Menu

Anthropoid (2016)

Film temeljen nevjerojatnoj istinitoj priči o operaciji Anthtopoid iz Drugog svjetskog rata kojoj je cilj bio izvršiti atentat na SS generala Reinharda Heydricha.

  Ocjena

 Anthropoid
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 0min

  Zemlja / jezik

Češka, UK, Francuska / engleski, njemački

  Klasifikacija

  Režija

Sean Ellis

  Scenarij

Sean Ellis
Anthony Frewin

  Produkcija

Chris Curling
Sean Ellis
Léonard Glowinski
Mickey Liddell
Jennifer Monroe
Krystof Mucha
David Ondrícek
Anita Overland
Pete Shilaimon
Daria Spackova

  Glazba

Robin Foster

  Kinematografija

Sean Ellis




  Sinopsis

Operacija „Anthropoid“ je tajno ime za misiju čehoslovačkih operativaca čija je misija bila izvršiti atentat na SS generala Reinharda Heydricha, koji je bio glavni tvorac Konačnog riješenja, treći u zapovjednom lancu odmah iza Hitlera i Himmlera, te predvodnik nacističkih snaga u Čehoslovačkoj. Film slijedi dvojicu vojnika iz čehoslovačke vojske koji se nalaze u bijegu – Josefa Gabčika (Cillian Murphy) i Jana Kubisa (Jamie Dornan). Oni se padobranima tokom prosinca 1941.g. spuštaju u svoju domovinu koja se u tom trenutku nalazi pod okupacijom. Sa gotovo nepostojećom pomoći u gradu koji je pod ključem, oni sada moraju pronaći način da izvrše atentat na Heydricha i zauvijek promijene tok rata.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Jamie Dornan Jan Kubis
Cillian Murphy Josef Gabcík
Brian Caspe Antonín
Karel Hermánek Jr. Ignác
Sara Arsteinova Woman at 44
Hana Frejková Mrs. Lukesová
Sean Mahon Dr. Eduard
Jan Hájek Bretislav Bauman
Marcin Dorocinski Ladislav Vanek
Toby Jones Uncle Hajský




  Recenzija

Hollywood obožava svoje junake, čak i kada mu je teško priznati da hrabrost i čast nisu super-moći. Upravo zbog toga, osvježavajuće je od samog početka osjećati sjenu nadolazeće propasti koja očekuje naše glavne junake, u ovom filmu redatelja Seana Ellisa koji svoju priču pronalazi u istinitim događajima koji su se odvijali u Čehoslovačkoj tokom Drugog svjetskog rata.

Uz pomoć scenarista Anthonyja Frewina, Ellis veoma polako razvija ovaj triler, koji se često doima kao karakterni studij. Dijalog izbjegava grandiozne fraze kojih su puni slični ratni filmovi, što dozvoljava ovom da njegovi junaci na svojoj koži iskuse pravu sumnju, ali i nepokolebljivu hrabrost svojih uvjerenja. U jednom uistinu odličnom trenutku, Kubis kaže Gabčiku kako „mora vjerovati da ih negdje ipak čeka normalan život.“

Na površini, Dornanov jednostavni šarm i Murphyjeva tipična odsutnost doimaju se veoma kompatibilnima, dobro maskirajući neke dublje nagone. Iako smo već dobili nebrojeno mnogo filmova o Holokaustu, „Anthropoid“ se niti u jednom trenutku ne doima kao nešto već viđeno i formulaično, što je veliko iznenađenje s obzirom na činjenicu da je izašao tokom ljetnog perioda, koji nam obično donosi samo kopije kopija i remakeove. Uistinu se nadamo da ovaj film neće ostati nezamjećen na ovogodišnjim Oskarima.

Ellis, koji je ujedno i snimatelj, film je snimao na 16mm filmu, što je dodatno ojačalo efekt sirove žurnosti koji je sveprisutan u priči. Naravno, nikoga neće iznenaditi činjenica da se Kubis i Gabčik naprosto uzaludno bore, no naše predznanje njihove sudbine samo dodatno pojačava kvalitete njihovog otpora, bez obzira na konačni ishod. Ratni filmovi prečesto zdravo za gotovo uzimaju činjenicu da se za neke ciljeve isplati umrijeti. Film u kojem se likovi uistinu predomišljaju u vezi svog žrtvovanja, te u konačnici ipak odluče svoju namjeru provesti do kraja, mnogo je dramatičniji i napetiji – a naposlijetku i realniji.

Osim toga, ovaj film ima i jednu od najboljih scena pucačina koju smo ikad vidjeli. Ipak, slika koja će vam zasigurno najviše ostati u sjećanju jest ona vojnika koji se svim silama trudi ostati miran dovoljno dugo kako bi uspio napuniti svoje oružje. Sve u svemu, „Anthopoid“ je odličan primjer kvalitetnog ratnog filma, koji zaslužuje pokupiti što više nagrada, kao i što više pogleda gledatelja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Povijesni Kriminalistički
Sortiraj