski (Kate Winslet) nedavno prekinuli. Dok Joel pokušava popraviti stvari, shvati kako su Clementine obrisali sjećanja. Joel odluči isto napraviti i sebi, što nas dovodi do drugog svijeta, Joelovih sjećanja.

Sam koncept prilično je originalan, te ne čudi da dolazi iz uma Charliea Kaufmana („Being John Malkovich“) i Michela Gondryja, koji se prethodno udružio sa Kaufmanom u „Human Nature“. SA Kaufmanovima kreativnim idejama i Gondryjevom impresivnom vizualnom direkcijom, ovaj film nije samo unikatna i birljantna ideja, već je egzekucija prilično solidna sa mnoštvom nadrealnih vizuala.

U prvom planu su likovi, te su glumci imali ruke pune posla. Kate Winslet nije stranac ovakvim filmovima, no Jim Carrey se na prvu ruku čini kao loš odabir, no ipak uspjeva pokazati kako je vrhunski glumac koji nije stvoren samo za jednu vrstu uloga. Mark Ruffalo i Kristen Dunst također su veoma dobri, te pomažu u krojenju veza koje su krucijalne za ovakvu vrstu filma.

Ono što ovaj film šalje, jest emocionalna poruka, koja govori da ako vam je suđeno biti zajedno, ništa što napravite to neće omesti. Takva vrsta poruke pruža nam utjehu, te bez obzira što gledamo tragičnu priču o raspadu ljubavi, film nas ostavlja sa ljepšim pogledom na ljubav, i romantičnim vezama generalno.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Povijesni Westerni Komedije Filmovi u kinima Akcije Trileri Kriminalistički Biografije
Sortiraj